Ten CAS to PAO. Oczywiście norma 508/509 nie narzuca bazy PAO ale znana mi receptura, która ma tę aprobatę już narzuca wyłącznie PAO aby móc tę aprobatę umieścić na butelce...
Printable View
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] i kto jeszcze wie - tak mi się przypomniało, ten mój olej z kilka wątków wyżej analizy, czy taka analiza w jakiś sposób (na które parametry patrzeć?) może odzwierciedlić czy olej nie dostał za mocno temperaturowo ? Bo ten był jeżdżony do 140, no czaaaasem do 150 stopni, schładzanie w takich przypadkach (dłuższe sesje ) do 120 i znów do 140 (+) . W któszych sesjach osiągał w zależności od długości prostych i temp zewn 110 (zima) - 130. Pomiary w podstawce filtra oleju, silnik TS więc brak chłodnicy oleju, chłodzony wymiennikiem ciepła woda-olej (woda ładnie trzyma temp, chłodnica wody jest trochę większa). Pomiar w podstawce oleju (tu nie wiem czy to jeszcze przed przejściem przez wymiennik czy po?).
Generalnie jeśli ta analiza jest ok, to znaczy że te temperatury są ok, więc nie ma sensu wówczas montowanie chłodnicy oleju bo to dodatkowe kilogramy i komplikacja (plus kilka łączeń które mogą puścić ). Chętnie bym tego nie robił. Tylko czy ta analiza pozwala powiedzieć - temperatury na jakich pracował ten olej, mu nie zaszkodziły. ?
Poprawa jest znaczna ale 20ppm żelaza na 1000km to mało nadal nie jest, Ok - torowa jazda ale nie wykluczam że jeśli spadnie temperatura to wyniki będą lepsze bo żaden olej takich temp nie lubi. Tu jest spora dawka AR9100 także uzupełnia niski poziom ZDDP tego oleju jak na sport.
Lepkość nie rośnie ponad normę ani utlenianie więc kondycja oleju wygląda ok. Czasami warto badać TAN jeśli nie ma poziomu utleniania.
Może te odczyty temperatury to efekt gorącego wydechu blisko czujnika temperatury oleju?
Sam czujnik to VDO (nnie VDO look) , zresztą testowałem go sposobem kuchennym :) -w miarę dokładny.
Wydech jest z boku i ciut do tyłu, od czujnika, no ale podstawka to metal, swoje się nagrzewa pewnie promieniowaniem samym, niby podczas jazdy rejon czujnika owiewany powietrzem. Muszę sprawdzić czy po prostu to nie jest temperatura _przed_ schłodzeniem. Bo nie wiem dokładnie jak ten wymiennik jest zbudowany i jak olej płynie , kiedy mija czujnik - przed czy po schłodzeniu.
Jak przed to szansa że na silnik płynie już powiedzmy te 100 stopni, wiec byłoby ok pewnie?
Tylko dlaczego Liqui Moly okresla go jako: Hightech-Leichtlaufmotoröl auf Basis Synthesetechnologie ?
Jezeli by byl "pelno syntetyczny", to uwazam, zeby ten olej w ten sposob okreslili. Takze jest cos nie tak.
Apropo nazewnictwa, juz byla o tym tutaj mowa, lecz ostatnio ponownie znalazlem wyrok sadu, tym razem z roku 2016:
http://www.it-recht-kanzlei.de/motor...t.html?print=1
Mozna znalezc w google pod: Urteil v. 24.06.2016 (Az. 6 U 78/15) OLG Köln
I jest jasno napisane, ze olej mozna okreslic jako "pelny syntetyk", kiedy sklada sie tylko i wylacznie z IV/V Grupy, bez innej domieszki.
Wiec moze ten olej to mieszkanka PAO i HC ?
Biorąc pod uwagę rynek DE to zgoda że to technologia syntetyczna, biorąc pod uwagę rynek PL - pełen syntetyk :) Chociaż z DE też są sygnały że już znowu jest "nie wszystko zloto co się świeci" choćby Motul i jego seria 8100.