Cześć,
Zastanawiam się nad kupnem tej 159:
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#8c15194865
Byłem już ją oglądać, przejechałem się, wszystko ok i ładnie się prezentuje. Auto z komisie w Pol-Carze, ale właścicielem jest nadal pierwszy właściciel, który kupił to auto u nich w salonie. Przebieg autentyczny, auto przez cały okres serwisowane w ASO. W salonie pokazywano mi wpisy z historii i potwierdza to VIN rozkodowany w osobnym wątku. Auto miało wymienione na gwarancji m.in. skrzynię biegów, koło zamachowe, maglownicę i sprzęgło. Pojawiało się w serwisie regularnie. Ostatnio miało lekką przygodę po której wymieniono przedni zderzak, ale widziałem zdjęcia i nie było to naprawdę nic niepokojącego. Naprawa zresztą robiona była w ASO.
Auto przeszło już w ASO gruntowny przegląd przed zakupowy (zrobił go chyba inny zainteresowany), w którym wynikło, że pęknięta jest tylna sprężyna (więc najlepiej dwie do wymiany), słabe jest aku oraz letnie opony oraz na trzecim biegu przy rozgrzanej skrzyni słychać już jakieś dźwięki więc pewnie szykuje się wymiana łożysk. Podczas jazdy nie zauważyłem jednak żadnych niepokojących dźwięków ze skrzyni czy zawieszenia. Sprawdzałem auto miernikiem i nie było do tej pory lakierowane tak jak twierdzi sprzedający.
Powiedzcie mi co sądzicie o tym egzemplarzu? Mnie przekonuje sprawdzony przebieg i pewna historia serwisowa. Z drugiej strony ma dosyć podstawowe wyposażenie (przede wszystkim nie chciałem czarnego wnętrza, przydałbym się też chociaż tempomat). Boje się też trochę tej skrzyni, aczkolwiek wiem, że każdą 159 prędzej czy później to czeka.
Jaki jest koszt wymiany łożysk oraz sprężyn tylnych? Jaki serwis w Poznaniu lub okolicach polecacie? A może jest ktoś z Poznania kto już oglądał to auto? Bardzo liczę na wasze opinie bo poważnie zastanawiam się czy kupić to autko. Oczywiście jeśli udało by mi się trochę wynegocjować cenę, bo aktualnie jest dosyć wysoka.
Pozdrawiam, Adam.