Witam wszystkich, pytanie jest takie, czy ktoś z użytkowników ma w swojej 159 zamontowane duże brembo do aluminiowych zwrotnic? W mojej są zamontowane do żeliwnych czy tam do staliwnych czort wie. Chciałbym zmienić na lżejsze.
Printable View
Witam wszystkich, pytanie jest takie, czy ktoś z użytkowników ma w swojej 159 zamontowane duże brembo do aluminiowych zwrotnic? W mojej są zamontowane do żeliwnych czy tam do staliwnych czort wie. Chciałbym zmienić na lżejsze.
Każda poliftowa 159 ma zwrotnice aluminiowe.
Pozdrawiam.
Rafał
Mam 2011 2.0jtd żeby nie było "m" z pakietem drobnym ti. I jest tak, zwrotnice staliwo czy tam żeliwo i małe brembo. To coś nie tegos z tym poliftem.
- - - Updated - - -
Sory, trochę mi się pomieszało, mam stopowe zwrotnice i małe brembo. Kupiłem duże brembo ze staliwo/żeliwo. No i pytanie czy duże się utrzymają na tych z amelinium? Pozdrawiam
Przed założeniem nowego tematu używamy wyszukiwarki. Posty przeniesione do istniejącego wątku.
- magil
Fajnie ze znalazłem ten post bo miałem kupić zaciski że 159 Ti, będę szukał tych że 166, jak widzę napisałeś że pasuje z 2.5 v6 a czy ze 159ti 2.4 czy z 1.9 Ti jeśli się weźmie zaciski w obu przypadkach trzeba zmieniać zwrotnice..
Jak wcześniej było małe Brembo to przy zmianie na duże ze 159 to nie trzeba zmieniać zwrotnic.
Kolor nie jest zależny od wersji, w ti były czerwone to fakt, ale w 2.4 czy też Tbi można było wybrać szare lub czerwone malowanie
Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka
Może pomożesz, mam możliwość kupić cały zestaw razem ze zwrotnicami cieńszymi aluminiowymi tarcze i klocki i cały jakby swap z mocniejszej wersji Alfy 159, czy to wystarczy....???
Tak. Upewnij się, że w tym zestawie będą tuleje dla sworznia dolnego wahacza oraz sworznia końcówki drążka kierowniczego.
Jednak kupiłem pięknie odrestaurowany komplet same zaciski za naprawdę śmieszne pieniądze bo za komplet 300zl jak nowe wyglądają, powiedzcie co muszę jeszcze teraz dokupić, bo te zaciski kupione są z Alfy z Angola i właściciel niby mówił że wystarczy założyć tarcze 305mm i nic nie trzeba zmieniać ani zwrotnic itd, czy to prawda, jeśli nie to co jeszcze muszę kupić do zamontowania, przypomnę że mam Alfe z 2007 i zwykle hamulce. Dzięki za pomoc
- - - Updated - - -
Masz jeszcze te zwrotnice
Witam Panowie.
Powiedzcie mi proszę czy zaciski że 166 są większe/mniejsze niż te brembo ze159 ?
A żeby założyć zaciski od 166 do 159 przedliftowej gdzie były zwykle zaciski to wystarczy kupić tylko same zaciski? No i wiadomo do tego tarcze 310mm i klocki.
I to wszystko pasuje p&p?
Nie założysz tarczy 310 ze 166 do 159. Rozstaw śrub pod felgę jest chociażby inny.
Standardowe 305mm do Alfy 159. Tylko będzie piszczeć i ponoć już średnio się opłaca pchać w zacisku z 166, lepiej Brembo z 159 - małe bądź duże.
Różnica w hamowaniu po swapie na tarcze 330mm i Duże Brembo jest znaczna.
Czy ja wiem... przerobiłem już wszystkie kombinacje. Duże Brembo wypadnie lepiej na torze. Pewnie też podczas hamowania na autostradzie z 200 kmh. Na codzień, o ile układ hamulcowy jest odpowiednio zadbany, nie będzie różnicy - poza wizualną. 159 w każdej opcji ma dobre hamulce.
Swap na zaciski ze 166 odradzam.
No tak zależy co komu odpowiada. Na wygląd też o wiele ładniej się prezentuje Duże Brembo. Oczywiście do codziennej jazdy standard też daje normalnie radę.
Ja też odradzam zaciski z Alfy 166
Pozdr
Panowie i Panie czy nie ma ktoś sprzedać (albo gdzie szukać? mam 159SW TI 1.9 od czego jeszcze będzie pasował 2.4 i 3.2 tak?) lewego zacisku dużego Brembo?, bo mechanicy poprzedniego właściciela byli tak genialni, że jak nie chciał im wyjść bolec z zabezpieczeniem to nacięli zacisk.
Hej. Jakim momentem dokręcać zacisk w dużym brembo?
50-60 Nm
To ja może kolejny raz zapytam - miał ktoś w SW duże i małe brembo?
Kolega wyżej pytał, ale raczej w porównaniu do jednego tłoczka.
U mnie w 2.0 jest małe brembo i się zastanawiam czy odczuje jakąś mega różnicę? Pytam, bo teraz czeka mnie wymiana piast i wszystkie tarcze i klocki. No i regeneracja tyłu, linki ręcznego.
Jazda 50% trasa 50% miasto, po autostradach rzadko, 200kmh często nie ganiam, torów żadnych. I teraz pytanie czy ma to sens do zwykłej jazdy, poza tym, że wizualnie jest kosa oczywiście.
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
Nie odczujesz różnicy.
No i git, to sobie głowy i nerwów nie będę psuł a kasa na co innego się przyda.
Posiadam Brere 2006r. Jakie powinienem mieć zwrotnice przy swapie, aluminiowe poliftowe, czy stalowe, żeliwne przedliftowe, a może to nie ma znaczenia?
Żeliwne przedliftowe i od razu do tego komplet zacisków z śrubami też od przedlifta (głównie śruby). W tym przypadku zostaje górny wahacz ten sam. Przewody hamulcowe zdaje się też musisz dać od wersji dużego brembo.
Jeśli dasz poliftowe, trzeba założyć też poliftowe śruby i dodatkowo górny wahacz który ma inny stożek plus ewentualnie właśnie przewody hamulcowe.
Dzięki ;) wszystko jasne teraz
Szybkie pytanie: Jaki macie rozmiar napisu Brembo na dużych zaciskach pod tarcze 330?
Bede malował i regenerował i nie chce, żeby napis był za mały albo zbyt duży.
Dobra. Jednak oczy wygrały z rozumem, kupiłem hebel z 3.2 q4. Tył wentylowany, przód 330 4tłoczki. 2007 rocznik.
Teraz mam 2 pytania:
1.Tylne zaciski zmieniam? Tarcza wentylowana jest grubsza więc i zacisk chyba szerszy?
2. Jak mam podpiąć przód. W tych co kupiłem z boku wychodzi przewód gumowy, ma ok 50cm na oko długości.
U mnie alfa 159, 2.0, 2010 rok. Małe brembo na pokładzie, wychodzi z niego przewód sztywny. Jak mam to podpiąć, czy w 2.4 i 3.2 były jakieś zwrotnice inne, czy są różnice przedlift/polift?
Dodam, że przy swapie zmienię przewody na HEL w oplocie od razu.
Sorki jeśli pytania są dla was oczywiste, ale auto mam dopiero rok i do tej pory cieszyłem się jazda a nie myślałem o tuningach.
EDIT: Dobra, chyba widzę, jutro ściągnę koło żeby się upewnić. Wygląda, że przekładam 1 do 1, mój przewód metalowy wkręcam w duże brembo a zmieniam łącznik elestyczny z tyłu zwrotnicy na Hel. [emoji14]
Dokładnie, przekładasz sam zacisk i tarcze z przodu. Reszta będzie pasować. Z tyłu do tarcz wentylowanych zacisk też trzeba wymienić.
Myślałem że różnica jest bardziej kosmetyczna, ale te zaciski są naprawdę dużo bardziej masywne. Będzie to fajnie wyglądać w 18"feldze. [emoji16]
Hej,
Szybkie pytanie - mam do kupienia zaciski brembo ze 166 poszerzone pod tarczę 330mm - czy taki zacisk będzie p&p do zamontowania w 159/Julce (bez adapterów/wymiany zwrotnic) z tarczą 330?
To w 166 były tarcze 330 mm? Myślałem że tylko 310.
W dodatku te zaciski, które miałem były montowane poprzecznie do zwrotnicy i pasowały do zwrotnicy żeliwnej przedliftowej z zaciskiem plywającym. Tylko że to rozwiązanie ma pewien feler, jak będziesz zainteresowany drążeniem tematu to opiszę ;)
Generalnie o problemie piszczenia wiem (stąd moje dotychczasowe obiekcje co do takiego swapa) chyba, że jest jeszcze jakaś inna kwestia to chętnie się dowiem :)
A zacisk to 166 z V6 tylko, że poszerzony pod tarcze 330x32.
W swojej Julce mam niestety biedne hamulce, a wiem że zacisk ze 166 pasuje p&p do zwrotnicy i myślałem o tym właśnie poszerzonym zacisku i ori tarczy 330mm z Giulietty/159
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A tam jest to samo mocowanie? Bo 166 ma tak jakby w osi tłoczka a 159 chyba już zmienione o 90*.
Na samo piszczenie ponoć podkładki pomagają, sam muszę kupić bo jak taczka jeździ :D
Zacisk poszerzony adapterem? To może być dobra opcja. Mi na fabrycznej grubości naklejki antywibracyjne nie mieściły się z nowymi klockami ;) Fajnie jeśli pomagają na piszczenie. Problem w przypadku 159 leżał w tym, że zacisk i powierzchnia montażowa zacisku zwrotnicy nie leżą w jednej osi i zacisk finalnie jest względem zwrotnicy przekoszony, co w dłuższej perspektywie dopasuje klocek do tarczy i możliwe że skutki uboczne ustąpią.