ok myślałem że czegoś nie widzę.
wracając do ELM, czemu nie mogę się nim połaczyć ?
ok myślałem że czegoś nie widzę.
wracając do ELM, czemu nie mogę się nim połaczyć ?
spróbuj ustawic prędkość 38400 i musi śmigać
przy użyciu ELM 327 + FiatEcuScan 2.0 kasuję inspekcję servisową /Service Due/ w AR GT, można w niej ustawić przebieg do inspekcji: 20tyś km lub czaso-okres 365 dni
przy użyciu interfejsu ELM 327 1.3 i programu FiatECUScan 2.0 i 2.1 /pełna wersja/ nie mam możliwości przeprowadzenia diagnozy ABS i Airbag /zrób zrzut programu i daj na forum/
Z tego co wyczytałem na forum FiatECUScan, to on powinien być tak samo przerobiony jak VAG, czyli piny od airbagu i abs-u przez przełącznik /czekam na moda z forum Fiata/, z silnikiem łączy się bez problemu, bo ma już połączenie z pinem 7
Fakt w chwili obecnej obsługa ABS oraz AIRBAG tylko za pomocą kabla VAG/KL
Odgrzeję z lekka temat wypalania filtra DPF.
Czy u Was też podczas procesu wypalania w trakcie jazdy
lubi czasem poszarpywać?
U mnie pojawiło się od niedawna przy b.lekkim ewentualnie zbyt mocnym wciśnieciu gazu. Trzeba wyczuć jak przyspieszać, aby nie spowodować szarpania. Trochę to
irytujące, dobrze że proces trwa ok.10 min raz na 750km...
Wczoraj byłem na teście w ASO (standardowy problem z zaworem EGR :) - lekkie przymulenie, okopcona rura (mimo DPFa)). Od diagnosty (który sprawia wrażenie sensownego) dowiedziałem się kilku informacji na temat EGR i DPF.
O ile z EGR jest permanentny problem. Mówi, że jest to jeden z głupszych wynalazków, to nie wątpił w skuteczność DPF. Hasła o konieczności wymiany DPF z powodu zapchania uważał za naciąganie klientów. Twierdził, że jeżeli DPF jest już zapchany tak, że procedura wypalania nie działa, należy go zdemontować i umyć (oczywiście należy to zrobić ostrożnie, nie uszkodzić czujników). O wymianie można mówić w przypadku mechnicznego zniszczenia.
Inna sprawa z EGR. Należy pamiętać o tym, że zawory sprzedawane w ASO nie są nowe tylko regenerowane (dlatego nie otrzymujemy starych).
W związku z tym twierdzi, że mają bardzo częste przypadki reklamacji. W moim przypadku (zawór wymieniony w marcu) po jeździe testowej decyzja była jednoznaczna EGR do wymiany (mimo że żadnych błędów komputer nie pokazał a silnik ani razu nie przeszedł w tryb awaryjny). Taką diagnozę można postawić tylko po jeździe testowej. Gazowanie na biegu jałowym nie nie da. We wtorek jestem umówiony na wymianę (oczywiście w ramachy gwarancji).
AR 159 JTDM 150KM
Zazdroszczę takiej szczerej obsługi w ASO ;) U mnie raczej działa to w drugą stronę - sam miałem problem z EGR - wyświetlił mi się komunikat Have Engine Checked - pojechałem więc i stwierdzili, że EGR do wymiany. Zasadniczo samochód ani przez chwilę nie mulił więc się lekko zdziwiłem. Nie miałem chwilowo kasy więc olałem sprawę. Sam kupiłem kabelek, podłączyłem i faktycznie błąd EGR wystąpił, ale na wykresach widziałem, że przepustnica się otwierała i zamykała wzrocowo, więc nie wiem skąd pomysł o wymianie zaworu. Stawiam na zabrudzony czujnik, ale na razie się za to nie zabrałem.
Jeżeli tak faktycznie jest to to jakiś żart jest. Na allegro nowy zawór do alfy 159, przynajmniej tak piszą, to koszt niecałych 500zł. Mnie w ASO chcieli skasować 950 za tą część.
Mam permanentny problem z owym filtrem. Co 2-3 tygodnie filtr się zapycha, więc za każdym razem czeka mnie wycieczka do ASO w celu stwierdzenia że jest to na pewno zapchanie filtra, następnie diagnostyczne wyczyszczenie i opłacenie rachunku.......mam już lekko tego dość. Dodam że tłumaczenie ASO nie nadają się do komentowania. Liczę na Waszą pomoc....pozdrawiam
Powiem szczerze, że z moich obserwacjach wynika, że najlepiej samochód w ASO serwisować póki jest gwarancja, a później uciekać do dobrego mechanika. Są oczywiście na tyle specyficzne rzeczy, z którymi tylko do nich, ale ich ignorancja i nastawienie na ogolenie klienta z kasy woła o pomstę do nieba. Poprzednio opisałem przypadek z EGRem. Wczoraj byłem w drugim ASO w Opolu porozmawiać o rysach na lakierze i co się da z tym zrobić - oczywiście do malowania, nic poza tym - bagatela 4 elementy 1650zł. Pojechałem dalej i za 200 zł polerka z zaprawieniem głębszych rys. Efekt na pewno nie będzie taki sam, ale mam nadzieję, że zadowalający. No ale to taki offtop.
A co do Twojego przypadku to kup kabelek na allegro za kilkadziesiąt złotych i sam sprawdzaj co za błędy wyskakują. Wystarczy podpiąć do laptopa i po sprawie. W pełnej wersji FiatEcuScan'a chyba da się wymusić wypalanie filtra. Nie wiem jak, gdzie i ile jeździsz, ale ja na przykład zrobiłem swoją bellą ok. 5tys. km i jeszcze ani razu nawet mi się nie zapaliła kontrolka DPFa - czyli jego wypalania. Pewnie kwestia tego, że trasa przede wszystkim poza miastem i nogę też mam ciężką. A jeżeli masz problem co 3 tygodnie to znaczy, że może DPF już się nie nadaje do wypalania. Gdzieś czytałem, że niektórzy myją filtr i jest ok, ale to już trzeba by poszukać. ASO czeka aż całkiem padnie i będą mogli skasować kilka tysięcy zł ;)
Jakiś czas temu pojechałem do ASO z błędem silnika,mocno zanieczyszczony kolektor,odbieram autko, wyjeżdzam ,powoli rozgrzewam i większy nacisk na pedał gazu ;)..i lipa,dopiero przy 2700 obrotów zaczyna się "ciąg",wracam i opowiadam,kolejna diagnoza to że się przypchany DPF.Tylko że moje ASO stwierdziło i słusznie,żebym pojechał na autostradę i sam naturalnie ją przedmuchał ;)u mnie pomogło. Również stwierdzili że po wymuszonym wypalaniu zalecana jest wymiana oleju.
Co trzy tygodnie to bardzo często się zapycha,może robisz autkiem krótkie odcinki i wtedy warto by ja "przedmuchać"od czasu do czasu?
Znajomy w 2.4 ze względu na podnoszoną moc ,opróżnił zawartość filtra ,gdyby mnie spotkały kiedyś problemy z nim związane,również go wyrzucę,koszt w v-techu to 1500 zł,wymiana w ASO to około 8-9 tyś.zł.