Skoro inne nie biją to chyba tak
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Złego słowa o Zimermanach nie słyszałem, w BMW ludzie stosują z tego co wiem, złe być nie mogą i raczej złym wyborem nie będą. Ja mam nie Sporty tylko zwykłe ( Coat Z czy jakoś tak) , w cywilnej Maździe. Ale ona nie obrywa i fabrycznych tarcz też nie pogięła co się rzekomo zdarza ,bo małe są .
Te Galfery 1055 to jednak raczej uliczne " z zacięciem" klocki. Galfer ma też 1066 w ofercie, to już bardziej podobno jak DS2500 / DS3000.
Ale mając zaciski typu Brembo wielotłoczkowe jest świetna sprawa - raz dwa można klocki zmienić, bo nie trzeba zacisku odkręcać - koło, dwie szpilki i ciach zmienione. Na codzeń Galfer czy DS Performance, na tor czy jakąś aktywną przejażdżkę - DS3000 .
Mierzyles? Przy poprostu na oko?
Aktualnie mam brembo 330x32 z przebiegiem jakis 50-60 tys i nic sie nie dzieje. Zagrzane porzadnie nie raz na drodze czy circuit zandvoort lub tt assen i zadnych problemów z tym.
To juz 3 komplet taki mam i nigdy nie mialem problemów.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tak, z tego co pamiętam intercars.
Czestochowa bardzo dlugo nie robila 330mm.
Sprawa dyskusyjna :) ja przejechałem ponad 70tys km na fabrycznych i zero bicia , Zimmermany (zwykłe nie sport) mam od około 10tys km i też bez bicia i się go nie spodziewam prawdę mówiąc.
Średnica i grubość tarcz są zbliżone do wymiarów w 156. Masa auta identyczna jak 156SW 2,5V6. Koła wielkie - może tu jakaś część dodatkowego obciążania hamulca (masa wirująca) ? moja teoria jest taka, że Mazda 6 GJ cierpi na syndrom 159tki - obiecuje wyglądem że ma cechy sportowe, a nie ma. To rodzinne spokojne wozidło, choć dla kierowcy bardzo przyjemne i konstruowane z myślą o anatomii i fizjologii kierowcy. Ale nie do serii hamowań 150-0 i zatrzymywania się zaraz na hamulcu (automat w większości) . To nie jest wichrowanie a nierównomierny transfer z klocka o ile wiem.
Do nazwania tych hamulców "pomyłką" droga daleka. To ma być tanie w eksploatacji (w tym koszcie tarcz i klocków - komplet na auto klocki+ tarcze zimmerman coś około 700zł) auto wyglądające i robiące swoje.
Auto dla Kierowcy w Maździe to od pokoleń MX5, wcześniej dodatkowo RXy. Wszystko do swoich zastosowań.
Ale nikt tu nawet nie mówi o serii hamowań 150-0 czy stawaniu na hamulcu ;)
Ot nieco dynamiczniejsza jazda w większości drogami szybkiego ruchu i autostradami. Nie wiem ile waży wersja 2.2 175KM z automatem, bo o takiej mowa, ale na do sportowej jazdy jest daleko :)
Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka
Ta masa 1460kg to kombi 2.0 benzyna AT FWD. Pewnie AWD diesel waży więcej można przyjąć. Oczywiście nie wiem jak w przypadku znajomej Tobie Mazdy, natomiast obserwując niektórych "krzywiących" tarcze w niej, mogę z dużym prawdopodobieństwem założyć przecenianie przez nich możliwości i zastosowania tego sympatycznego :) wozu. Automat i niehamujący prawie silnikiem zespół silnik-skrzynia na pewno do chłodzenia tarcz się nie przyczyniają. W Japonii Vmax na autostradach to 100 czy 110km/h bodjże. Natomiast rozumiem jednak konstruktorów i to jest conieco kilogramów zaoszczędzone, uproszczenie, niższy koszt eksploatacji. Dziwią tylko w sprzeczności do tego kolosalne 19" i ciężkie co za tym idzie jak diabli felgi i szerokie niepotrzebnie ,i też ciężkie opony 225. Domyślam się że to dla zarysowania kół i błotników, ot , poświęcenie konstrukcyjne dla designe'u, oraz dla uproszczenia ilości wersji. Nie wiem, może prostszej / tańszej homologacji?
W nowych 6tkach najmocniejsze i 4x4 wersje mają mieć z tego co słyszałem większe tarcze, więc te obecne mogą być faktycznie graniczne. Natomiast pomiary dróg hamowania pokazują że to po prostu ot, normalne hamulce, raz wypadają lepiej , raz gorzej od innych w klasie, generalnie - średnio. Ale żeby nazwać je "pomyłką" to mocno na wyrost.
No ale to takie dygresje nie na temat.
Jednak z tych ostatnich wpisów wynika że czy małe czy duże tarcze, to każde tarcze można "skrzywić" (czy miejscowo przegrać, czy miejscowo nierówną warstwę gorącego klocka przenieśc, chodzi o jedno - efekt bicia). Ale na pewno zaletą zacisków Brembo będą łatwiejsze wymiany klocków no i niby te większe ciężej przegrzać . I być może jak Omen pisze - większe jednak jakieś z lepszych stopów mogą być wykonane ?
Hmmm
Brembo wam się krzywią, tak wiec co jest lepsze?
Zrobię sobie test, bo przy Ds3000 i tarczy 286 mm (czy tam 284- nie pamiętam). Ogólnie cały czas używam Brembo, bicie jest jak jest seria hamowań z dużych prędkości lub kilka byłem na Jastrzębiu (lub to wina wywalonych łożysk, gdyż wymieniłem ostatnio dwa z piastami),ale ustępuje z chłodzeniem tarcz tak wiec to raczej nie te wymienione graty. Chętnie potestuje coś innego, bo w tym secie to tarcze padają co 15-20 tysi, a klocki wytrzymują 3 komplety tarcz- tak więc mam jak testować, a chętnie bym sprawdził co i jak.
Moje zdanie o dużych BBK jest znane, to nic nie napisze na ten temat;)
Ja ostatnio zacząłem szukać w sieci informacji, czy do Alfy 147 pasują zaciski 6-tłoczkowe od Maserati? Bo mam wrażenie, że gdzieś taką Alfę 147/GT widziałem i chciałbym raz na zawsze swoje wątpliwości rozwiać, a może i nawet zrobić coś w tym kierunku, w końcu zbliża mi się pora na wymianę tarcz...:D
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Jest kolega co ma 156 2.4 szesciotlok z Porsche- wyglada to naprawde srogo, a tarcza chyba nadal 330mm
Czarne SW, na szprychach na wzór TI a zaciski żółte
Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
Panowie, czy to prawda, że żeniąc zacisk ze 166 z tarczą z pierwszego GTA (305mm) klocki nie pasują i trzeba je szlifować?
Właśnie idą do mnie zaciski z GTA pod tarcze 305mm. Potrzebuje adapterów żeby włożyć w swoją 2.5v6. Jakieś informacje kto się tym zajmuje?
Czytam i czytam temat i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy przy montażu poszerzonego zasisku że 166 na przód do 156 i tarczy 330 potrzebuje dłuższych przewodów elastycznych?
Mozna ale nie trzeba
Niewiele. Ja od 8 lat zawsze na standardowych jezdze i nic sie nie dzieje ;)
Sa osoby które twierdza ze lepiej zmienic na delikatnie dluzsze.
No właśnie też spotkałem się z takimi opiniami ale nikt nie mówi ile dokładnie :D ok dzięki
Hej podpowiedzcie proszę jaki rozstaw powinien być między otworami w adapterach pod brembo żeby wrzucić na tarczę 330x32?
Znalazłem rysunek tech na forum osoby z Mińska gdzie jego adapter ma przesunięcie 32mm natomiast adapter który posiadam ma przesunięcie 27,4mm
Proszę rozwiejcie moje wątpliwości który wymiar będzie ten prawidłowy?
Reszta wymiarów kluczowych jest zgodna na obydwu
Załącznik 266772
Załącznik 266773
Adaptery o których wcześniej pisałem są wykonane idealnie :) wszystko siadło jak na zdjęciach bez żadnego szlifowania, kombinowania czy przerabiania
Załącznik 271247
Załącznik 271248
Załącznik 271249
Kacper zacisk od 166, tarcza 330x32?
Chciałem podpytać, czy to klocki od 166/159/Brery/156GTA, czyli 131mm długości?
Jak kogoś interesuje adapter do 156 pod zacisk Brembo i tarcze 310/28 z AR 166 , proszę PW - tanio oddam , mam też tarcze .
Jestem zainteresowany takimi adapterami
Piszę tu, bo masz pełną skrzynkę :).
Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
Tak, zacisk ze 166, poszerzany i tarcza ze 156 GTA większa czyli 330x32
Tak dokładnie a nawet więcej można wziąć klocki z Lancera EVO czy Subaru Imprezy którejś tam to dokładnie klocki 131x77x16, w moim przypadku OMP Road&Sport stara już niedostępna seria, kupowałem je jako klocki ze 159
Ma ktoś rysunki adapterów i poszerzeń do brembo pod tarczę 330x32?
Rysunków nie mam, ale mam poza samochodem moje adaptery, mogę Ci je w wolnej chwili obmierzyć i porobić fotki.
Jeśli można to też poproszę te wymiary
Przepraszam za jakość, jakby były jakieś wątpliwości to piszcie, za dwa tygodnie oddaję je do ocynkowania i do końca miesiąca chcę wrzucić całość na samochód.
Załącznik 277298 Załącznik 277295 Załącznik 277296 Załącznik 277297
Sam robiłeś? Jaki koszt jak można wiedzieć, i czy te wymiary są że tak powiem uniwersalne czy mierzone na aucie ?
Kupiłem kilka lat temu, nie pamiętam już za ile. Jeździły wcześniej na samochodzie z dużym Brembo, więc wymiary są sprawdzone. Wykonane są ze stali konstrukcyjnej Weldox 700.
Co do rysunków poszerzeń zacisków pod tarczę 32 mm, to ja u siebie najpierw zrobiłem szablon na kartonie, odrysowałem fragment na zacisku, potem przeniosłem go na blachę aluminiową 4 mm, a dalej to już zabawa z wyrzynarką i pilnikiem.
Jak by ktoś chciał gotowca ( caly zestaw ) to tutaj opisałem w skrócie https://www.forum.alfaholicy.org/sla...ml#post2279991
Jaki nr katalogowy mają tarcze brembo 330x32mm pod poszerzone zaciski z alfa 166?
Czyli co potrzebujemy żeby zamontować 330mm Brembo do AR156 2.5V ?
czy masz jeszcze jakieś adapery ?