U mnie Specol 5W40 trafił swego czasu w miejsce Valvoline 5W50 w Volvo S40 T4 200KM - zdecydowanie na plus.
Printable View
U mnie Specol 5W40 trafił swego czasu w miejsce Valvoline 5W50 w Volvo S40 T4 200KM - zdecydowanie na plus.
Ok ale czym ten plus się objawia ? jak można po zmianie oleju to powiedzieć - badając temperatury (było to kiedyś tu poruszane, wniosek taki, że powtarzalnych warunków się nie uzyska w amatorskiej obserwacji), -badając w lab po 10 tysiącach (to chyba tak, choć po moim skromnym doświadczeniu więcej o kondycji silnika -itp. takie badanie mówi raczej, i bardziej od niego zależy), po odgłosach - wielokrotnie podważany objaw, wcale głośniejszy nie znaczy lepszy.
Nieraz ktoś tu pisze - zmieniłem X na Y i czuję poprawę. Tylko w czym i jak mierzona ta poprawa to już bark opisu.
Dupochamownia. Opinie warte tyle, ile opinie o dodatkach do oleju i paliwa - ot sobie ludzie piszą żeby się w necie nie nudzić. Nie ma jak amatorsko sprawdzić, czy olej jest lepszy czy gorszy chyba że wyjdą jakieś ewidentne babole. Można posiłkować się słuchem, ale jak pisałeś "głośniej nie znaczy gorzej/lepiej". Jeszcze rozumiem opinie mechaników którzy pracują na silnikach i mogą na bieżąco obserwować pobór oleju, stany silnika jeżeli je remontują i tak dalej. Ale typowy użyszkodnik z opinią "zalałem i jest lepiej"? W 99.99...9% jest lepiej bo olej świeży :D
Ja osobiście ze wszystkich olejów jakie lałem skreśliłbym tylko i wyłącznie Shell Helix Ultra Diesel 5W-40, seria jeszcze z GTL. To co dzieje się jak temperatura spadnie do zera albo niżej to jakaś porażka - do 5 sekund czekania aż pompa nabije ciśnienie i zgaśnie kontrolka. Jak jest +1 stopień C. to gaśnie od razu, jak jest mniej to dupa. Nie wiem co tam się dzieje, żeluje się czy co? Olej niby oryginalny, chyba że ktoś IC wcisnął podróbę.
Dubelek.
No i widzisz, a ja go lałem i nie było z nim żadnych problemów no ale lany w silnikach w których nie występował częsty problem z pompa oleju ;)
Co do reszty to się zgadza ile ja się tu naczytałem: chodzi ciszej, lepiej się wkręca na obroty, mniej pali, szybciej jedzie itp itd :D
A Specol Gold + AR9200 V2 ?? Cenowo wychodzi taki komplet tyle co castrol ze sklepu. Lepszy wybór?
Specol Gold pojawił się jakiś czas temu jako niezły podkład pod AR9100 i w zestawie spisuje się ok od lat i w wielu różnych silnikach. Sam Gold ma tańszy pakiet dodatków od linii Premium (zwłaszcza w porównaniu do Specola C3 VW z PAO) stąd warto stosować wspomaganie.
Teraz jest także do wyboru AR9200v2 dla wyższej ochrony oraz AR9400 dla oczekujących spadku spalania.
Ale pierdzielisz. Jeśli silnik jest zdrowy to nie musi brać oleju. Za to taki stan rzeczy może świadczyć o jakości oleju.