Z tego co mi wiadomo, to nowy to olej ma (teoretycznie) 100% , wiec masz olej juz mocno zdegradowany
Printable View
Z tego co mi wiadomo, to nowy to olej ma (teoretycznie) 100% , wiec masz olej juz mocno zdegradowany
% degradacji oleju, jaki wskazuje MES, nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym. To po prostu procentowo wyrażony czas/odległość do kolejnej wymiany.
Jeśli ktoś nie skasował inspekcji po wymianie oleju to nie wyrównał tej wartości do 100%.
właśnie doczytałem że rzeczywiście jest tak jak pisał Andrzej że 100% - nowy olej, a 0% - olej do wymiany. W takim wypadku albo jest tak jak pisze magil że ostatnio inspekcja nie była wykasowana, albo olej już mam bardzo słaby. Co nie zmienia faktu że na dniach będę go wymieniał.
Nie zgłębiałem tematu pomiaru degradacji, wiec nie będę przekonywać że jest inaczej niż twierdzisz, ale przypomina mi się sytuacja gdy kiedys w FES widziłem jak pokazał mi informację że mam 48.000km do wymiany oleju ( jakoś krótko po wymianie ). Więc się zastanawiam skąd taka wartość, bo jesli je bierze "z kosmosu", to trochę mało sensowne takie rozwiązanie i jednak obstawałbym przy założeniu, że być może jest w jakiś sposób dokonywana ocena degradacji oleju.
W samochodach nie ma żadnego czujnika badającego degradację oleju. Producent by musiał zamontować małe laboratorium pod maską. Z tego co wiem od Pana z ASO Opel po wymianie oleju i skasowaniu inspekcji na wyświetlaczu pojawia się komunikat "Service 30 000" I teraz komputer oblicza kiedy należy znów wymienić olej. Polega to na tym, że gdy będziemy robić małe dystanse i często zgaszać silnik (np. 1000km to dla nas będzie 100 odcinków po 10km) to z wartości 30 000 zaraz się zrobi 15 000 i tak systematycznie będzie ubywać, natomiast jeśli nasze 1000km pokonamy w 2 odcinki po 500km to na wyświetlaczu prawdopodobnie będzie widniał komunikat "Service 28 000" czy coś zbliżonego.
Po prostu komputer w samochodzie ma zaprogramowany algorytm czy coś podobnego i oblicza sobie nasze wyłączenie silnika, długości trasy i wychodzi wynik degradacji oleju.
A ja dołożę jeszcze trzy grosze - odległość w km do następnego serwisu można sobie dowolnie wpisać! Przy użyciu MES. O.
Oczywiscie ze tak, ja mam ustawione 10.000km.