A dziękuję ;) . Minus taki że jak znasz drogi to jedziesz ale wycieczki w nieznane to stres. Przez Wrocław bym tym nie przejechał. Takie obnizenie to do auta na weekend.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Domyślam się że trońkę za nisko na zwykłe użytkowanie;) ja myślę też nad obniżeniem ale tak max 3, 3.5 cm no i może takie fele jak twoje tylko że 18 cali:rolleyes:
Witam,
czy ktoś wie, jakie najszersze dystanse mogą wejść przy felgach 4x8,5 od Giulii na 159?
W chwili obecnej mam te felgi bez dystansów. Na tyle jest w miarę ok, ale na przodzie widzę jeszcze trochę miejsca na dystans. Może ktoś już przerabiał ten temat u siebie? Chodzi mi tylko o efekt wizualny.
Dzięki, pozdrawiam
S.
Załącznik 256840
Ja mam 20mm i jest cacy...http://www.forum.alfaholicy.org/imag...019/04/161.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...019/04/162.jpg
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
wyglada zacnie, z tym kolorem i czarnym grillem/znaczkiem/obwodkami halogenow/lusterkami wlasciwie mega. masz 8.5" felgi czy inne? jakie ET - pytam bo np w 18"x9 ori z giulii widzialem zarowno ET34 jak i ET44.5
tylko jeda rzecz wez pod uwage przy doborze dystansow - faza w otworze centrujacym w tych felgach (przynajmniej moich 19x8 i 19x9) jest bardzo duza - ok 7mm gleboka, podczas gdy felgi aftermarketowe lub ori ze 159 maja cos ok 2-3mm - to wymusza dlugi kolnierz zeby bylo centrowanie. czy to sie zmiesci jeszcze przy szerszej feldze (i mniejszym ET) - niech kolega wyzej potwierdzi jakie dokladnie ma felgi/et.
Dziękuję,taki komplement od kolegi który ma tak skonfigurowaną Giulie...duża rzecz :) Felgi mam 8.5 ET 34 faza w tych felgach ma aż 10 mm i tu jest problem największy z doborem dystansów, tak naprawdę to żeby było bezpiecznie to wszystko do 5mm lub powyżej 17mm.
Twojej nic w konfigu nie brakuje, a 159 dla mnie jest lepszym designem niz giulia - ma wiekszego pazura i ciagle bardzo mi sie podoba (tez sentyment po 2 159).
10mm to chyba po ukosie mierzyles? na glebokosc to 7m bylo u mnie. Tylko piasta w Giulii wystaje 15mm (w 159 nie pamietam, ale czy nie podobnie?), ale ma ok 2mm fazy, czyli ok 13mm do uzytku. odliczajac od tego 7mm fazy, zostaje 6mm a to praktycznie minimum - IMHO 5mm nie mozna wlozyc, nawet 3mm to tez juz nie bardzo - ogolna zasada z jaka sie spotkalem to 5mm. W praktyce wychodzi ze tylko te z kolniezem. Tu chyba z Eibacha 15 albo 16mm juz podchodzily o ile kiedys gadalem z eibachem i cos mi tam mierzyli jesli chodzi o glebokosci, tak zeby pasowaly na piaste. oczywiscie co producent moze tez byc inaczej.
te 20mm dystanse zakladales i na przod i na tyl?
Tak po ukośnie jest 10 mm,do środka 7mm tak jak napisałeś, kołnierz podobnie jak w Giulli.
Na przód założyłem 20mm to chyba max,oczywiście biorąc pod uwagę lekki naciąg jak uzyskałem zakładając oponę 225 40 na felge 8.5 z kolei z tyłu mam 7mm jakimś cudem siadło,wszystko na milimetry,ogólnie jestem mega zadowolony. Felgi jeszcze bardziej zostały wyeksponowane co z ich niesamowitą ,,urodą" robią piorunujące wrażenie.
20mm na przod to pisali tu na forum ze max dla ori felg 8" z ET41, a masz jednak 8.5" i ET34, czyli 6.3+7mm bardziej wystawione felgi - naciag troche uratowal spawe bo odjal 5mm wg ori 235.
co do dystansow na tyle, serio nie kumam jakim cudem zostalo Ci jeszcze pewne centrowanie, skoro jak pisalem, bez fazki z piasty centrowanie wystawac bedzie ok 13mm (jesli jest tak jak w Giulii, ale to potwierdziles), a 7mm tracisz na fazie z felgi, czyli tylko jest 6mm, to jak wsadzisz dystans 7mm, nie masz nic centrowania i felga trzyma sie na srubach. Nie jezdzij tak bo siebie albo kogos zabijesz! moze 2-3mm dystans juz by sie zlapal, ale w takie to chyba szkoda sie bawic - generalnie ja bym tam nie dawal nic dla bezpieczenstwa, ewentualnie wykombinowal nakladki delikatnie poszerzajace rant nadkola (moze polakierowac pod kolor auta) i wlozyl dystanse typu 15mm z kolnierzem.
Centrowanie w 159 wysyaje na 15mm . Przy dystansie 7mm moze łapie na 1mm bo juz 8mm nie łapie :)
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka