Programowanie Klucza (imobilajzera) i pilota do Lybry 1.9 JTD z 2001r.
Witam,
Mam problem z zakodowaniem kluczyka i pilota do swojego samochodu. Byłem w serwisie Fiata i tam operacja wyrobienia karta + kluczyk + kodowanie 1100 zł uważam, że to bardzo drogo jak na taką usługę. A teraz moje pytania przeczytałem już cały wątek dotyczący kluczy i na forum Lancia i także na waszym forum, ale nie znalazłem wszystkich odpowiedzi.- Czy jest możliwość odszukania kodu w epromie imo.( adres w pliku binarnym pod którym znajduje się kod pin) i czy można to zrobić za pomocą programatora epromów? ( może ma ktoś jakieś doświadczenia?
- Czy jeżeli nie ma możliwości odszukania kodu w imo. to lepiej kupić kod Pin za 200 zł w serwisie czy może pokusić się o urządzenie do programowania kluczy i imobilajzerów SBB który sposób pewniejszy?
- Czy jeżeli będę posiadał kod to programując nowy pilot i klucz ( tzn. kupiony na allegro) próbować go zaprogramować ze starym transponderem który jest w kupionym pilocie czy kupić nowy transponder niezaprogramowany i go zaprogramować ?
- Czy ktoś już miał doświadczenie w programowaniu kluczy na urządzeniu SBB i mógłby opisać doświadczenia na tym urządzeniu tzn. czy procedura dopisywania klucza i pilota jest taka sama jak np. w AlfaOBD czy trzeba kupować nowe transpondery itd. do programowania?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i poradę w tym temacie.
Bardzo dziękuje za odpowiedź w tej sprawie sprawdzałem dzisiaj programem AlfaObd i tak do centralki alarmu ( u mnie bez alarmu sama centralka centralnego zamka udało mi się zalogować kodem, który odczytałem w w/w. programie w zakładce CENTRAL LOCK DALEJ STATUS/FAULTS READ SYSTEM STATUS i tam program podał mi pełen dostęp natomiast jak tym samym kodem, który odszukałem w zakładce CENTRAL LOCK próbowałem się zalogować do zakładki CODE informował mnie o błędnym kodzie.
Z poprzedniej wypowiedzi BUBU nie wszystko zrozumiałem wyjaśnię, co i jak. Jak bym coś poplątał proszę poprawić.
„musi byc kod immo w pliku eepromu.” Kod na pewno się tam znajduje z tego, co zacząłem analizować na swój chłopski rozum w pliku binarnym epromu powinien się znajdować w adresie 00000 pliku, ale nie jestem pewien, ponieważ pobrałem plik od imo fiata stylo z 2002r i nie wiem czy on ma body computer czy tak jak lybra imo w oddzielnej puszce.
„do zaprogramowania transpondera musisz mieć plik z epromu immo, tzw. seed.” Ta procedura chyba dotyczy programowania na zewnętrznym programatorze. Bo jak programuje klucz kupiony np. w Internecie do tego samochodu to on już jest zaprogramowany tzn. posiada zaprogramowany transponder, który podczas programowania np. AlfaObd lub sbb dopisuje do pamięci imo i taka sytuacja mnie interesuje i czy mój tok rozumowania jest słuszny tzn. czy tak się da zrobić klucz z allegro od innego samochodu Lancia Lybra programuje do swojego imo a pilot wprogramowywuję do centralki centralnego zamka.
Program FES już sprawdzałem, ale on w moim przypadku nie ma opcji gdzie się programuje klucze, ale dziękuję za pomoc i oczywiście proszę o dalszą. Pozdrawiam.
Na razie nie, ponieważ zastanawiam się czy to ma sens tzn. czy mój tok rozumowania jest słuszny. Bo jeśli tak to w poniedziałek spróbuje zgrać ten plik z imo ( tylko czy jest pewność odczytu z jego treści kodu pin do auta, i czy ktoś mógłby potwierdzić czy ten pin kod na pewno się znajduje w adresie 0X0000 pliku binarnego. Lub pod jakim adresem się znajduje w tym imobilajzerze (epromie).