czy akumulator do 2.4 95Ah będzie ok?jedni piszą że za duży, inni że to bez znaczenia jest.
Printable View
czy akumulator do 2.4 95Ah będzie ok?jedni piszą że za duży, inni że to bez znaczenia jest.
a nie 85? max?
Jeśli się zmieści w podstawce to będzie dobry.
Mitem jest niedoładowanie dużego akumulatora. Wystarczy trochę wiedzy elektrycznej, żeby to zrozumieć. Na elektrodzie ktoś kiedyś bardzo dokładnie to wytłumaczył.
Generalnie im większy aku (im więcej prądu przy rozruchu) tym lepiej, szczególnie w 159 JTDm, które mają nie lada problem z kulturalnym odpalaniem.
W takim razie kupię max jaki wejdzie w podstawkę :)
ja w swoim mam chyba jeszcze oryginał 60ah i 520 rozruchu i jest ok------zobaczymy zima
Ja rok temu założyłem akumulator 74 ah i jest ok.
Ja do mojej 2.4 mam zamiar kupić na tą zimę 85h Centry, jest odpowiedni wg katalogu więc moim zdaniem nie ma sensu dawać nic większego.
ja mam 72 Ah i conajmniej raz/dwa razy w roku musze go wpiac pod prostownik.Ostatnio porzy pierwszym porannym rozruchu wywala mi an chwilke blad ABS wiec jest niedoladowany.Wydaje mi sie ze to nie sa zadne mity.Akumulator kupiony jakies 2 lata temu(chyba luty 2012)
na elektrodzie jest trochę tematów o tym, i jak się okazuje za duży aku to jest mit.