-
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...mperature.html
alfa 2.0 JTS na biegu jalowym podaje dwie iskry(technologia LEAN BURN ...), i temperatura ma byc 90-95 olej ci sie pali(tak jak mowilem albo przecieka w dol po zaworach albo opary ida przed przpustnice bedzie widac po zdjeciu) trzeba pompe jeszcze wymienic termostat pewnie tez byl popsuty, temperatura inna niz ta nie jest normalna dla tego samochodu. Jezeli nie to z przodu silnika nad katalizatorem jest wymiennik ciepla i jest uszkodzony nie zyczemoze nie duzo roboty ale koszta pompa sama bedzie jeszcze znosnie), po wymianie pompy srodek do czyszczenia silnika po oleju i nowy olej.
Dodano po 8 minutes:
tego bedziesz sie spodziewac jezeli nic nie zrobisz na dole strony http://www.squadra-tuning.nl/20-jts-tuning.html
Dodano po 8 minutes:
Po mojemu rysa na cylindrze tez efekt przegrzania i byc moze uszkodzenie jednego z pierscieni- bledy z cisnieniem podcisnieniem, nawet bez jednego pierscienia mozna jezdzic sa 3 bedzie sie prowadzic w tloku podobnie, jezeli po wyrownaniu temperatury dalej bedzie wariowac to glowica do zdjecia.
-
Wina tego co skladal silnik ja bym rzeczoznawcy poszukal i sie sadzil.Powinien sprawdzic wszystkie parametry z tymi ktore sa dla tego modelu i przy pierwszym rozruchu wszystko bylo by wiadomo. jak zaznajomiony wartsztat to reklamacja jak sa przyjazni to sie zgodza, nie powinien Cie nikt z warsztatu takim autem wypuscic.
-
Nie porównywałabym testu spalin z różnych samochodów, bez logów.
Nie pali oleju w nadmiarze. I nie ma tego oznak ani na postoju, ani w jeździe. Na końcówce rury wydechowej nie ma raczej sadzy i nie dymi. Dymi białym dymem na jałowym, zwłaszcza teraz, ale zawsze tak było. To mi nie pasuje, ale test to test. Przed remontem jak paliła 1l/1000km chociaż w teście na postoju po przekroczeniu 5k rpm puszczała szary dym, teraz tego nie widzę. I sadza była wciąż na końcówce rury, duże ilości. Okiem tych HC nie widać. Na pewno cały wydech jest zabrudzony sadzą sprzed remontu. Takie wyniki wyszły, test, to test. Przynajmniej teoria o awarii zasilania wtrysku upadła, bo musiałaby chyba mieć z 8 wtrysków na cylinder, aby przekroczyć normę 16x… Nie ma objawów w jeździe. Po prostu straty na mocy i jałowy.
- Lambda jest 1,03 nie jest na bogato, to jedyne co nie pasuje do kompresji na cyl. 1 i tego poziomu HC. Reszta pasuje na nieszczelność cylindra.
- ona na B1 popala w stałej jeździe poniżej 0,98-0.97, ale w teście spalin tego nie widać.
- wydech raczej szczelny, jest mała różnica w CO i COcorr.
- nie wiem jak robił test. Nie byłam przy tym. Napisał 2000 -2500 rpm, a nie 2500 -3000 rpm. Od 2000-3000 chyba ma być. Nie rozmawiałam z nim, bo miał kolejnego klienta. Powiedział tylko, że źle. Nawet jak nie dogrzał, to jak ta ilość HC się zmniejszy, to i tak będzie bardzo wysoka.
- to silnik. Kompresja się wlecze.
- mogę to powtórzyć jeszcze w tygodniu, chociaż przy takim wyniku, to nie wiem, czy ma sens.
Nie zaglądałam do TP. Ale jedzie i się wkręca, więc pewnie dramatu nie ma. Demontaż rury dolotu nie był konieczny do wymiany termostatu. Bez tego jest dobry dostęp. Nie chcę zaglądać, bo zdejmowanie rury dolotu zawsze się źle kończyło w GT. Zawsze były potem problemy z przepływem. Ale w sumie mogłabym sprawdzić, czy jest olej w plastikowym kolektorze.
-
Nie ma sensu powtarzac, to ze duzo nie bierze to nic nie znaczy po prostu chodzi o bezposrednie przedostawanie sie oleju do mieszanki.Ja juz wiem ze musze u siebie lambdy wymienic ale i tak pojade wiazke sprawdzic
-
Pomocny link dla zrob to sam alfa :) http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...-ii-codes.html
Dodano po 21 minutes:
Teraz dokladnie dramatu nie ma bo jest olej i plyn chlodniczy, co nie znaczy ze nie nastepuje powolne uszkodzenie bloku silnika i pierscieni (az do momentu w ktorym pierscienie sie tak przytra ze tlok przytrze sciane cylindra i wszystko do smieci wtedy, w najlepszym wypadku troche porysuje scianke w najgorszym caly blok silnika na zlom duze prawdopodobienstwo ze gora tez dostanie wtedy) prosta sprawa brak temperatury powduje ze normalnie spasowane elementy sie przecieraja bo sie rozszerzaja i zuzywaja nadmiernie Pierscien na cylindrze z problem prawdopodobnie poszedl ten siatkowany czy zabkowany srodkowy z pamieci mowie jest najbardziej spasowany zbiera olej, dwa pozostale sa odpowiedzialne za uszczelnienie jak nie mam racji i zle pamietam to prosze mnie poprawic dwa lata temu temu to mialem w rece. (najprawdopodobniej przy dokladnej analizie oleju i filtra oleju pewnie bedzie pyl mozna latwo sprawdzic magnesem, a jak byla rysa na cylindrze to w filtrze oleju jakis wiekszy kawalek bedzie prawdopodobnie) Wczesniej pisalem juz o tym pierscieniu jezeli bedzie odwrotnie zalozony to wtedy podaje olej w gore a nie w dol.
Dodano po 2 minutes:
Roznice w lambdzie moga byc spowodowane
A- ze juz ma powoli dosyc i niedomaga
B- ze jest ufajdana smogiem po oleju
C- ze wiazka siada lub ktoras z kostek ma problemy z przwodzeniem
Maszyna bosha nie klamie i mowie 2500 - 3000
Dodano po 3 minutes:
W czasie jazdy powinno byc w miare jak stojisz i przy uszkodzonym ukladzie chlodzenia to wczesniej czy pozniej bedzie LUBUDUBU lubudubu CHRUP albo BOOM :) najprawdopodobnie podczas ruszania.
-
Zdejmowanie rury dolotu nie powinno byc problemem chyba ze jest gdzies nieszczelna trzeba tylko obejme ladnie zalozyc i dokrecic, odepnij aku przed i podlacz po zeby nic ecu nie rejstrowal (ale to i tak bardziej zabobon niz prawidlo)
-
Po wymianie silnika usterki powinny zniknąć lub po wymianie samochodu na inny.
Mam w sobie dużo gniewu, lepiej się do mnie nie zbliżać.
ECU nie zauważa, by było nieszczelnie na dolocie. Przy TP max, by zauważył. To samoadaptujące się ECU oleje ten błąd MAF. Zastanowię się, bo też nie wiem, czy chcę się zdenerwować…
Z lambdą to kłopotu nie powinno być. Zamiana bankami powinna dać odpowiedź, czy sens jest dalej badać wiązkę lub wymieniać sondę. Zbadałam cztery lambda wiązki dawno temu.
- i szczegóły w p.a. subtelności…
- lambda 1,03 mnie zastanawia.
Trudno uszkodzić coś co wyjechało niesprawne. Tłok się nie zatarł, bo cylinder by się zatarł, idzie to w parze, jeden trze o drugi. Tłoki były w porządku, nawet wymiar trzymały dokładnie ten sam. Raczej się kolebotał i wykolebotał luz pewien na górze. Daleko przed 1 wymiarem naprawczym. Nie stukał, w boschu też nic nie słyszeli. Jak się na boki kolebotają, to nie za dobrze jest. Jeśli nadal się koleboczą, to wiadomo w czasie eksploatowania może coś tam wykolebotać znowu. Trochę już przejchałam kkm, ale wyniki kompresji dynamicznej kształtują się wciąż tak samo.
Wiem, że olej cofa. Ale za czasów równej kompresji także go cofała, na co mam dowody, a test spalin pokazywała poprawny. Chodzi o kąty zapłonu, wtrysku, a także może otwarcia zaworów wylotowych. Różna kompresja, różne kąty == dużo HC. DMP nie mam zbadane za dobrze, a tam mi się wloką DMP.
- przy nierównej pracy tłoków, ustawiając kąt zapłonu na GMP1, kąty na pozostałych cylindrach będą też niedobre, co spowoduje, efekt wirtualnego w JTS dymu, czyli dużo HC.
- nie kopcą jak disle,
- Na lambdach nie było nagaru olejowego, były ślady za wysokiej temp., które oczywiście mogą przyspieszyć zużycie sondy lambda.
- pechowo rozrząd ustawia się na GMP1, na tym co się wlecze.
- to prawda, nikt nie oceniał dołu silnika po powrocie z Zakładu, ani po 3kkm. Tłok pierwszy był tylko wyciągany. Mieli pomierzyć, ale nie dali mi żadnych wyników, w Zakładzie. Nie potrafiłam zrobić pomiarów.
Za dużo mu się elementów zachciało wymieniać… wtenczas wpadł w kłopoty. Brakło narzędzi, może….
Ale jednak badali GMP każdego tłoka. A niby jak i niby po co?
http://v50klub.pl/krzywy-korbowod-t7...598bb2a7f137be
Ja muszę skończyć badać ciśnienia w silniku, to one odpowiadają za wszystko. Nie wiem, tylko, którym czujnikiem ECU to wyłapuje. Założyłam, że czyta z CKP. Lambdy całe się wymienia, filozofii nie ma, a silnik to jednak się remontuje. Nie idzie o to, czy silnik, ale o korbowody. Celuję aktualnie na korbowody, na ich pracę. Cały silnik źle pracuje, a nie wiem, czy może być to sprawka jednego cylindra. Ale wczoraj strasznie padało.
-
Tak wysokie HC to musial by nie palic na wszystkich cylindrach co chwile i miec zepsuty katalizator (zarejstrowal by nie tylko blad zaplonu), powtorze jeszcze raz taka sytuacja byla u mnie ale hc nie bylo tak wysokie ja bym sprobowal mieszanki 20% z alkocholem metylowym w paliwie (i przejechal sie na 3 i 4 z 20 kilosow ) trzymajac pomiedzy 3000 a 5000 tys obrotow, jak katalizator to zacznie dzwonic po wygrzaniu to go juz nie ma, cewki zakladam sprawne czy wypada zawsze na tym samym cylindrze czy na wszystkich ? wiadomo standardowy test na cewki poprzekladac je miejscami ale to i tak dopiero po zrobieniu ukladu chlodzacego, jak nic sie nie zmieni trudno warto sprobowac ,pompa wody nie jest sama az taka droga bez paskow nawet za 100 zl mozna dostac. Paski zakladajac mozna sprawdzic czy zaplon jest dobrze ustawiony. Blokada rozrzadu z 50 zl kosztuje( Pociagnalem Gerrego za jezyk i powiedzial mi ze ze jak sa blokady to mge sobie ustawiac na srubokrent i bedzie dobrze uzywa manometru bo ladnie wyglada ale i tak ja sie upieram ze jest mniej czuly na co powiedzial ze roznica moze byc 0.2 na kreskach manometru bo zab paska jest prawie 10 razy wiekszy od polozenia walka i tak jest. ( taka moja podpowiedz po chwili chodzenia silnika z 10 15 min trzeba poprawic napinacz jeszcze raz)) moze niech ktos inny to zrobi tym razem tak dla pewnosci ze jest dobrze ustawiony. Przypomne jeszcze raz ze ten samochod z pouchylanymi zaworami niewazne czy wygietymi czy zle zalozonym pasku jezdzi.
Co do wtryskow to ja juz mam nauczke i mam dwa sprawne komplety i nie bede sluchal ze sie psuja jak by sie zapiekl to cisnienie paliwa by wariowalo jak by przelewal to by bylo splalanie 25 na 100 i tyle, takie samo spalanie bedzie przy uszkodzonej lambdzie, jak ja depne a ma zresetowany komp to pali jak smok dopiero jak blad wyskoczy to zaczyna korygowac uszkodzona lambde w sumie lepiej 25 niz w volwo 2.0T mojego kumpla jak mu depnie to ma 99/100 lol :) a i tak mnie moze dogonic dopiero jak kreci pod sama gre obrotow :)
-
https://sites.google.com/site/afaromeo156waterpump/ ja zawsze prponuje mieszanke 70/30, na wodzie samej jezdzi cala irlandia stan silnikow po rozebraniu tragiczny (nawet serwisy tak robia) caly rok gwarantowan ochrona silnika i lepsza wydajnosc systemu chlodzenia jak ktos ma lepsze dane prosze podac.
Dodano po 4 minutes:
Majka padam dzis jak masz dzies te skrypty, to mi daj ja sie nie moge doszukac ide odpoczywac mialem koszmarny tydzien na pewno zrobie logi tak czy siak.
Dodano po 6 minutes:
Jak potrzeba Nm do przykrecania to sa w elearn i maja byc takie jak podane zaczynajac od nizszej wartosci podanej jak sa jakies luzy to troszke mocniej watrosci prawdopodobnie 7 do 10 moze gdzies 12 nie pamietam jak co to moge sprawdzic.
-
- w tym skrypcie jest tylko dodanie long i short a potem wyświetlenie zawartości.