Od nowego roku akcyza na duże diesle ma być obniżona z ponad 18% ( minimum 20000zł) do ok. 1800zł. Ciekawe czy FCA obniży ceny.
Printable View
Od nowego roku akcyza na duże diesle ma być obniżona z ponad 18% ( minimum 20000zł) do ok. 1800zł. Ciekawe czy FCA obniży ceny.
Ano... stare rupiecie przestaną się opłacać.
http://superauto24.se.pl/porady/nowe...mi_912217.html
Giulia coupe
Załącznik 214534
A żebyś wiedział :D Ja mogę iść i kupić teraz Giulię za gotówkę, ale uważam, że nowe auto to zbyt duża strata kasy i mnie na to nie stać. Stare 166 ma wszystko, czego potrzebuję. Jakąś 4-5 letnią może bym kupił, ale chyba jednak wolę poczekać na Alfettę, też z drugiej ręki :P
Wiadomo, że utrata wartości nowego samochodu tej klasy jest tak duża, że z punktu widzenia finansowego taki zakup jest mało opłacalny. Z drugiej strony jeżdżenie tak starym samochodem jak Twój gdy ma się kasę na coś młodszego to przegięcie w drugą stronę…
Oczywiście zakładając, że to jedyny samochód a nie zabawka na weekendy.
Zakup Giulii można jednak usprawiedliwić wtedy , gdy planujemy jeździć takim samochodem 8-10 lat, wtedy utrata wartości jakoś nam się rozłoży na wiele lat i zawsze wiemy co mamy, nawet jak samochód ma te 10 lat. I co ważne - nawet za 10 lat to nie będzie wcale zły samochód.
Druga opcja to zakup samochodu na firmę, co obniży koszty utraty wartości i inne.
Nie wyobrażam sobie jednak zakupu takiego samochodu prywatnie na np 3 lata i sprzedaż za połowę wartości...
Dla niektórych to pikus.
Model sprzedaży ewoluuje w kierunku zakupu lub wynajmu nowych samochodów przez firmy /w tym jednoosobowe, co umożliwia sensowny ekonomicznie zakup zwykłemu śmiertelnikowi/ i przejmowaniu tych używanych - zwykle 3-5-letnich przez tę część społeczeństwa którą na nowe pojazdy zwyczajnie nie stać. Zwłaszcza, że odpada tu problem akcyzy.
Ze strony www.left-lane.com
Sprzedaz Giulii we wrzesniu 1718 szt. w Europie.
Tak dla porownania BMW seria 3: 15816 szt.