Napisał
Juzz
Z tego co słyszałem odnośnie benzyn że
- 1.8 MPI 140km jest ok silnik ale za słaba mało ich jest
- 1.8 TBi 200 km droższy i wcale nie taki rewelacyjny jeśli chodzi o trwałość (opinia zasłyszana od znajomego policjanta!)
- 1.9 JTS 160 km fajnie ładnie idzie coś tam spala i czasem zbiera się jakiś nagar na zaworach (?)i czasem padnie jakiś czujnik dalej nie wiem i chyba jest ich mniej w porównaniu do reszty
- 3.2 V6 JTS 260 km - mocny fajny ale pali dużo i też nie tani
Co do gazowania nie wiem jak zwykłe instalacje gazowe się sprawują pewnie gorzej. Bo niedawno weszła nowa instalacja VI generacji która wtryskuje gaz w fazie ciekłej poprzez oryginalne wtryski samochodu i steruje nim centralka samochodu. Podobno nadaje się do każdego samochodu bo nie podnosi temperatury spalania a co za tym idzie nie niszczy głowic i podobno podnosi moc o około 10-15%. Działa to na zasadzie jak paliwo, że gaz ciekły jest w obiegu poprzez pompkę i co nie zostaje wtryśnięte wraca z powrotem. Nie ma parowników cudów wianków. Ale jak to się sprawuje w rzeczywistości to już dokładnie nie wiem bo to jest względnie nowa instalacja. Sam chciałem 1.9 JTS ale teraz już sam nie wiem i póki co szukam diesla ale kto wie.
@Endrjus nawet bym rozważył Twoją opcje ale niestety trochę po za moim budżetem. ( a czemu się wyzbywasz?)