Czytałem i dalej nic nie wiem nawet wymieniłem wtryskiwacz na 2 cylindrze i dalej nic dzień dwa pochodzi OK i dalej błąd w servisie też nic nie wiedza.
Printable View
Czytałem i dalej nic nie wiem nawet wymieniłem wtryskiwacz na 2 cylindrze i dalej nic dzień dwa pochodzi OK i dalej błąd w servisie też nic nie wiedza.
ja przeczytales i wymieniasz wtryskiwacz to znaczy ze w ogole nie rozumiesz tego, co czytasz.. ten blad nie ma nic wspolnego z wtryskiwaczem
blokuje ci sie elektrohydrauliczny zawor na 2 cylindrze i tu masz instrukcje serwisowa co nalezy probowac robic - od najprostszego dolania oleju do wymiany calego modulu uniair.
Ja co prawda posiadam Giuliette 1.4MA i mialem ten sam blad, u mnie skonczylo sie na wymianie calego modulu - na szczescie na gwarancji, bo kosztuje to ok. 4 tys.
Przepraszam ale stosowałem się do instrukcji próbowałem wszystkich zaleceń wtrysk wymieniłem na wszelki wypadek bo zalałem środek do czyszczenia wtryskiwaczy i tydzień był spokój.Czy u Ciebie też błąd wyskakiwał co parę dni.Pozdrawiam dzięki Marek Kucab(nieżle mnie podbudowałeś nie można wymienić pojedynczego elemętu)
u mnie pod koniec wystepowalo to codziennie, zwykle od razu po uruchomieniu przez jakis czas silnik nie pracowal na wszystkich cylindrach, po rozgrzaniu silnika ustepowalo ale potrafilo sie tez nagle w czasie jazdy sie zablokowac na jakis czas.
ASO na pewno nie wymienia pojedynczego elementu, tylko caly modul. W zaleznosci od stanu zuzycia mozna probowac to podobno naprawiac ale nie kazde ASO sie tego podejmuje, czesc idzie po prostu na latwizne i proponuje wymiane calego modulu. Poczytaj ten temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...starcie-5.html
np. Czarek_S pisal ze jemu naprawiali
P.S. Sprawdz jeszcze wtyczki elektryczne przy cylindrach, ewentualnie przeczysc kontaktem. Zanim zaczal mi padac elektrozawor mialem taki problem z wyskakiwaniem bledu i nierowna praca ze wzgledu na niekontaktujaca wtyczke przy jednym z cylindrow.
W sobotę jadę do ASO zobaczymy co powiedzą .Co do tematu problem wystąpił po zmianie akumulatora poprzedni nie włączał startstopa więc kupiłem nowy i trochę mocniejszy i po tygodniu się zaczęło jak włączę światła wentylator itd...to nieraz się nie włącza błąd może to zbieg okoliczności.Pozdrawiam Marek Kucab..(Dzięki za pomoc.)
Coś ta bolączka ma związek z prądem - jak Julka postoi w garażu przez noc to rzadko się zdarza problem. Jak wyłączę światła, radio, kimę itd zdarza się sporadycznie albo wcale. Jak postoi kilka godzin albo dni na powietrzu dzieją się cuda. IMHO nie wyrabia któryś elektrozawór, brakuje mu prądu czy coś.. Jak napięcie jest wysokie to niedomaga rzadziej, jak jest obciążenie to niedomaga często. Elektrozawory chyba nie występują osobno i trzeba będzie wymienić cały moduł :/
Wróciłem z ASO ,cały tydzień jeżdziłem z włączonymi światłami i wentylatorem (ładowanie 14.1.-.2 max)błąd się nie włączał opisałem całą sprawę że wymieniłem akumulator itd,otworzyli zlecenie sprawdzili ,wszystko w najlepszym porządku więc zapłaciłem 65zł i ruszyłem do domu ,światła wyłączyli przejechałem 500m włączył się błąd więc wracam mówię że jak ładowanie jest na poziomie 14.1-2V to jest wszystko ok .Wjechali na warsztat skasowali błąd i mówią że jest do wymiany modulu uniair tłumaczę że może jest zbyt duże napięcie ładowania bez swiateł 14.6v a panowie mówią że niema to nic do rzeczy więc kulturalnie podziękowałem i pojechałem do domu na światłach i wentylatorze jest OK.Jutro zamawiam nowy regulator napięcia no i tyle szkoda czasu na ASO to są ludzie niedouczeni i tyle .Pozdrawiam Marek Kucab..(Czytałem coś o regulacji komputera po kątem elektrozaworów ale podobno nikt niema tego programu)
Zapraszm do mnie na aktywacie uniair kontakt na pw
U mnie też jest zbyt duże napięcie ładowania, czasem za małe. Wymiana alternatora wraz z regulatorem pomogła połowicznie na jeden dzień, więc ostrożnie z tą wymianą regulatora. Tu jest winne coś innego, tylko jeszcze nie doszedłem co. Oni nie tyle są niedouczeni, tylko nie mają z czego się uczyć. Musiałem ich uświadomić, że po wymianie alternatora należy wykonać procedurę zerowania parametrów. Nawet tego nie wiedzieli, bo nie mieli tego napisanego.
Panowie many inteligentne alternatory dlatego nap lądowania są różne proszę poczytać google pomoże
Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka