Pytanie było o Specola Gold, a tego nie ma chyba w lepkości 10W40 :)
Printable View
Pytanie było o Specola Gold, a tego nie ma chyba w lepkości 10W40 :)
Skoro bierze 10w40, to co zalać mu 10w50? A może bierze bo jednak jest ,,nie zdrowy'' ? Według ciebie przebieg 618 tysi to wciąż silnikowa igiełka ? A może miał w swoim dwudziestoletnim życiu 5 remontów? W 98 r i później jakie oleje silnikowe były dostępne, lepsze niż obecne ? Może być 20 różnych przyczyn z powodu których silnik żre olej ale pan wróżbita i jego złota kula stwierdziły, że to kwestia jakości oleju. Może to ty jednak pierdzielisz co?
Wujek miał kiedyś ursusa 30tke chyba z końca lat 70,kiedyś robił remont silnika, patrz jakby poczytał sobie ten wątek to może po prostu zmienił by olej na inny zalał ceramizera lub inny tego typu i ciągnik by ozdrowiał...I po co to było wydawać kase na części.
Z całym szacunkiem, ale myślę, że masz poważne problemy z myśleniem .
Zrobiłem tym trupkiem ponad 100 kkm, nigdy nie dolewałem między wymianami oleju, zalewałem różnymi, zawsze 10w40.
Mam ten samochód od 2 właściciela i znam historię od 400 kkm.
Specol 10w40 jest pewnie dobrym olejem, ale szybko traci swoje właściwości i tyle.
Używałem już chyba wszystkich silnikowych Specol'i , i nie wszystkie się sprawdziły.
Na pewno dobrze spisuje się 0w40, 5w30 VW, 10w50, 10w60, Gold mi w benzynie nie podszedł niestety, podobnie ten 10w40.
Do wspomagania rewelacja, do skrzyni również BDB.
Próbujesz tu komuś wmówić, że nieważne jaki olej się stosuje - każdy jest tak samo dobry/wystarczający?
Niestety tak to nie działa.
Nikt też nie pisze, że cud-chemia naprawi Ci Twój zużyty przez stosowanie złych środków smarnych, nieprawidłową eksploatację czy zbyt rzadkie wymiany oleju silnik. Chemię o której myślisz można stosować zapobiegawczo. A przykład z ciągnikiem rolniczym do czego?
A u mnie dokładnie odwrotnie. Testowałem oba oleje w Renault Master 3.0 dci. Motul x-cess 5W40 był tam lany "od zawsze". Potem wpadł Specol Gold 5W40 i zużycie oleju bardzo zauważalnie spadło. Zwykle na Motulu po 20 tys. trzeba było dolać ok 2 litry a po 30 tys. nawet w sumie 3- 4 litry natomiast po Specolu po 20 tys. do dolania był max 1l a po 30 tys. max 2 litry. Przy czym do 10 tys, na Specolu nie było wymaganych żadnych dolewek a na Motulu już tak. Olej wymieniany 3-4 razy w roku więc nie ma mowy o przypadku i do tego Specol wpadł jak auto miało już ponad 600 tys. zrobione (bez jakiegokolwiek remontu) więc mógł mieć tylko gorzej. Subiektywnie też na Goldzie lepiej pracował.
- - - Updated - - -
Mam Klientów co stosują Golda 5W40 + AR9100 w autach do amatorskich prób sportowych typu KJS i jakoś wracają i zamawiają go wiec chyba nie jest źle. Kliku lało wcześniej Elfa, Shella, Castrola czy co tam fabryka kazała i mówili, że były różne problemy a po przesiadce na Golda z AR9100 wszystko ok. Zaznaczam, ze to nie są drogie auta tylko zwykle kilkunastoletnie wozidełka za kilka tysięcy. Mam też wśród Klientów kilku Hondziarzy, którzy leją Specola Golda do VTEC-ów oraz właścicieli BMW i ludzie wracają i kupują. Szczerze to jeszcze nikt mi nie powiedział "Pani ależ mi badziew sprzedałeś" i nic podobnego. Sam maiłem Golda z mixem ar9100/9200 w 19. cdti i wszystko było wg. mnie ok. Raz kilka sekund głośno klepał silnik ale było -22 stopnie i auto stało 3 dni nie odpalane na dworze i jeszcze lekko przechylone.
Ja tam leje valvoline vr1 racing 10w60 156 2.0ts i jestem zadowolony
Ma ktoś z tu obecnych sprzedawców w ofercie oleje Amsoil?
Jak ma się Amsoil Signature Series 0W40 do stosowania w silnikach JTS/TBi? Na pudełku brak norm stosowanych powszechnie w Europie, stąd moje pytanie. Sam olej parametry ma bardzo dobre.