-
3 załącznik(i)
No ładnie trzyma z dołu, a nie wiadomo jak na 6000 rpm.
Temp. oleju – nie wiem. Wyskoczył mi bezpiecznik, nie mogłam znaleźć. Dzisiaj dopiero kupiłam. Na lekko niedogrzanym to była najczęściej w mieście i do 3000 rpm w stałej jeździe - 80 – 90 st. Na 4000 rpm skakała do 100 st.
Corr siedzi chyba w eepromie, bo nie można go zresetować, jest na zawsze. To może być korekcja masy powietrza w open loop i wcale nie banków, tylko w ogóle.
W jednym ECU był inny program, od Was. Tak samo pokazywało. W innych GT też. Tylko w 156 corr1 == corr 2 == brak korekcji na masę powietrza w open loop, na lambda.
W GT – corr 1 różne od corr 2 == korekcja na masę powietrza w open loop, dla lambda.
Tylko, że wartości to 0 i 16, więc nie wiem jak taką korekcję policzyć. Ale to raczej nie jest miara sprawności sondy.
I to nie tłumaczy rozjazdu korekt i tego co się dzieje.
DTV korekta addytywna – raczej jest przy małych i średnich obciążeniach i że nie jest zależne od strategii ECU, jest zawsze, we wszystkich warunkach pracy silnika. Dlatego też nie powinien korelować z ECT.
- nabija w 3 - 4 odrębnych cyklach jezdnych, ECU kilka razy próbuje zaadaptować, po czym się wykłada.
- to też nie jest miara sprawności sondy, nie jest miarą stosunku paliwo:powietrze, tylko korekcją przepływu. W stanach, gdy lambda nie jest poniżej, ani powyżej progu, wyrzuci tylko ten błąd. Jeśli stan będzie taki, że sonda wyjdzie poza zakres, wtedy wyrzuci stosowny błąd lambda poza zakresem.
Teoretycznie, ECU ma mierzyć lambda w określonym momencie, czyli w czasie od otwarcia zaworów wydechowych do otwarcia zaworów ssących. Musi to wyliczać jakoś z CKP, z pełnego cyklu pracy silnika i z początku suwu ssania, który umie zidentyfikować. Musi mierzyć dokładnie w tym samym punkcie na każdym cylindrze. Suwy muszą być równe.
Badasz za katalizatorem. Normalnie na 2500 – 3000 rpm powinno być tak dla typów JTS, przed i za katalizatorem powinno być tak.
Załącznik 153943
Na idle silnika - lambda i 02 będą przesunięte w stronę lean. Reszta powinna być tak samo.
Na wykresach brakuje korekcji, ale też w Twoim JTSie są nieznane.
CO koreluje chyba z czujnikiem tlenu.
Trzeba może dorobić wykresy z sond lambda.
O co chodzi od rana międli, międli, na koniec dnia się wywala i tak w kółko. A Ty masz dane tylko za katalizatorem, dla obu banków łącznie. Na tym ostatnim, gdzie lambda wyszło poza zakres, takie musiało być przed chyba katalizatorem. Reszta ekstrapolacja, gdyby źle palił z jakiegoś powodu.
Załącznik 153944
- rpm idle silnika na różnych badaniach, są dramatycznie różne?
A tak, to nie wiem. Na razie tak rozmyślam. Z analizą spalin zawsze są kłopoty.
Nie widać za bardzo na tych większych obrazach. Mam mały monitor.
Proszę Załącznik 153945 Nie będziesz miał wymówki. Reszta zależy od Ciebie, możesz logować, ale nie musisz.
-
dlatego obecnie nie robi sie analizy spalin na przegladach technicznych, można tylko sprawdzić monitory i już mamy wynik z testu OBD-II...
-
chyba w polsce, irlandia jest zielona i dba o srodowisko wiec sa inne wymogi( ma byc jak przykazuje NCT czyli w normach zastosowanych przez producenta jak za wysokie CO nie przejdzie probowalem juz nawet z alkoholem metylowym 20% w mieszance powinno obnizyc do wymogow w procentach okolo 20% do 30%) ale nie o tym, mamy teraz przeglad mojej znowu w czwartek pali normalnie jedzie normalnie grzeje normalnie. LEAN BURN zostalo zastosowane na potrzeby normy euro cos tam, sklad mieszanki mierzony przez lambdy pytalem sie rano pana z TI AUTOS i caly czas upiera sie ze wiazka jest uszkodzona i tak wszystkie maja ... bardzo pomocne
,wtryski w normie problem na cisnieniu jest troszke inne kalkulowane od zmierzonego, lambda pre mierzy co wylatuje z tloka post co za katalizatorem(moze rzeczywiscie kable), moze ma racje dlatego chce jechac zmierzyc wiazke moze sie okazac rzeczywiscie wadliwa facet sie upiera od roku, ma zaklad od lat i jest specjalista od alf specjalizuje sie szczegolnie w JTSach nawet serwis mnie tam wyslal rozkladajac rece w pewnym momecie. Mam juz troche tego dosyc i dzisiaj juz mi sie nie chce problem jest ze skladem mieszanki i ta jest tylko regulowana przez ilosc powietrza zmierzonego i mieszanki mierzonej przez sondy(nie liczac stanu ssania ). temperatura jest wazna a poza tym mialem racje z tym i zamiast wymadrzania sie powinno mi sie dziekuje nalezec i jakies lajki(pomijam fakt katalizatora ktory dostajac za duzo paliwa na ssaniu pokazuje blad jak przy uszkodzeniu do ktorego przy takiej ciaglej jezdzie dojdzie), nawet jak spojrzysz w FES i Multi ecu scan to masz dane o tym kiedy samochod jetst nagrzany DONE zalerzne od temperatury plynu chlodniczego nie pamientam dokladnie ale sa dwa schodki tam jest od plyn chlodniczy 20 stopni i drugi chyba olej 70 stopni lub obydwie w stosunku do plynu chlodniczego. W polsce za chwile normy zostana zastosowane unijne i bedzie wielki placz slyszalem ze jest taki plan wiec spaliny wroca znowu i nie tak ze pan se przymknie oko tutaj mozna bylo za 50 jurkow przesc przeglad ale zrobili duzy balagan i juz nie ma za takie pierdoly jak wyciaganie sondy z rury itp juz nie ma nawet w poznaniu z 10 lat temu zaczeli robic problemy pozwalniali kupe ludzi nie mam porownania z innymi miastami ale norma dopuszczalna w polsce dla JTSa jest wyzsza niz sprawny katalizator wiec to tez moze byc problem i moze trzeba by remap zrobic pod tym katem idac tym tropem moze trzeba sondy troche oglupic zeby bledow nie wywalalo ? (ja najchetniej to bym jezdzil jakims v6 :) bez kata niestety tutaj placi sie podatek drogowy od pojemnosci wiec przy obecnym stanie konta to 2.0 to juz i tak wiele na moja kieszen rocznie (800 euro auuu) ponoc paliwo do v6 wychodzi tylko troszke drozej .
-
a propo lambd dowiadywalem sie o tych pre i jedyny test na ich sprawnosc mozna wykonac tylko w komorze z cisnieniem i temperatura powyzej 250 lub nawet wiecej lekka wada plus wadliwa stalowa wiazka moga zaklamywac odczyty,
na angielskich forach przyczyn jest wiele
1 - nagrzewanie sie silnika powoduje bardzo szybkie uszkodzenia cewek (w/w poziom oleju) i nie tylko strasznie sie grzeje w ogole na gorze strasznie goraca ja ten plastik wstretny wyrzucilem.
2 - pomoc lutowanie lambd pre
3 - uszkodzenia mech powodujace wypadanie zaplonu tak zwany samozaplon rysy na cylindrze(tutaj mi sie przypomina ze Majka mowila ze takie byly a noz widelec) zluszczenia powloki gornej tloka( zbyt tani material orginalnego tloka .. goddamit you fiat you broke alfa ) , powodujace dalsze uszkodzenia zaworow sami sobie dorysujcie znam takie przypadki z innych aut z czasow mojej pracy i spraw dochodzeniowych o zle wykonane naprawy na silnikach
4 - zuzycie lambd pre nawet w okolicach 35 k km i mniej
5 - wiazki
6 - wadliwe wtryskiwacze nawet nowe, tego to powiem dosyc duzo slyszalem i przeczytalem nawet jak pracuja to tak sobie auto traci na zrywnosci itp( ja to uwarzam ze jak dziala znaczy sie jest zywy elektrycznie a jest zabrudzony to na noc w wanienke ultrasoniczna wypukac wyskrobac co sie da i w trase ostro na gaz czesto pomaga, akurat w jts to wysylenie na test i czyszczenie jest podobne w cenie do wtrysku nowego nawet w polsce dzwonilem sprawdzalem moze jak ktos ma kolege w stacji bosha lub dzies tam to latwiej)
7 - problemy z pompa paliwa rzadkie ja takie mialem po dochodzeniu znalazlem uzywanie rozpuszczalnika jako srodka do czyszczenia ukladu paliwowego nie jest do tego przystosowany za suche paliwo lub jego podobne w skladnikach do rozpuszczalnika dodatki powodujace takie same uszkodzenia, tutaj nawet powazne sprawy z stacjami benzynowymi byly
8 - uszkodzenia popychaczy i zaworow, brak szczelnosci przdostawanie sie mieszanki do katalizatora przed zaplonem (moze nawet nagar na wydechu do tego stopnia ze powoduje nieszczelnosc)
niektore informacje od warsztatow niektore z stron i klubow alfy, staram sie utrzymywac staly z klubami i z warsztatami kontakt kupowac pierdoly i pierdoly robic aby sie dowiadywac autka to taka moja niezrealizowana mlodziencza pasja chcialem byc mechanikiem ale potoczylo sie inaczej teraz to juz zdrowie nie pozwala.
9 - czujnik cisnienia paliwa to tylko u siebie widzialem hehe
-
Na koniec jasne ze bede logowal i dzieki za scanxl bardzo bo juz chcialem kupic na wyplate lol :) i pecha jakiegos mam nadal nie chce odpalic
Dodano po 6 minutes:
jeszcze jedno mi przychodzi do glowy mowilas cos o walkach ale nie pamietam czy one sa nie orginalne i moze maja inny czas otwierania ? to by gdzies prowadzilo
-
a propo zdjecia mozna sciagnac na pulpit i powiekszyc maja dobra rozdzialke, moze ja juz ze zmeczenia glupi jestem nie moge tego odpalic za nic nie chce przyjac zadnych kluczy ani nic ... ide spac dzis 12 w pracy jutro z 12 padam moze jak bede mial wolne to sobie poradze
Dodano po 4 minutes:
na badaniach silnika w testach musza byc obroty pomiedzy 2500 a 3000 jak nie przejde 3 pelnych testow kazdy ma 3 poprawki to musze auto zezlomowac takie prawo ... dlatego mnie rzuca sie juz na nerwy z 7000 euro juz na to wszystko wydalem juz mam piane i szalenstwo w oczach tabletki psychotropowe na nerwy itp, to tylko samochod rozwiazanie jezeli znajde to pewnie bedzie takie ze sie poloze i bede sie smial ze lzami w oczach :mad:
Dodano po 4 minutes:
no udalo sie padlem ze zmeczenia co za badziew moze moj tez dziala ale sie nakminilem
-
- widzę i słyszę że nie tylko Majka ma problem z tym JTS-sem
- syn miał 156 JTS w Anglii, dwa lata temu przez 6 miesięcy, szybko mu doradziłem aby sprzedał za grosze, poszła alfa do Polski.
-
-
3 załącznik(i)
co daje podanie dwóch impulsów zapłonu na biegu jałowym, czyzby problemy z zapaleniem mieszanki paliwowej na biegu jałowym ?...
-
1 załącznik(i)
jeszcze jedno zla wiadomosc dla Majki system chlodzenia masz uszkodzony gdzie indziej, pokaze wszystko, ma byc 93-95 poza sytucjami ekstremalnymi to jest poprawne ECT