Cytat:
Napisał
@sdero
Nie masz pojęcia jak wygląda sekcja regeneracji. Weź sobie pierwszego damosa z EDC16C39 i przeanalizuj. Jak już będziesz miał to przeanalizowane, to wtedy możemy dyskutować, bo zrozumiesz co napisałem i nie będziesz zadawał głupich pytań typu co ma dawka główna do wypalania.
Moje pytanie było co ma MAKSYMALNA dawka główna do wypalania, bo to napisałeś. Czepiasz się słówek, więc i ja mogę ;)
Cytat:
Wiesz, że reakcja ECU to działanie na zaistniałe już zdarzenie ? Czyli w tej twojej dedukcji powinna ci się już zapalić kontrolka.
KAŻDA reakcja ECU to działanie na zaistniałe zdarzenie. Każda regulacja jest reakcją.
Cytat:
Walnąłeś gafę i starasz się wybrnąć... spalanie twarde :) Zdefiniujesz nam spalanie twarde ? Bo czytając poprzedni tekst jak nic wskazywał, że chodzi ci o spalanie stukowe.
Nie, walnąłem gafę i przeprosiłem. Wg Ciebie zbytnie wyprzedzenie wtrysku nie spowoduje spalania twardego? Czy może wolisz nazwę twarda praca silnika, ale to jest to samo, serio...
Cytat:
Bardzo cię proszę przelicz nam to w jaki sposób doszedłeś do tego, że jest to 0,8 mg. Jak uzyskałeś to 16 mg i skąd ta wartość ? Policz nam to.
Tu nie ma nic do przeliczania. Podczas stałej jazdy z prędkością 90km/h mój silnik podawał 16 mg paliwa i w tym punkcie pracy predawkę obniżyłem z poziomu 2,0 do 1,2 mg. Taki przykład. Mam wymienić wszystkie punkty pracy żeby Cię usatysfakcjonować?
Cytat:
To zmniejszenie czy zwiększenie, bo już sam się gubisz.
Mniejsza. Chciałem spróbować dojść do tego dlaczego dolewanie 2T do ON poprawia u niektórych rozruch, ponieważ ufam w to, że ludzie nie są debilami i skoro zauważyli zmianę, to zapewne ona jest. To jest forum! Napisz coś konstruktywnego wreszcie zamiast fuczeć.
Cytat:
Uzupełniłeś wiedzę ? :D Dopiero teraz wiesz tak podstawową rzecz, którą zna tutaj większość będących w temacie że suma ich wynosi 0. A to tylko wierzchołek tej lodowej góry. Kolega podrzucił ci link do tematu o korektach...
Ta rzecz nie jest podstawą w moich wnioskach, ponieważ korekcja wyrażana jest w mm3/cykl. Jeżeli nie sumowałyby się do zera, niczego by to nie zmieniło. Zmienia jedynie tyle, że powinieneś sam posłuchać co mówiłem i zastanowić się nad tym, że korekcja jest ustaleniem proporcjonalnym pracy wtryskiwaczy, a główna dawka jest kompensowana w tym momencie przez kierowcę i 'driver's wish'. Chyba nie sugerujesz, że dodatkowa dawka paliwa wtryskiwana do komory spalania przekłada się na czyste straty?
Cytat:
Nie może zaistnieć obniżenie wydajności silnika w momencie gdy obniża się jego zużycie paliwa lub pozostaje na tym samym poziomie. To czysta logika.
Jak pisałem, nie wierzę w obniżenie spalania. Co do pozostania na tym samym poziomie - tu już dłuższy temat. Ale Ty nie wnikasz w ciśnienia w komorze spalania, więc pewnie niezupełnie czujesz kwestię dawkowania jakościowego.
Cytat:
Każda korekta oprócz korekty wprowadzonej za pomocą kodów IMA lub klasy wtryskiwaczy oznacza odmienne od idealnych (wyjściowych) warunków spalania. Dla tego z fabryki nie wyjeżdżają samochody z korektami np. +1 czy -0,4 ponieważ ich stopień zużycia jest niewielki. Więc każda odchyłka korekty oznacza mniejsze lub większe zużycie, uszkodzenie lub niedopasowanie w samym cylindrze lub jego osprzęcie układu zasilania.
I tu jest coś, co zauważyłem już wcześniej u Ciebie. Z jednej strony w innych tematach zapierasz się, że korekcja jest dużo lepszym wskaźnikiem niż próby na stole, z drugiej strony twierdzisz, że IMA definiuje charakterystykę wtryskiwacza tak, że korekcja będzie zerowa. Oczywiście, że charakterystyka wstępna wykonana przez producenta jest dużo bardziej precyzyjna niż próby u pana Zenka z prowincji, ale gdyby ktoś zakładał, że wtryskiwacz zawsze będzie pracował idealnie (zarówno nowy jak i po czasie) nigdy nie powstałoby coś takiego jak korekcja wtryskiwaczy. I tu powtórzę jeszcze raz to, co powtarzam od początku - korekcja wtryskiwaczy nie jest dowodem usterki i wciąż nie widzę powodu, dla którego stosowanie 2T miałoby usuwać to zużycie, uszkodzenie lub niedopasowanie.