ok ok a tak z prostych rzeczy ja sie upieram na zle zalozone pierscienie bedziesz miala odwrotnie wyrzucany olej w gore a nie w dol,
nie ma prawa cofac oleju, spod pokrywy zaworow sa dwa weze jeden przed przepustnice
(tym nie bedzie ciagnac za male cisnienie)
drugi za przepustnica w kolektorze i tam jest zawor na sprezynie (jak rozbierali ci auto mogli przez przypadek zgubic ....
kosztuje niewiele ale robi straszne problemy zrobie logi ale musze miec z dwa dni wolne,
jak mam jeden to ledwo sie wyspac moge :) teraz bardzo wazne: jest olej w kolektorze ssacym po zdjeciu ?
bo jak tak to mamy odpowiedz ?
nadal z prostych rzeczy (tata mechanik mnie cos tam nauczyl) ten samochod jezdzi rowniez po kolizji zaworow tylko ma podobne problemy
(tez przerabialem a cisnienia sa na sprawdzaniu kompresji calkim normalne i moze byc tak ze 1 bar mniej bedzie tam gdzie jest cos nie tak
( zalozenie paskow i ustawienie wszystkiego wcale nie jest takie latwe ustawialem celice i probe na srubokret i dzialao mojej alfy jeszcze nie umiem
(tak na prawde to sie boje :) ). zrobie te logi szybko obiecuje.
a na koniec to wymienilbym i pompe i termostat ( pompy sa dwie dostepne na metalowym trzpieniu metalowa i druga z plastikowym wirnikiem plastikowy sie potrafi stopic a metalowe sie czasami zacina
(wiem przerabialem i tak stawiam na metalowa)
bez doprowadzenia tego do porzadku to bezsens sprawdzac cos innego.
Nie sprawna lambda na wykresie moze wygladac ok bedzie po prostu oszukiwac lub moze byc wolniejsza, moze zamykac loop bez potrzeby, napiecia beda rozne moze pokazywac falowanie jak przy uszkodzonym katalizatorze itp.
prosze sprawdz jak mozesz, moze sie okazac ze to cos co juz przerabialem u siebie
a wtryskami i pompa jak nie masz bledu cisnienia paliwa lub czujnika cisnienia to bym sie nie przejmowal ale to tylko ja :)
Dalej wiazka aku lambdy itp jest wymienialna kosztuje pomiedzy 400 A 800 euro :confused: wiem sprawdzalem w ricambi italia i alfa irl .(nic strasznego w polsce mozna znalezc pare warsztatow ktore regeneruja wiazki alternatory i inne pierdoly lacznie z wykonywaniem katalizatoriw pod specyfikacje pojazdu) - tutaj nic z tych rzeczy ja czasem sobie dorabiam pomagajac zalamanym irysom bo orginalny katalizator np do jtsa w alfie kosztuje 2350 euro, 1600 z ricambi, w okolicach 300 do 400 plus wysylka z polski lub niemczech.
jeszcze nie wiem jak temperatura w gt ale jts to ten sam silnik i temp ma byc 90 + lub 93 + nie pamietam dokladnie siedze rozbieram skladam i czytam od 2 lat
uszokodzony wariator lub popsute popychacze zaworow tez beda mieszaly ...
co do wypadania zplonu mam taki szalony pomysl zeby dodac jeszcze jedno aku jakos w najblizszych tyg. i mysle ze to moze byc glod pradu zle zaplanowana konstrukcja oparta na stalowych drutach w poniedzialek bede sprawdzal czy sie da, regulator napiecia i alternator bedzie karmil dwa tak samo jak jeden.
z szacunkiem SEBA
Majka ja nie wierze mechanikom do wszystkiego dochodze sam jak zostawie gdzies auto(bo nie mam czasu sam lub mi narzedzi lub jakiego sprzetu brakuje) to potem slecze tygodniami zeby zgadnac co spaprali...
P.S. Bubu tylko sie nie obraz wypowiedziales sie o silniku JTS - w tym modelu silnika musi być cały tor paliwowy sprawny, czyli wtryski, świece, fajki (w GT JTS nie ma fajek), cewki W.N. , dlatego bede uwazal na twoje porady:cool:
Dlatego o tym temacie spoko moze macie wiedze ktorej ja nie posiadam ale wiem jak ma dzialac i czego nie ma robic moje auto(kazde auto ktorym jezdzilem tak walkuje musze wszystko wiedziec znam caly elern prawie na pamiec mechanicznie zawsze sobie radze, nie umiem tylko paskow zalozyc jeszcze :)
krytyka .tak juz mam ze mowie i pisze to co mysle
o rany ale ja gadula jestem ide spac bo kot mi juz narzeka ze mam go grzac.