Już po wizycie, Okazuje się że ma przepustnicę w kiepskim stanie, oraz tak jak myślałem pierwszy wypust softu, który przydało by się zmienić.
Printable View
Już po wizycie, Okazuje się że ma przepustnicę w kiepskim stanie, oraz tak jak myślałem pierwszy wypust softu, który przydało by się zmienić.
Tak po wizycie u Yokuze. Tak jak kolega mówi, przepustnica w kiepskim stanie, ma luzy na osi. Porównałem niedawno ze starą przepustnicą na której też miałem falowanie, jak się okazuje też ma luzy. Klapka przepustnicy nie opiera się na śrubce, a powinna najpierw na śrubce. Próbowałem usunąć ten luz śrubką, dokręciłem tak aby klapka opierała się na śrubce, obroty nie chciały zejść po resecie poniżej 2000, powróciłem do starego stanu. Dodatkowo Yokuze sprawdził mi soft, mam stary i będziemy starali się coś zaktualizować.
Yokuze dziś zakupiłem przepustnice, udało mi się zakupić w Słupsku, dostałem w bardzo dobrym stanie, zero luzów na osi, śrubka nie kręcona, klapka opiera się na śrubce. Wymieniłem przepustnice, zrobiłem reset i adaptacje i niestety nic się nie poprawiło z falowaniem. Jedyny plus że mam sprawniejszą przepustnice :) Miałem nadzieję że to będzie to, ale niestety. Czekam na info odnośnie updateu softu. Yokuze pytałeś się jakie mam spaliny z wydechu przy rozruchu. Wydaje mi się że powinny być mniejsze, dużo też pali, ale to może być wynik softu na zimnym silniku. Przy okazji, poszukaj softu który zmniejszy zużycie paliwa :) będę wdzięczny ;)
Tutaj zrzut z AlfaDiaga z dzisiejszej adaptacji po wymianie przepustnicy.
Załącznik 107836
to może tak...
kto z forumowiczów kupił i zamontował nowy (ze sklepu) silniczek krokowy i mu to nie pomogło ?
już kilka osób pisało że pozbyli się falowania po wymianie tego ustrojstwa....
W autodacie pisze o wymianie tego silniczka jakby ze względu na poprawioną wersje owego wadliwego nastawnika
W sieci można znalezć info o upgradach centralki ECU.
Reasumując ja mam w planie:
-zgranie wsadu ECU motronic M.1.5.5 z pojazdu gdzie nie występuje falowanie
-wgranie zebranego wsadu do ECU wadliwe jednostki
Problem polega na tym że M1.5.5 da się nadpisać przez OBD ale zczytać tylko przez programator więc jest to szersza inwestycja jak na drobniaka mojego pokroju ale ewentualnie mam kogoś kto mi to ogarnie tylko potrzebuje sprawny egzemplarz na jakieś 2 dni a trafiają się takie nawet z M 1.5.5 bez falowania
Darku ja mam sterownik do 2.0 m1.5.5 ale nie wiem czy jest na nim falowanie bo nie jeździłem na nim, natomiast tylko uruchomiłem i sprawdziłem czy działa. Kupiłem go na Allegro celem właśnie wymiany. Jak chcesz mogę Ci taki sterownik podesłać.
Jam mam m1.5.5 z datą programowania 2003 i też sobie faluje.
Dziś wyciągnąłem przepustnice, rozebrałem krokowca i w środku obróciłem 180* trzpien. Złożylem na dirko i zrobilem reset nastawnika biegu jałowego.
O dziwo przestał falowac, ale dlatego pewnie,że wolniej schodzil z obrotow. Zaadoptuje sie i pewnie znowu bedzie falowac...
u mnie po wymianie prawie wszystkiego przestał falować...
krokowy i przepustnica wymienione na używki.
ECU 1.5.5 nówka (w pudełku fabrycznie pozaklejana) zaprogramowana z tego co pamiętam w 2007 czy 2009 roku
wszystko gra do dziś,
temat śledzę bo sam nie wiem w którym momencie wyeliminowałem falowanie
obroty trochę wolniej opadają ale nie szkodzi to w niczym, możliwe że to jest już tylko wina krokowego, kiedyś przyjdzie czas na nowy.
U mnie falowanie wyeliminowałem poprzez wymianę sondy i przepływki. Naturalne jest wolniejsze schodzenie z obrotów przy jeździe i utrzymywanie obrotów 1100-1000 aż do zatrzymania. Co ciekawe im wyższa prędkość, tym wyższe obroty utrzymuje na luzie. Ja mam sterownik z 98 roku i nie mam tego problemu, sterownik jest bardzo wrażliwy na wszelkie anomalia osprzętu silnika, np dzisiaj był u mnie uzytkownik Olsen200 u niego całą przyczyną falowania był zawór odmy, mimo wymiany niedawno okazało się że nadal jest ciągle otwarty.