Szukałem ostatnio oleju do 159 jtdm 1.9 2006 i znalazłem BIZOL Technology 5W-30 C2. Mam możliwość zakupu w dobrej cenie. Ktoś z was jeździł? Jakieś opinie?
Printable View
Szukałem ostatnio oleju do 159 jtdm 1.9 2006 i znalazłem BIZOL Technology 5W-30 C2. Mam możliwość zakupu w dobrej cenie. Ktoś z was jeździł? Jakieś opinie?
http://www.oil-club.ru/forum/uploads...4c23fc0619.jpg
Chamska podróbka nawet w ładnej metalowej puszce 4L jak oryginał.
Przy takim deficycie zddp to już można silnik skasować!
A propos podróbek :
https://moto.wp.pl/policja-zlikwidow...9350241236609a
ładne buteleczki Castrola widoczne na zdjęciu
Może ktoś się orientujecie czy Specol 5w30 504/507 VW (Niebieski) ma w składzie domieszkę PAO czy nie?
Dzięki wlyszkow , jak zawsze można na Ciebie liczyć.
Cześć,
Przepraszam z góry, że nie przeczytałem poprzednich postów w tym temacie ale jest ich masa. Kupiłem w tym tygodniu 147 z silnikiem 1.9 jtdm. Bedę niedługo wymieniał olej i stąd moje pytanie jaki olej powinienem wlać. Głównie chodzi mi o to czy to powinien być olej 5W30 czy 5W40, oraz którą normę powinien spełniać (czy chodzi o tą Fiat 9.55535-S2 czy 9.55535-S1)? No i jeśli uważacie, że warto wybrać jakiegoś konkretnego producenta to jakiego?
Dzięki!
Na normy tak za bardzo nie patrz. Zarówno lepkość 5W30 jak i 5W40 są dopuszczalne w tym silniku. wg. mnie wybór jest sprawą indywidualna i zależy od warunków użytkowania, stylu jazdy i konkretnego oleju. Konkretnym producentem też się nie sugeruj. Wybór uzależniony jest również od zasobności portfela. Jak nie masz dpf-a to możesz wlać olej full spas ale dobry olej c3 zwłaszcza z Ar9100 tez będzie ok.
Ar9100 - to dodatek do oleju prawda?
W aucie jest zamontowany DPF.
Zastanawiam się nad jednym z tych:
Liqui Moly Top Tec 4100 5W-40
Valvoline SynPower MST C3 5W40
MOBIL 1 ESP 0W40
Shell Helix HX7 ECT 5W-40
TOTAL QUARTZ INEO MC3 5W-40
Chodzi mi wybrać w miarę najlepszy olej w przystępnej cenie, czyli o najlepszym stosunku jakości do ceny. Z tym, że jeśli warto dać więcej to dam. Ale jeżeli są dwa porównywalne oleje to wiadomo, że lepiej ten tańszy.
Prosiłbym o konkretne propozycje co tu zastosować. Raczej wolałbym coś innego niż selenie, czyli to czym zalewa producent. Auto i tak już po gwarancji.
Jak to jest z tymi normami, w instukcji jest napisane "Olej silnikowy bazie syntetycznej klasy SAE 5W-40, który przewy˝sza
wymagania specyfikacji ACEA B3, API CF", natomiast czytałem, że do silnika z DPF zaleca się olej klasy C3.
Natomiast znowu są dwie normy, i czym one się różnią? Albo która jest aplikowana do którego silnika JTD. Czy macie taką rozpiskę?
Fiat 9.55535-S1
Qualification for Diesel and gasoline engine, with exhaust treatment system, lubricants, granting fuel economy and extended drain. OEM recommended product is also approved to ACEA C2.
Fiat 9.55535-S2
Qualification for Diesel and gasoline engine, with exhaust treatment system, lubricants, with extended drain. OEM recommended product also meets: ACEA C3-04, MB 229.51 and API: SM/CF.