Millers EE longlife 5W40, Penrite Enviro+5W40, Neste City Pro 5W40, Ravenol VMO 5W40, Meguin Low Emission 5W40 (LM top tec 4100 5W40).
Printable View
Millers EE longlife 5W40, Penrite Enviro+5W40, Neste City Pro 5W40, Ravenol VMO 5W40, Meguin Low Emission 5W40 (LM top tec 4100 5W40).
Panowie, 2.0 TS z 2005r. o (teoretycznej) mocy 170KM (podniesiona fabrycznie) - lać książkowe 10W60 czy zostać przy obecnym 10W40? A może coś pomiędzy? Książka wyraźnie wskazuje na 10W60, lecz część osób wspomina o raczej torowym zastosowaniu tego oleju i że w codziennej jeździe się nie sprawdzi.
Zostać przy książkowym, już tu kiedyś ktoś oceniał temperatury SAE 60 w użytkowaniu drogowym i nie dało się osiągnąć optymalnej nawet przy dość ostrym butowaniu. Szkoda męczyć silnik.
Kupiłeś Alfę Szerszenia?
No to trochę się Twoja wypowiedź nie składa w całość. Nie da się osiągnąć optymalnej temperatury na tym oleju i szkoda męczyć silnik, ale jednak zalewać? Bo książkowo jest właśnie 10W60.
Kupiłeś, ale nie ma róży bez kolców ;)
- - - Updated - - -
Nie wiem czy to coś bezpośrednio zmienia w doborze oleju (bo że warto skrócić interwał wymiany, to na pewno), ale auto jest na podtlenku LPG.
Wrzuciłbyś skan/ foto tej książki ? może do tej wersji tak uznali hm. Bo w tych co ja znam, to 10W60 instr zaleca, ale do sportu.
(co do męczenia to chodziło Jersey'owi przypuszczam o to, że nie osiągając b wysokiej temp ten 60 będzie bardziej lepki niż 40 i będzie powodował większe opory przepływu oleju - > więc mniejszy jego przepływ (choć wysokie ciśnienie ale to na nic bo przepływ jest najważniejszy). I przy rozruchach szczególnie i zimą. Ale teraz na lato - na pewno silnika nie zepsuje. Tylko syntetyk 5W40 będzie tańszy pewnie po prostu.
No i mowa o aucie które już swoje przejechało, co teraz z olejami będzie to tak raczej mniej ważne.
A tak przy okazji - jak wysoko ma odcinkę ten silnik 170 koni ?
Opieram się na książce do polifta dostępnej w necie, o ile mnie pamięć nie myli mam ją z chomika kolegi Danus. Akurat tej z samochodu nie sprawdzałem, ale uczynię to.
Przed ogarnięciem podstawowych rzeczy nie sprawdzam max. osiągów itp. Wymienię olej, filtry, pozbędę się checka, ustawię zbieżność i zmienię gumy na letnie, to wybiorę się na dłuższą przejażdżkę. Załącznik 243816
Jak widzisz gwiazdka z zapisem o zastosowaniu torowym odnosi się do V-ek.
Wolałbym używać 5W40, bo to po prostu lepsze oleje są, 90% 10W40 jest mocno-średnich. Ale po moich doświadczeniach z jtd, gdzie stare auto nagle zaczęło żłopać hektolitrami, nie skłaniam się ku zmianie klasy lepkości.
Ta książka jest poyebana, że brak słów.
Do TSów i V6 ogólnie zalewam najwięcej Penrite HPR 10w50, i jest zawsze ok.
Chyba widziałem już trzy różne książki z różnymi sugestiami dot. oleju w 156
Niezły kocioł.
Np takie:http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/04/156.jpg
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Można odnieść nieodparte wrażenie, że zastosowanie jest wypisane na podstawie tego, co Selenia akurat oferowała :) (bo zdaje się nie było wtedy Selenii 5W40 czy 5W50)
No i 2.0TS w 166 jednak ma więcej do roboty (cięższa buda). Do JTS wyłącznie 10W60- czy dlatego, że to był _jedyny_ syntetyk Selenii wówczas ? no a JTS jednak syntetyka wymaga.
Ale kto połączy jednoznacznie i bez wątpliwości zalecane oleje ze strzałkami z temperaturami temu nagroda przysługuje :)
Swoją drogą 5W30 do Vki , no chyba niewielu to stosuje.
Tak czy siak - moim zdaniem do TS ulicznego : 5W40 dobry syntetyk (LM, Mequin) jako całoroczny na pewno będzie akurat i jeden temat z głowy, bo na pewno wiele ich innych będzie :)