To e wygląda tak samo nie znaczy że ma identyczną charakterystykę pracy
Printable View
Po wymianie czujnika ciśnienia doładowania na nowy, dalej muli i przy rozpędzaniu komunikat M.C.S.F. Po podłaczeniu kompa błąd P0235:@ jutro oddaje Alfe do mechanika:@
Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
Witam.
Dwie strony wcześniej pisałem, że wyrzuciło mi błąd M.C.S.F po wypalaniu filtra dpf i jeździe na wysokich obrotach, o korektach wtrysków itp. Alfa była pod komputerem i co się okazało: błąd był związany z turbo (przeładowanie) mechanik sprawdził i mówił, że wszystko w porządku, błąd zgasł sam jego przyczyną była za ostra jazda ponad godzinę na trasie silnik tak dostawał ponad 3,5k obrotów na 4 biegu (prawdopodobnie turbo uratował mały przebieg auta nowe filtry, oleje i rozrząd), filtr dpf wypalił się do poziomu 20%. Co do korekty na wtryskach sprawdził je metoda "przelewu czy miarki" (ktoś tu o tym pisał) i z nimi wszystko ok, komputer ma dziwne wskazania bo może pozbywać się starego paliwa (auto stało ponad 3 miesiące na parkingu w trakcie zimy, wiosny) i z tego ma różne wskazania które się zmieniają z tygodnia na tydzień.
Podsumowując było trochę strachu ale nic poważnego, jeździć, lać wzmocnioną ropę i nie katować tak autka za miesiąc mam się zgłosić do kontroli :)
Co za herezje. Możesz jeździć nawet tydzień w taki sposób i w sprawnym aucie nic nie ma prawa się stać. Autko ma problem i jak podejrzewam (obym się mylił) wróci do MCSF. Mechanik cię skasował i spuścił po przysłowiowej brzytwie... a wtryski metodą przelewową sprawdza się w starych wersjach 8V.
Witam
jak sprawdzić czujnik cisnienia doładowania Bosch omomomierzem ??
jakie powinny wartości mierzy pinami
Ok
juz znalazłem
A masz skąd wziąć ciśnienie odniesienia inne niż atmosferyczne?
no nie faktycznie
Zrobiłem juz wszytsko prócz turbiny chociaz moj mechanik sprawdzał ze jest raczej ok
Egr -wyszyzczony
czujnik - 3 godziny w izporopanolu
podcisnienie - zawor rozebrany wyszczyszczony wezyki wymienione
teraz jak opuszczam gaz to mam MSCF ( poprawilo bo przedtem byl cały czas znikał tylko jak samochod stał calą noc 3 km do pracy jechałem normalnie ale po 3 godzinka zapalał sie i swiecił caly czas ) teraz jak obroty spadana do ok 1500 swieci elektronik obstawia czujnik
jakieś logi możesz zrobić/wrzucić?