Panowie, pozwoliłem sobie napisać o moim wyborze w wątku o Tonale, ponieważ kocham Alfę (nie żartuję) ale elektryfikacja a'la Tonale to żenada. Dlatego napisałem, że Giulia/Stellvio QV to świetne auta. Co do PV - oczywiście że nie był za darmo, ale on nie służył do zasilania auta, lecz do zasilania domu (auta od niedawna), i zwrot kosztów za nią już się kończy, bo zakładałem ją 4 lata temu i ma moc 9.5kWp (zużywamy całość). Co do cen - w chwili odbioru Giulia 200 KM Sprint kosztowała 220. Aby ją doposażyć do poziomu TM3LR trzeba wydać pewnie ze 50k, ale i tak niektórych opcji po prostu nie ma. Więc 270k za 6.6 do setki vs 227,7k za 3.9 to setki (244.9k zakup + Boost koszt 9.5k minus 27k dofinansowanie). Mam porównywać choć trochę uczciwie? - ok: porównywalna do mojego auta Giulia QV z 3.9 do setki kosztowała wówczas 473k a więc 2 razy więcej. Załączam cennik Giulii z daty gdy odbierałem teslę (jest chyba taki sam nadal w AR) oraz fotkę wyniku 107kWh (z trasy, gdzie Giulia 280 KM brała 15 l). E-corsy nie porównuj, ponieważ legendarna efektywność energetyczna tesli, w którą nie wierzyłem, jest jednak prawdziwa.
Załącznik 284088 Załącznik 284089