-
Witam kolegów,
Czy posiada ktoś wsad clear do sterownika 60658009, dopadł mnie niestety błąd 001. Mam gdzie i czym to zrobić ale nie mam wsadu.
Czy odczytanie zawartości eeproma i modyfikacja Cartoolem przynosi pozytywne rezultaty i można się tym programem podeprzeć?
Widzę że kolega bubu321 pracował nad tą centralką, czy mógłbym prosić o pliczek wsadu?
-
- niestety przy tym typie sensora mam napisane "problem !!!" z tymi wsadami.
- nie udało sie po flashowaniu przywrócić sensora żadnym programem z sieci.
-
No to zabieram się za debug tej centralki, bo nie mam nic do stracenia :) najwyżej poszukam 60665492, która figuruje w eperze jako
kompatybilna wersja do mojego autka.
Pracuję z kolegą który wcześniej pracował w TRW, więc może coś razem zdziałamy. Dzięki bubu za odzew :)
-
Witam,
u mnie po zakupie(auto uszkodzone, strzelone napinacze) świeciła kontrolka AirBag. Po wymianie napinaczy i skasowaniu błędu FES-em mam taki log:
READ PARAMETERS:
Lampka kontr. awarii airbag: OFF
Napiecie akumulatora: Normal
Przelacznik wylaczenia airbag pasazera: ON
Lampka kontr. wylacz. airbag pasazera: OFF
Interwencja napinaczy: 1
Interwencja bocznych airbag: 0
Kierowca: Not available
Pasazer: Not available
Pas prz. kierowcy: Fastened
Pas prz. pasazera: Fastened
Ladunek wybuch. airbag pasazera: Enabled
Airbag boczn. tyln.: Enabled
Lamp. kontr. Airbag bocz. tyln.: OFF
Polaczenie na mase pojemnika ECU: Present
Co to znaczy że poduszki pasażera i kierowcy są niedostępne? Sprawdzałem i są na miejscu. Czy trzeba przeprogramować sensor?
DF
-
temat ruszył do przodu z nowym plikiem.
- sensor 60658009 z 156 JTD zfleszowany, poniżej zrzuty z pracy.
- ten typ sensora ma dużą zależnośc od napiecia zasilania, przy U== 9 V, juz podaje bład 0x0001 !!!"
Czyli krótko mówiąc zamienić go na 60665492 ... on jest twardszy?
-
Odkopię temat.
Ponownie padł mi 60658009, zamówiłem 60665492. Czy orientuje się ktoś czy ów 60665492 który zastąpił 60658009 jest lepiej zabezpieczony przed spadkiem napięcia i błędem 0x001?
Przy okazji pytanie do bubu321 odnośnie ponownego flashowania mojego 606580009, dałoby się?