Ale zegary ma sprzed liftu... hmmm
Printable View
Ale zegary ma sprzed liftu... hmmm
Kwestia VAT i "nur für export" to odmienne sprawy.
Firma sprzedając poleasingowe auto sprzedaje je na fakturę. Jeśli kupujący jest osobą prywatną lub firmą działającą w tym samym kraju to sprzedający wystawia fakturę, dolicza VAT i płacisz cenę brutto. Jeśli jesteś firmą z Polski i masz VAT-EU to zgodnie z przepisami dotyczącymi nabycia wewnątrzwspólnotowego sprzedawca wystawia fakturę z kwotą netto, płacisz cenę netto i VAT naliczasz i płacisz w Polsce. Cały przekręt polega na tym, że przepuścić taki samochód przez kilku pośredników, jeden z nich nie rozlicza podatków, jest "słupem" i w tym łańcuchu ginie obowiązek zapłaty VAT. W Polsce takie auto kupujesz już na umowę K-S (lub fakturę vat-marża, bez vatu w wartości samochodu).
"nur für export" odnosi się do tego, że auto jest uszkodzone lub nie ma gwarancji (to sprawa przepisów dotyczących gwarancji na auta na rynku wtórnym w Niemczech), ale nie znam szczegółów.
Zobacz na wzór przeszyć na fotelach. Przedliftowe mają ładniejsze. I wygodniejszą tylną kanapę. (tutaj drobna uwaga: fotele ze skórą poltrona frau miały po lifcie inne przeszycia niż standard) Odnośnie rocznika - nie jestem pewien kiedy szły ostatnie przedliftowe. Koniec 2007 czy początek 2008.
Witam.
A ja mam do szanownych kolegów pytanie.
Czy na chwilę obecną jest możliwość kupienia AR 159 w dobrym stanie (takim że mógłbym pojechać kilkaset km bez obawy, że zaraz zapali mi się choinka na desce tudzież padnie coś za 3k zł) w okolicy 20 000 zł?
Póki co szukam 1.9 8v JTDm 120 km. Myślałem o benzynie aczkolwiek grzebiąc tutaj na forum to jednakowoż jest dużo opinii nt. zbierającego się nagaru, tudzież nie odpalania bo czujnik (1.9 160 km).
Do tej pory jeździłem już paroma Fiatowskimi silnikami (a na chwilę obecną 2.4 JTD 140>170km) i nie było najgorzej.
Co Wy na to, czy zatem jest sens takiego szukania czy lepiej sobie darować?
Pozdrawiam.
Chyba kolego darować ja już szukam jakoś czas i za 20k nic ciekawego nie ma zwiększyła budżet do 25k i nadal ciężko coś wybrać w promieniu 100 km.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka