ciężko dostać te części firmy TRW ??? Mandziel a nie orientujesz się ile mniej więcej kosztowałby oryginał ?? tak chociaż w przybliżeniu ??
Printable View
ciężko dostać te części firmy TRW ??? Mandziel a nie orientujesz się ile mniej więcej kosztowałby oryginał ?? tak chociaż w przybliżeniu ??
E tam ciężko, zresztą nie wiem jak w Twojej okolicy, u mnie dzwonię i mam na drugi dzień.
Z robotą w oryginale z pompą to myślę, że w okolicach 1200-1400 ale podaję Ci ceny z przed 1,5 roku jak u siebie robiłem i się dowiadywałem.
Nie wiem ile to teraz kosztuje. Oczywiście mówię o robocie nie w serwisie.
Nie ma problemu z trw.
Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy ale rozrząd V6 to sama robocizna te 400-600zł. Części pi razy drzwi 1k (nie wiem czy nie nawet więcej).
marek230482 dobrze się zrozumieliśmy też tak mi się wydaje że do sześciu stówek skasuje za rozrząd jeszcze tylko musiałbym znaleźć dobrego mechanika do Alfy w mojej okolicy bo tu tylko passaty i golfy rządzą nauczyli się składać dwie marki samochodów i tego się trzymają. Dobrze że z TRW nie ma problemów, chciałbym trafić na coś z dobrym zawieszeniem i na początek tylko płyny,filtry i rozrząd bym wymienił w oryginale oczywiście a później odkładał bym w razie czego na czarną godzinę żeby mieć zabezpieczenie w razie czego. Jaki olej lejecie do Alfy ? Jaki jest najlepszy ?
Jest temat o olejach. Temat rzeka :) ja jestem zdania że leje się to co producent przewidział. Czyli przedlift półsyntetyk 10W40. A markę sobie wybierz, poczytaj we wspomnianym temacie i w dziale 166. Nie róbmy tu tematu o częściach i olejach :)
- - - Updated - - -
Z blokadami i łebskiego gościa masz w Lublinie. Grzesiekk.
Marek a możesz mi wytłumaczyć mniej więcej o co chodzi z tymi oryginalnymi blokadami ?
Chodzi o to że aby wymienić rozrząd w V6 24V to musisz zablokować wszystkie cztery wałki rozrządu i poluzować na nich koła. Dopiero wtedy możesz napiąć pasek tak że nie będzie luzu między kołami rozrządu. Dopiero po napięciu blokujesz koła na wałkach o zdejmujesz blokady. Różne marki mają różne sposoby. Alfa ma specjalne obejmy z wyżłobionym profilem pod krzywkę wałka rozrządu. Wkręca się ją zamiast jednej podpory wałka (łożyska). Wic cały polega na tym że busso jest tak wrażliwe na te kąty że chińskie blokady lub (o zgrozo) na czuja skutkować będzie problemy z pracą silnika. A w najbardziej optymistycznej wersji nierówną pracą.
aha teraz rozumiem. ja poluję na 2.4 JTD ten sam mechanizm ?
Nie, w dieslu jest łatwiej. Ten silnik powinno bez problemu większość porządnych warsztatów ogarnąć bo to fiatowska jednostka która występuje w wielu autach.
Moze ja sie wypowiem jako byly posiadacz alfy 166v6, audi a4v6, no i obecnie jestem wlascicielem alfy 156 1.9JTD. Utrzymanie 166 jest owiele drozsze niz a4. Nie ma sie co dziwic bo przeciez to samochody innej klasy. W 166 masz kosztowne zawieszenie, przod tyl, w audi masz tylko przod bo nawet jesli masz quattro gdzie zawiecha czasami sie psuje to nie znam nikogo kto by przy tym robil. Co ciekawe sprawdzajac ceny niekotrych czesci na allegro wynikaloby ze utrzymanie alfy 156 jest minimalnie drozsze niz a4. Minimalnie bo w sumie zalezy na jaki egzemplarz sie trafi i co bedzie sie przy nim robic. Ja poki co nie narzekam bo przez rok i 10 tys km zrobilem gorne wahacze i jezdze. Moim zdaniem zmiana b6 na 166 jest nie do konca sensowna, chyba ze potrzeba Ci pieniedzy lub twoja b szostka jest z silnikiem 1.6, 2.0 lub TDI. Jednostki alfy sa na owiele wyzszym poziomie...
Kiepscy ci mechanicy. Kiedys jak robilem w swojej 156 wahacze gorne dzwoni do telefon mechanikowi odbiera rozmawia i sobei tak slucham a tam teksty... Bierze olej? litre na 1000km? dolej motodoktora i zobaczysz co bedzie. Mechanik sie rozlaczyl, ja sie go pytam o jaki samochod chodzilo? Mechanik spuentowal: Passat w ktorym silnik nadaje sie tylko do remontu albo zalewania motodoktorem. Jako ze wlasciciel jak wiekszosc polakow oszczedny w kwesiach samochodow to wybral druga opcje. MOj mechanik jawnie nabija sie z wszystkich samochodow grupy VW i mowi ze to zlom. Co chwile stoi u niego cos kompletnie zajechanego w co wlasciciele pompuja grube pieniadze. Niestety niektorzy mechanicy nie wiedza po prostu jak zabrac sie za wloskie samochody, latwiej im pracowac przy czyms co znaja na pamiec dlatego odradzaja alfy.