-
To dziwne, bo skoro zawsze jest prad to nie dochodzi do elm327, bo nie widac go na bluetooth :) te smieszne diody co sa na elm327 dopiero sie swieca jak sie przekreci kluczyk. zreszta jak sie podlaczy laptopa po kablu pod obd2 i nie przekreci stacyjki to komputer nic nie widzi.
Wydaje mi sie ze tam prad plynie tylko i wylacznie po przekreceniu stacyjki, w przeciwnym razie mozna by bylo np podlaczyc kompa bez przekrecenia kluczyka.
Moze sie myle, ale poki co nic sie nie rozladowalo.
-
Elm237 + BT pobiera prąd wielokrotnie mniejszy niż najprostszy alarm. Jest to max 9-10 mA przy pełnym poborze. Dioda led pobiera średnio 10mA. Układ BT, to głównie układy low energy SoC oparte (np. CC2540) i nie podejrzewam, że w tych urządzeniach jest inaczej, bo to jest najprostsze rozwiązanie. Najprostsze i w dodatku cost-effective, a przecież o to tu chodzi ;) . Można więc powiedzieć, że wcześniej aku ulegnie samorozładowaniu niż rozładowaniu przez elma ;)
-
Poproszę na private message, program do diagnostyki mojej 156 tki 1.9 JTD 8V Sport Wagon (przedstawiłem jaw dziale nasze Belle:) ), poproszę o ten najlepszy, a kabel to mam chyba standard Vag. Z góry dzięki. Tak w ogóle, można by zrobić mały spocik w Białymstoku, ale to już w innym dziale zrobię odpowiednią propagandę hihi :).
-
rozumiem, ze w alfie masz inny, zmieniony komputer?
no tak, prosisz na private message bo nikt na forum o tym nie pisze, jest to tajemnica przekazywana tylko wylacznie prywatnymi wiadomosciami.
pozdrawiam.
-
7 załącznik(i)
Cześć wszystkim,
Ogólnie to ja już wymiękam. Wczoraj wymieniona przepływka (pierburg), a odczyty jakie były tak są dalej... Odniosłem pierburga wziąłem boscha i to samo. Czy ktoś mógłby powiedzieć co może być jeszcze nie tak i gdzie mogę szukać przyczyny? Alfa 156 1.9 JTD 115ps (2002r) - pomiary podczas jazdy (nie na postoju). A i co ciekawe to mimo takich dziwnych wyników to samochód chodzi i przyspiesza ok (od ok. 2000-2200 obr/min)
Załącznik 62255Załącznik 62256Załącznik 62257Załącznik 62258Załącznik 62259Załącznik 62260
Logi z FES'a Załącznik 62261
Z góry dzięki za pomoc.
-
madzik masz jakieś problemy z FES ? Bo nie bardzo rozumiem jaki to ma związek z programem diagnostycznym ?
-
No właśnie się zastanawiam czy problemem może być sam program ? czy może on powodować taki błąd odczytu?
-
Był kiedyś, chyba w 2.6 problem z masami powietrza. Znaczy się z miarami. Ale zapytaj na http://fiatecuscan.net . Tam jest forum, to może coś Ci podpowiedzą.
-
Ok dzięki. Dzisiaj albo jutro będę miał jeszcze możliwość sprawdzenia auta innym testerem to będę miał pewność czy to program, kabel, czy przyczyna leży gdzieś w aucie.
Edit:
Dzisiaj miałem okazję już sprawdzić parametry innym interfejsem - to samo :/ Czyli już wiem na pewno że to nie wina programu.
-
Witam.Mam kabel OBD z przełącznikiem taki czarny kupiony na aledrogo.Z moją alfą 147JTD łączę sie normalnie z kolegi stilo też,ale już z nowym punto nie dało rady.I dlatego mam pytanko takie,w najbliższym czasie chcę kupić AR 159 JTD od 2008 roku w górę i czy tym kablem dam radę czy muszę kupić jakiś inny a jeśli tak to jaki kabel polecacie.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę udanych wakacji.