Załącznik 242007
Tak.
Printable View
Załącznik 242007
Tak.
Załącznik 242008
VHVI + PAO: 10,31363 czyli 722 cm-1
Obszar 1700 - 1800 ukazuje Estry.
Z Niemiec.
Baza może nie syntetyczna. Ale wyniki analizy mojej próbki po 9000 km były raczej dobre :cool:
Oraz parametry oleju.
Nie porównywałem, bo sprzedałem JTS-a ;)
Wklejałem chyba tutaj wyniki, jeśli nie to zrobię to wieczorem. Dlatego chętnie wlałbym ten olej do TBi, gdyby nie zaporowa cena.
Polecam np ten materiał poglądowy odnośnie wnioskowania z IRs zwłaszcza nt estrów i mieszanin olejów bazowych. Poziom oksydacji także nie wszystko mówi nt estrów zwłaszcza innych niż estry poliolu.
http://slideplayer.com/slide/10762904/
Z moich prywatnych kontaktów z chemikiem RockOil wiem, że estry stosują inne estry niż powszechnie używane i nie ma tam zwykłego VHVI a coś innego... [emoji6]
To jest nadal olej o rekordowo niskim współczynniku tarcia 0.045 jak na gotowy olej z półki i sporo wydali aby to osiągnąć. Konkurencja wydaje nowe wersje, dolewa dodatków i nadal daleko do ich poziomu. [emoji6]
Coś mi na telefonie nie bangla ta prezentacja muszę na chacie w obczaic.
Mógłbyś rozwinąć? Bo nie wiem czy znasz sens istnienie niemieckiego czy rosyjskiego forum. To nie tak jak u nas, ze coś się komuś wydaje tylko tam ludzie robią analizy i na ich podstawie wyciągają wnioski bo na analizach się te fora opierają nie na podstawie widzimisię uzytkownika czy opini jakiegoś mechanika X. Sam śledzę rosyjskie jak i niemieckie fora gdzie o oleju dowiesz sie wiecej niz "ja zalalem i polecam" ;)
Ja zalałem i polecam :D
Załącznik 242028