dlatego ja skłaniam sie do tego, ze problem jest jakis po stronie mopar/tomtom raczej, moze wynikajacy z proby wprowadzenie licencji na vin, ale cos poknocili i nie dziala u niektórych którzy maja subskrypcje. ot takie spekulacje
Printable View
dlatego ja skłaniam sie do tego, ze problem jest jakis po stronie mopar/tomtom raczej, moze wynikajacy z proby wprowadzenie licencji na vin, ale cos poknocili i nie dziala u niektórych którzy maja subskrypcje. ot takie spekulacje
Na włoskim forum też na razie nie znają jednoznacznej przyczyny, dlaczego mapy 1061 instalują się u jednych bez problemów, a u innych nie. Na razie dominuje przekonanie, że przyczyną problemów jest firmware MV002.010.041 i czekają na możliwość wgrania najnowszego MV002.010.043, ale na razie nie ma skąd go pobrać. Drugą sugerowaną opcją jest wymuszenie weryfikacji numeru VIN w pliku licencji do 1061 podczas aktualizacji mapy w aucie. Gdzie leży prawda to nie wiem, ale wątek mają dłuższy od naszego ;)
U mnie MV-085.000.046 i też nie udało się wgrać 1056 ani 1061. Żeby było zabawniej to Włosi stwierdzili, że wersji 1056 nie było dla mojego auta choć jakimś cudem było na moim koncie Załącznik 274984:)
Skłaniam się ku teorii, że problemy wynikają jednak z prób wdrożenia zabezpieczeń.
Wydaje mi się, że w okolicy czerwca albo lipca pojawiły się w MOPAR terminy wygasania licencji i chyba nawet kilka osób miało bardzo podobne terminy. Ostatnia aktualizacja, która nie sprawiała problemów to za z lipca, być może jeszcze nie była zabezpieczona.
Ostatnie dwie (wrześniowo-październikowa wgrywana w MOPAR kilka razy i aktualna) to już schody.
Czy ktoś się orientuje czy legalną akutalizację można wykupić w dowolnym momencie? Tzn. nawet jeśli wygasła jakiś czas temu?
W takim razie takie zabezpieczenia by wdrożyli, że nawet użytkownicy posiadający aktywny support mopar maps nie mogą dokonać aktualizacji? U prezes-tk, MietasM i fuji, których jak zrozumiałem obowiązuje jeszcze wsparcie także nici z nowych map.
bo zrobili buga?
Dziady. Nic nie wiadomo w temacie. Nawet po wygaśnięciu supportu człowiek nie może sobie normalnie wykupić kontynuacji aktualizacji map, bo istnieje niemal pewność, że nie będzie dostawał regularnych lub będzie dostawał takie, których nie uda się wgrać. Do pary z pękającymi wyświetlaczami ten system to kompletny bubel.
Ja mam retrofitowaną używkę 8.8" z 2018 od 1.5 roku, ostatnio zauważyłem niestety te pęknięcia od strony wewnętrznej. narazie akceptowalnie, ciekawe jak długo na nim uda się polecieć.
Wracając do wersji MV002.010.043, tu macie tłumaczenie z translatora poprawek:
Klient doświadcza jednej lub więcej z następujących usterek: -System spontaniczne zatrzymanie -System spontaniczny restart -Zakłócenia audio podczas odtwarzania muzyki z urządzeń zewnętrznych -Uszkodzenie poleceń głosowych podczas ustawiania celu w języku niderlandzkim. -Wadliwe działanie połączeń lokalnych poprzez ustawienie adresu docelowego w języku niderlandzkim. Problem pojawia się tylko wtedy, gdy adres jest ustawiony w Low Countries. -Brak możliwości rozpoznania pamięci USB "WelcomePackGiuliaQuadrifoglio". Awaria funkcji połączeń lokalnych poprzez ustawienie miejsca docelowego w następujących krajach: Malta, Liban. - Po poprzedniej aktualizacji oprogramowania modułuETM nie jest już możliwe dostrajanie się do radiaDAB (DigitalAudioBroadcasting). Po około 90 minutach jazdy pasek z nazwą drogi, po której jedziesz, a ograniczenia prędkości są blokowane.
Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
Tak więc w tym kierunku bym raczej nei szedł, a czekał (i naciskał) żeby FCA rozwiązała w końcu problemy z tym co publikuje na stronie
Z ekranem to ciekawa sprawa, ja widziałem gdzieś oferte sprzedaży Giulii z tych nowszych roczników i miała popękany ekran. Wygląda więc na to, że nie poprawili tego w nowych ekranach.
U mnie system co jakiś czas nadal robi reset. Robi to mniej często niż na starszych firmwarach.
Dodatkowo po odpaleniu auta bywa, że przestaje widzieć USB z muzyką.
- - - Updated - - -
Takie mogli wdrożyć, które nie działają jak trzeba.
Patrzę na to z szerszej perspektywy - problemy pojawiły sie po zakończeniu darmowych aktualizacji.
Zastanawiam się nadal nad zleceniem aktualizacji przez ASO - subskrypcję nadal mam, chociaż ASO niby nie widzi żadnej mapy dla mojej Giulii. Ale skoro mam subskrypcję, a jednocześnie mogę nie mieć możliwości i zdolności technicznych do samodzielnej aktualizacji to chyba nie mogą mi odmówić. Nawiasem mówiąc, szef mojego serwisu powiedział, że można wykupić przedłużenie subskrypcji. Cena ok. 500 zł za 3 kolejne lata (pytanie ile pewnych aktualizacji w tym okresie), porównywalna z ceną z ASO niemieckiego (jak dobrze pamiętam trochę ponad 100 euro).