Zawsze możecie kupić na zapas póki jest w dystrybucji. W nieotwartej bańce kilka lat postoi.
Printable View
Zawsze możecie kupić na zapas póki jest w dystrybucji. W nieotwartej bańce kilka lat postoi.
Ciekawe czy Mequin w opakowaniach 20 litrów występuje ? bo widziałem takie Liquy Moly i cenowo przyzwoicie wychodzi wówczas.
Zgadza się teraz patrze na ta analizę i dowalony samym molibdenem, boru nie ma, ruski na wolfram chyba analizy nie robią, a w niemieckich jest traktowany jako zanieczyszczenie ;) Stara analiza z 2015 CFS NT 5W40 pokazywała prawie 100ppm Boru wiec może nie tylko jeden producent żongluje sobie pakietami dodatków ;)
Teraz pytanie co lepsze 700PPM Mo czy sporo mniej Mo ale za to bor i wolfram w składzie? CFS i Rockoil Carbon dowalone tylko molibdenem, a np. taki Amsoil Signature Series ma wiecej Boru niż molibdenu
Nie każdy wolfram i moly i bor to samo robią i tyle samo dają. Sama ilość tylko mówi ile ktoś ma aut w garażu ale jeden ma 3 Skody a inny 3 Ferrari.. [emoji6]
No to przyjmijmy, że porównujemy konkretne oleje czyli Rock Oil Carbon, Fuchs Titan Race, Amsoil Signature Series, i powiedzmy Ravenol RUP
Pierwszy tylko Molibden zapewne wiesz konkretnie jaki bo miałeś go w ofercie, drugi dowalony samym borem, trzeci to mieszanka i Mo i Boru też zapewne wiesz jaki bo wspominałeś ze maja najlepszy pakiet dodatków i trzeci ma wszystkie trzy, który pakiet dodatków jest najlepszy? :D
Chodzi mi o to że np samych związków jak i dostawców moly jest sporo i różnie one działają, także w różnych temperaturach.
Form związków wolframu jest mniej ale też nano ws2 z AR9200v2 działa zupełnie inaczej niż te rozpuszczalne w niektórych ww olejach, które zaczyna obniżać tarcie dopiero przy 140*C i jeśli jest go odpowiednio dużo.
Nie każdy olej nawet PAO /ester z zddp i 700ppm Mo od razu da RockOil Carbon bo na testach tarcia wyjdzie smutna prawda jak daleko jeszcze do niego.. [emoji6] Niektórych składników w voa nie widać a potrafią tarcie i zużycie obniżyć diametralnie. [emoji6]
Lab w RUS zrobił VOA z LM Molygen 5w30 i wolfram pokazał w składzie, a lab w DE zrobił VOA dodatku Eurola OIL Treat na bazie wolframu i też ładnie wszystko wyszło w wynikach.
Sytuacja jest ciekawsza z Polarisem PL, na pewnym UOA bo pokazali AR9200 (wolfram) jako nikiel - może [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] się odezwie w tej sprawie ;), tak czy siak analiza wyszła nieźle
Odnośnie czy wolfram czy bor, to stosowałem ogólnie obydwa ( AR9100 i 9200 - nawet mix) ale.....UOA zrobiłem tylko z 9100, no i jest ciekawie....:) Także dla mnie póki co bor przoduje.....tym bardziej że nie zwiększa popiołu i w dużej ilości dobrze przejmuje rolę antyzużyciową, nawet bardzo ;)
O właśnie już się odezwał ;)
Tak lab w DE robił wolfram od dłuższego czasu ale umieszczali go w rubryce z innymi metalami jako zanieczyszczenia dopiero ostatnio przerzucili go do tabeli z dodatkami.
Właśnie dlatego pytam który z w.w olejów ma lepszy pakiet dodatków bo my jedynie widzimy to co w kartach analiz nie znając dostawców pakietów. Wcześniej miałem gołego Ravenola RCS teraz mam VST z AR9100 i tak się zastawiam co jest lepsze bo ten drugi zestaw wychodzi nawet taniej :)
Tak Polaris nie oznacza wolframu i jego obecność pokazuje odbicie na niklu. Inna kalibracja niestety.
Tak występuje i np. 10W60 jest tylko w opakowaniach 1litr i 20 litrów (może większe też nie pamiętam) a nie ma 5l czy 4l. Miałem kilka razy ale na indywidualne zamówienie z DE. W Polsce podejrzewam, ze ciężki temat.
- - - Updated - - -
Robiliśmy z Kolegą włyszkow analizę CFS-a NT+ 10W60 chyba jakoś w zeszłym roku. Straszny tłuścioch napakowany dodatkami wyszedł.
- - - Updated - - -
A masz coś do Skody:D