-
9 załącznik(i)
Gniew mija, a też nigdy nie oglądam się za siebie.
Na calc.FT to skrypty kolegi bubu. I to są przydatne skrypty. Z moich działają poprawnie tylko te na Volumetric Efficiency oraz AFR. Te na HP i MM nie działają poprawnie, mimo, że brałam wzory do obliczeń, sprawdzone. Gdzieś popełniłam błąd, ale nie doszłam do tego jaki. Nie są mi teraz potrzebne skrypty na HP i MM. Jak masz pomysł, to je popraw.
Jeszcze raz napiszę. Dym jest biały, na jałowym. Przykładałam chusteczkę do wydechu, jak pracowała na jałowym, nie zabrudziła się. Nie bierze oleju w nadmiarze. Nie ma aksamitnej warstwy sadzy. Nagram może, jak będę powtarzać test spalin. Podjadę tam, gdzie robiłam kiedyś, to będzie jakieś porównanie, bo aparat będzie ten sam. I tak muszę nagrywać, bo nie mają drukarki.
Wąchałam olej na bagnecie, nie potrafię ocenić, czy tam jest paliwo. Nie czuję. Na węch i na słuch to ja się nie nadaję. Jest czarny jak smoła, ale zawsze taki był, b. szybko od wymiany. Poza tym, chyba by się ciśnienie oleju zmieniło, gdyby przepalał i uzupełniał paliwem? Test ma forum opisany, to między opuszkami palców rozciąga się na te więcej niż 1 mm. Tak mniej więcej jak nowy olej.
TP jest sucha i czysta. Minimalna ilość sadzy wewnątrz, ale b. mało.
Korek oleju jak go położyć na wlewie, to się lekko zasysa. Nie wiadomo jednak jak na rpm. Ale taki test jest zbyt ryzykowny.
Korekty są rozjechane i jest wypadanie zapłonu. Są złe ciśnienia w silniku. Przede wszystkim są różne.
ECU nie może wyrzucić innego błędu. Program się zatrzymuje na tym i zaczyna od nowa. +p0300, które nigdy w moim samochodzie nie wiązało się z osprzętem. Czasem masz całą listę błędów dolotowych, TP, kontrola MM, idle speed. Mało? To są poważne błędy. Cały silnik źle pracuje. Wg rozkładu gazów w cylindrach, mam jeden cylinder – 1 nie do pary. Ma taki rozkład gazów i ciśnień jak przed remontem. Reszta gra w innej drużynie. I to jest przyczyna usterki. Tylko, że nie rozumiem tego, czy jeden cylinder nieszczelny może wymusić inną pracę pozostałych, na zasadzie mechanicznej kompensacji, po to, żeby np.: zachować przepływ. Czy po prostu te różnice wynikają z różnych usterek mechanicznych silnika. Na rozstrzygnięcie tego jeszcze brakuje mi wiedzy o pracy silnika.
- to nieprawda, że jak jest prawidłowy skład spalin, to usterka silnika jest wykluczona. Są usterki silnika, które nie wiążą się z apetytem samochodu na olej. W mojej GT taka była na początku, głowica – cyl. 1 i 4, całkiem prawie zredukowane pulsowanie i wypadanie zapłonu. I możesz z tym walczyć jak z wiatrakiem..., bo defekt tkwi w silniku. Wtedy pokazywała poprawnie, ale też ilość gazów w suwie wydechu była b. wysoka w cylindrze.
- Trzeba patrzeć na sondy post-cat., bo bank 2 – teraz pokazuje na bogato, a bank 1 pływa. Może to ma związek z tą ilością gazu w cylindrze po otwarciu zaworów wydechowych.
Przy takich parametrach diagnostyka katalizatora chyba nie ma sensu. Ocenę katalizatora zostawiam na czas, kiedy bałagan przed katalizatorem zostanie uporządkowany. W takich warunkach może nie pracować wydajnie. Te HC idą z silnika, więc to silnik stanowi najważniejszy problem. Przy katalizatorze CO i O2 windują b.b. wysoko, nie tylko HC, a w tym moim teście tak nie jest. Wg Px – katalizatory są sprawne, pod względem ciśnień i przepływu spalin, bo to ten test bada. A to jest najważniejsze, bo nie stanowi przyczyny zmiany ciśnień w silniku. Ciśnienia są zmienione tylko na cyl. 1, a ten sam kat obsługuje także cyl. 4. Ich sprawność chemiczna może być obniżona z różnych przyczyn, nawet trwale, ale to nie wpłynie tak drastycznie na pracę silnika, ani na jego parametry. Owszem sterownik, póki nie zakończy monitora będzie ścinał moc elektronicznie. Tylko, że na razie to ja nie walczę o moc, tylko o balans między cylindrami.
- wymieniałam katalizator na nowy, fabryczny w lutym chyba 2012 r. W parametrach widać było różnicę, możesz zobaczyć. Jakiś czas po tym, zaczęła brać olej, wymieniali mi uszczelniacze zaworowe bez zdejmowania głowicy, ustawiali rozrząd, a na koniec świece. Potem pojechałam do Szczecina autostradą i … w drodze się stało. Katalizator też oberwał, co też było widać w logach… Za jakiś czas był remont.
- przed remontem nie robiłam testu spalin, bo paliła dużo oleju i to nie miało sensu, także w opinii specjalisty z Boscha.
- nie mam też pełnych wyników testów oscyloskopowych. Te co były w sumie rokowały remontowi pozytywnie, bo żaden cylinder się nie wlókł. Logi się zmieniły, ale ECU dawał radę kompensować == nie wyrzucał błędów.
To problem ciśnień w silniku i nie wiem, czy jeden.
- Objawy wiążą się z zaworami wylotowymi.
---- Są różne ciśnienia w komorze spalania na poszczególnych cylindrach, jak otwiera lub zamyka zawory wylotowe. Na c.1 jest za wysokie ciśnienie w komorze spalania cały czas jak otworzy zawory wydechowe. Fala ciśnienia obserwowana na wydechu pikuje nisko, na wydechu jest za niskie ciśnienie, w cylindrze za wysokie. Może dopalać HC, pozostałe po wypadnięciu zapłonu? Pozostałe cylindry wyglądają jakby miały rozrząd przestawiony, stąd na cyl. 2,3,4 w momencie otwarcia i zamknięcia zaworów wylotowych jest podciśnienie rzędu (-0,4) i takie samo w kolektorze ssącym. To są wartości, które obserwowałam na przyspieszonym wałku ssącym + wzrost kompesji dynamicznej oraz przepływu powietrza. W tych cylindrach ciśnienie w fazie wydechu jest b. niskie. Za wcześniej otwiera zawory wylotowe i wyrzucają HC. Nie ma innego wytłumaczenia chyba. Dlatego też mają taką dużą kompresję statyczną i dynamiczną. Natomiast na cyl. 1 mimo, to jest w momencie otwarcia zaworów wylotowych podciśnienie (-0,55) i za niska kompresja. Jak cofniemy ssący w lewo, to cyl. 1 będzie miał jeszcze wyższe podciśnienie i niższą kompresję. Nie da rady.
---- suw ssania. Są różne ciśnienia w kolektorze ssącym, gdy zamyka zawory wylotowe i jak otwiera ssące. Jak zamyka wylotowe, to cyl. 4 ma spłaszczony przebieg podciśnienia, co odpowiada płaskiemu przebiegowi ciśnienia kompresji w suwie sprężania. To się po remoncie, nie zmieniło i wciąż tkwi na cyl. 4. Aż się prosi, że głowica, tylko, że co?
--- wykres pulsacji wydechu - pik dołujący się nakłada na pik kompresji dla 1. Za bardzo spada ciśnienie na wydechu na cyl. 1 chyba. Chyba 1, bo wg rosjan, taki obraz to niewydajnie pracujący cylinder. Wychodzi, że wydech cyl. 4 koreluje z Dx?
Zwłaszcza, że przed remontem na cyl. 1 był także spłaszczony przebieg ciśnienia kompresji w suwie sprężania. To się zmieniło, teraz jest poprawny.
---- teraz mają dużo wyższą kompresję dynamiczną niż w 2012 r.
---- wykres testu oparów oleju wychodzi dobrze, to wyklucza nieszczelność na pierścieniach. Ale czy rysę także? To nie pasuje, bo na cyl. 1 jest dużo niższe podciśnienie nad tłokiem, gdy idzie do DMP, to powinno być nadciśnienie pod nim, i powinno być widać na wykresie?
Tak, więc ciężko idzie. Przydała by mi się jednak pomoc.
- Za różnice w korbowodach i sprawdzenie halla na Dx, anie CKP, jeszcze się wzięłam. Nie wiem, czy mi się to uda.
- i to są tylko testy ciśnień z jałowego. Zostały obroty i opadanie rpm. Ale do tego potrzebna mi druga osoba.
----- tam, gdzie wykresy wydechu mają wyższe napięcia, to zmieniałam wzmacniacz, Wahania – to zmieniałam pozycję sondy. Ciężko zrobić to poprawnie.
Załącznik 154590
Załącznik 154595
-
2 załącznik(i)
- analiza ciśnień, czyli panel Dx z filtracją !!! (pliki dx.mwf, dx1.mwf )
1.
- ustawiamy marker A i B wg cylindra 1, filtr 1007 Hz, reszta parametrów domyślnie, korygujemy znaczniki 0,1,2,3,4,5,6,7 oraz To Markers.
- wyniki: cyl2 -8.5stopnia, cyl 3 -13.9 stopnia, cyl 4 -4.5 stopnia
2.
- ustawiamy marker na cylindrze 3, filtr 1198 Hz, reszta parametrów domyślna, korygujemy znaczniki 0,1,2,3,4,5,6,7 oraz To Markers.
- wyniki: cyl 4 +3 stopnie, cyl 2 + 10 stopni, cyl 1 +11 stopni.
wg mojej wiedzy to jest problem z wałkami rozrzadu i/lub z zaworami, popychaczami hydraulicznymi.
z wykresu Valve overlap == 20.3 stopnia na prawie wszystkich cylindrach, ale nie będzie miał mocy na tych cylindrach.
-
1 załącznik(i)
Sprawdzałam olej na zimnym i na rozgrzanym, zaraz po zatrzymaniu. Poziomy są inne, ale czy to jest niepoprawna różnica nie wiem. Nie umiem pewnych rzeczy ocenić. Zrobię zdjęcie to może popatrzycie.
Popychacz, gdyby się źle wypełniał, nie otwierałby do końca zaworów, cylinder by się źle wypełniał. Sprężyna nie domykałby zaworów. Popychacz – otwieranie, sprężyna zamykanie.
- gdyby się źle wypełniał hałasowałby,
- gdyby by dobry, a źle się wypełniał, dałby te same objawy
- objawy byłyby na zimnym, zwłaszcza pod dłuższym czasie stania,
- objawy byłyby na rozgrzanym, przy rzadkim oleju, spływałby
- objawy byłyby, gdyby ciśnienie oleju na tym cylindrze było za niskie,
- za duży luz na panewkach głównych dałby ten sam efekt,
W ASO, no mechanik – usłyszałby, że coś niepokojąco w silniku dźwięczy. Zobaczyłby też dym, gdyby był. Puszczają GT, bo nic nie słyszą i nie kopci. Co mam im powiedzieć?
Dx jest kłopotliwe przy takich wykresach jak są teraz w GT na jałowym. Dlatego nie mogę poprawnie zmierzyć długości suwów. Po każdym wypadnięciu zapłonu jest fala powietrza, a nie mam też MAFa dobrze zobaczonego i to się powtarza. Fala. Nie powinno jej być, ale od czego zależy ? Na wydechu, to chyba raczej co drugi cykl. Mam problem największy z Dx. Trzeba chyba mierzyć poszczególne fragmenty wykresów, też na hallu. Mierzyć poszczególne fragmenty w Dx i Px. Px przy tych samych rpm patrzę. Taki mam pomysł. Jak ECU widzi identyfikację cylindrów. Wydaje mi się, że jednak powinniśmy zobaczyć ciśnienia na innych rpm, mimo, że trzeba będzie powdychać trochę bezbarwnych HC… Najwyżej nic z tego wyniknie.
Wydaje mi się, że przy usterkach tylko głowicy, wypadającym zapłonie, spaliny mogą dać poprawny wynik.
Jak zapłon wypada, to ECU zawsze podobnie reaguje na jałowym – koryguje zaraz zapłonem, czas wtrysku lata i MAF lata.
Dobrze, popatrzę i się zastanowię. Muszę sobie usterki wyobrazić i narysować dla nich ciśnienia. Nie widzę jeszcze tej zmiany ciśnień, zwłaszcza przy usterkach różnych komponentów. Nagram co się da, są dwa dni. Popatrzmy jeszcze może na kilka testów, które zrobię?
Test spalin z tego miejsca, co zawsze robiłam.
- mieli drukarkę, aparat kilka dni temu wrócił z kalibracji,
- był tylko jeden diagnosta, więc prosił bym trzymała obroty, nie mogłam zatem filmować,
- pytałam diagnostę, czy był dym na rpm, powiedział, że nie, na jałowym był białawy, może jasno szary, ona ma takie momenty, że więcej wypuści, a czasem wcale nie widać. Mówił, że nie czuje zapachu HC.
- mówił, że powinna kopcić jak stary autobus i że to dziwne. Kilka razy robił testy.
- ale aparat fiksował w zakresie HC, gdy sonda była poza wydechem. Dlatego diagnosta otworzył wrota przed ścieżką i za ścieżką, na czas testów.
Załącznik 154666
-
Stała dłuższy czas na podwórku. Filmy, testy nie są po jeździe od razu. Większość silnik rozgrzany, olej 90st. Są z zachowaną kolejnością. Kolejność rpm, zawsze 2000, 3000, 5000, TPmax. Albo same 2000.
Dx z wydechu nie dam, raczej rady przy 5kkm i TP max, za gorące spaliny, duże ciśnienie.
Od IMG2829 z 20.01.2015.
https://www.youtube.com/my_videos?o=U
Załącznik 154927
Załącznik 154928
Załącznik 154929
Załącznik 154930
-
- nie można poogladać video na youtube, żąda zalogowania do konta z Google ?
- coś Majka nabroiłaś.
-
-
- dzięki, teraz coś widać.
-
img 2840 cos zasysa bokiem gdzies nie wiem trzeba rozebrac dolot i weze posprawdzac odma zawor jest ale czy dobrze zalozona, plus czasem nie pali na wszystkie cylindry wiazka do przedzwonienia, sprawdzilbym piny od strony ecu a jak nie piny to kostka do ecu moze zasniedziale albo sie rozpadaja ja tak mam za dwa tygodnie wielkie lutowanie cale ecu polutuje na sztywno bo gnije wiazka a dokaladnie to oksyduje tanie metalowe piny moze z mala domieszka srebra moze plus to co w kostce to placz poprostu ,moglem se siedziec rok i szukac .... po kazdej naprawie objawy wracally, po za tym twoja fajnie pracuje tylko olej chyba ssie cos tam jest nie tak ... 150 cos tam kabelkow w jedna nniedziele wrr juz sie moje polamane plecy doczekac nie moga (trzeba byc szalonym by miec alfe hahaha )
-
3 załącznik(i)
Nic, nie gnije.
- ja słyszę tylko, że odma bzyczy i to nie od razu, tylko, jak się zmieni ciśnienie. Skoro bzyczy, to tam w pokrywie, jest drożnie. Miałam obawy, bo moja pokrywa pękła i została wsadzona używana. Chyba po prostu ciśnienie wyższe, że słychać.
- i jest ten dźwięk przy gaszeniu silnika, tylko na ostatnim filmie słychać. To już wcześniej było.
- i widzę, że pokrywa zaworów jest chyba do wymiany, bo raz, że sączy się od początku z tej podmienionej pokrywy, w lewym rogu i kapie na śrubę. Tam blisko do paska rozrz., ale chyba jest dość osłonięty. Poza tym ta pokrywa ma lekko pękniętą uszczelkę przy korku wlewu oleju.
---- to, że się tam sączy, to nie może coś sugerować? Ja to wycieram co jakiś czas, ale szybko powraca.
--- dym jest, białawy. Pachnie spalinami, nie jakoś strasznie ostro.
--- ale mnie to słoń na ucho nadepnął.
--- no, nic, trudno, możemy to pominąć milczeniem.
Ale chociaż już wiem jak sobie ECU widzi kąty wtrysku. Na 4000 rpm coś mi nie gra, bo wg halla zaczynam od 1, ale zapłon jest przesunięty i zupełnie inaczej wypadają piki Dx.
10 stopni albo czasem lepiej za wcześniej wypada na cyl. 1 wtrysk w stosunku do GMP. Nie wiadomo, czy wypada to nazwać brakiem precyzji. Nie potrafię przeliczać stopni CKP na mm. Ale to są 3 zęby….
Suwy jeszcze muszę pomierzyć. Może to coś wniesie. Z ciśnieniem par oleju mam kłopot. Powyżej 60st, coś tam się zmienia. Ale to nie jest stałe, w przeciwieństwie do Dx i PX. Bez tego, tej spójności ciężko.
Przed remontem i chyba w 2012 r. Dx było analogicznie, jeśli chodzi o piki górne i wysokie rpm, ale tych dołów wlekących nie było. Wcześniej trzymał kąty wtrysku. Górne piki – wychodzi głowica, ale dolne?
Załącznik 155168
Załącznik 155169
Załącznik 155170
-
pokrywa do zespawania w oslonie argonowej po co wymieniac ? i uszczelka jest nowa jak stara to peknie poprostu znowu przy przykrecaniu pokrywy nikomu na warsztacie nie przyjdzie powiedziec wymienic uszczelke ?? ja bym sie wzial za ten dolot zreszta mowilas ze maf ci pokazuje bledy sprawdzic wszystko jeszcze raz. i dalej jak slucham to nie slysze rownej pracy jak moja polutuje to ci nagram nie pali i ponownie po dwuch latach szukania powtarzam wiazka.masz taki gluchy poglos to jest jak zaplon gdzies wypada czasem, omy na wiazce ok ? moze dlatego problem za duzy opor ?wiazka pin a54 , a37 , a39, a38 2 V/ 20ms (to twoje ulubione oscyloskop), silnik w 820 do 860, wyl stacyjka mar 0-1V, 0 omow to do modolow w cewkach.