Ciekawe dlaczego?
Printable View
Ciekawe dlaczego?
Dzieje się tak bo nowoczesne turbo benzyny z bezpośrednim wtryskiem emitują więcej sadzy (stąd montowane są/będą gpfy). Dlatego wyglądał jak olej z diesla.
I nos.
Tak powstają przeróżne mity, bo już zamiast wątpliwości "dlaczego zużyty" , nie pojawia się wątpliwość w wiarygodność oceny stanu oleju na oko i nos.
A wystarczy za niecałą stówkę zbadać i byłaby jasność po kilku dniach od wysyłki - czy/ ile / jakich metali, jaki spadek lepkości, jakie rozcieńczenie paliwem itd. Wtedy można coś powiedzieć, a nie że czarny i nieładnie pachnie.
Jestem po wymianie po 1500 km, uczestniczyłem w wymianie odp początku do ostatniej srubki:) olej wyglądał ładnie, czysty nie przepalony, spokojnie można było na nim dojeżdzic do pierwszego serwisu. Nie mógł buyn spać jakbym nie wymienił teraz :) zalaliśmy dok 5.2 l tyle ile jest zalecane, auto postalo 5 min i podłączyli komputer w celu zresetowania przebiegu. Profilaktycznie wszedłem w ustawienia auta żeby spr poziom No i stan pokazywał jedna kreskę poniżej max czyli mniej niż org poziom. Po mojej prośbie kolejny raz podłączyli komputer i sprawdzili poziom. Pokazało 4766 ml oleju gdzie wlaliśmy 5.2 odmierzone miarka. Poprosiłem o dolanie, nie zgodzili sie. Przejechałem 100 km i sam dolalem setkę więcej i już jest Ok. Dostałem obudowę kluczyka w kolorze nadwozia wiec nic nie marudzilem więcej :)Załącznik 255122Załącznik 255124Załącznik 255125
Coś cały czas jest nie tak z procedurą wymiany oleju. Miałem podobną sytuację i też na moje życzenie dodali mi. Też miałem kreskę mniej (jak u ciebie na zdjęciu) mimo, że wymiana odbyła się podobno zgodnie ze sztuką.
u mnie wymienili przy 7.5tys km a wlewali tez o ile dobrze pamietam 5.2l, najpierw pokazywalo mi 1 kreske od max ale juz od nastepnego dnia pokazuje max. podepne przy okazji kompa i napisze Wam ile dokladnie % widzi komp