Dobra po przeczytaniu tematu cel jest tylko jeden- znaleźć dobry serwis klimy :). Mógłby ktoś podrzucić jakieś propozycje serwisów klimy w Warszawie ??
Printable View
Dobra po przeczytaniu tematu cel jest tylko jeden- znaleźć dobry serwis klimy :). Mógłby ktoś podrzucić jakieś propozycje serwisów klimy w Warszawie ??
Podłączę się do tematu, bo wśród zatrzęsienia wątków o klimatyzacji, ten najbardziej pasuje jeśli chodzi o mój problem.
W ubiegłym roku wszystko śmigało bez problemu. Miałem automat ustawiony cały czas na FULL, ewentualnie tylko podregulowywałem sobie temperaturę i chłodziło jak należy. W tym roku mam wrażenie, że wydajność klimatyzacji jest znacząco niższa. Pierwsza myśl - czynnik uciekł, w związku z tym udałem się do polecanego warsztatu na sprawdzenie klimatyzacji, ewentualne uzupełnienie czynnika itp. Wyciągnęli z układu równo 500 g, nabili 700 g (tyle wychodzi wg katalogów, które mają takie warsztaty, naklejki niestety nie mam i nie wiem ile było), posprawdzali, przy okazji zrobili odgrzybianie. Jednak wydajność klimatyzacji w ogóle się nie zmieniła. To co mogłem, to sprawdziłem jeszcze sam i wygląda to następująco:
- sprężarka jest raczej sprawna, bo się uruchamia,
- przewody idące do parownika - jeden jest wyraźnie cieplejszy (ale nie gorący), drugi chłodny,
- oba wentylatory chłodnicy się uruchamiają i działają w takich cyklach,
- chłodnica (skraplacz) wydaje się być w porządku, nie jest brudna, zasyfiona itp.
Pojechałem jeszcze raz do tego warsztatu żeby mi dokładnie sprawdzili co i jak, że może np. sprężarka już dokonuje żywota, zawór rozprężny szwankuje itp. Podłączyli jeszcze raz wszystko, sprawdzili ciśnienia i stwierdzili, że układ jest sprawny i nie ma się do czego przyczepić. Zmierzyli jeszcze temperaturę z kratek nawiewu (ustawienie na FULL LOW, czyli wtedy z automatu przełącza się na obieg wewnętrzny) i wyszło 7 stopni, czyli chyba w miarę przyzwoicie, chociaż moim zdaniem taka temperatura z butów nie wyrywa, poza tym na obiegu wewnętrznym (przy założeniu że sterowanie klapki jest sprawne :sarcastic:) to chyba niezbyt wielki wyczyn.
Gdzie ewentualnie szukać co się dzieje z klimatyzacją? Czujniki temperatury? A może zmienić zakład, bo jedyne co potrafią to podłączyć samochód do maszyny i skasować klienta za niepotrzebną wymianę czynnika?
A może ja się czepiam i wszystko jest git? Bo w sumie i teraz takie temperatury że nie za bardzo jest co chłodzić i zaczekać na takie w okolicach 30 stopni i więcej? ;)
7 stopni z kratek na jałowym biegu to akceptowalny wynik w tak starym aucie. Choć fajnie by było 5 stopni (co raczej jest tylko przy bardzo sprawnym układzie).
Klima wygląda na wystarczająco sprawną.
Sprawdź czy trochę zimniejsze poleci jak podniesiesz obroty (w stosunku do jałowych).
Kompetencje klimiarza są wątpliwe z tego co piszesz.
A na koniec przeczyść czujnik powietrza w kabinie (przy prawym kolanie).
Dzięki, sprawdzę, czy podniesienie obrotów coś da (choć podczas jazdy jakoś nie robiło się wyraźnie chłodniej) i rzucę okiem na ten czujnik.
Opieraj się na pomiarach nie odczuciach. Jeżeli na obrotach będzie wiało 5 stopni to klęka kompresor. Choć tak jak pisałem 7 stopni to jest jeszcze w normie.
Nie no jasne, włożę termometr do sprawdzenia temperatury, tak na czuja to żadna diagnostyka ;)
Filtr to podstawa, od tego w ogóle zacząłem, wymieniłem go w poniedziałek i nie zrobiło to żadnej różnicy, chociaż stary był nieco zapchany liśćmi i igłami z drzew.
dobrze masz poskładane podszybie i tą ściankę grodziową ? bo tamtendy może zasysać gorące powietrze z komory silnika.
poszukaj ile powinieneś mieć nabitego czynnika i nie opieraj się na automatach do nabijania bo to się ma nijak do tego co ma być -jeśli ma być 500 to ma być 500 jeśli 550 to 550 a różnica 200 g po między tym co miałeś poprzednio to ogromna różnica. ze względu na duże różnice ciśnienia przy takiej ilości czynnika może ci się wyłączać kompresor. na zimnej stronie powinno być ok. 6 atm a na ciepłej ok 16 atm . na manometrach .Mój klimatolog trzymał mój samochód z włączoną klimą ok 2 godzin , żeby być pewnym ,że wszystko jest w porządku .