A jak wygląda możliwość dołożenia modułu b&menu do auta które go nie posiada? Moduł, zmiana panelu kierownicy i... Działa?
Printable View
A jak wygląda możliwość dołożenia modułu b&menu do auta które go nie posiada? Moduł, zmiana panelu kierownicy i... Działa?
pytanie czy masz wszystkie wiazki. w 159 dorabialem (kierownice miałem z przyciskami ale nie bylo wiazek pod b&m). jeszcze mikrofon do lampki, potem zmiana ustawien w proxi i uruchomiebie proxi z MESa i dziala. na forum 159 sa tematy o tym, myske ze duzo tam doczytasz. schematy dla giulietty sa w podwieszonym watku na 1 stronie forum giulietty
Mam pytanie, czy ktoś używa nawigacji Tomtom Blue&me live w swojej Julce? Ponieważ mam starą wersję Blue &me Tomtom, a centralkę z nowszym oprogramowaniem i niestety nie potrafią się sparować, to chciałbym zmienić nawigację by mieć dostęp do funkcji car menu. Boję się tylko, by nie było znowu problemów. Czy wersja live była montowana do Julek czy tylko wersja blue&me Tomtom 2? I czy by korzystać z funkcjonalności wersji live trzeba wykupić jakąś subskrypcję na taką usługę pomijając osobną kwestię aktualizacji map.
Pozdrawiam
W takim razie lepiej jednak mieć chyna nawi z gógiela maps. Wszystko masz aktulane bez aktualizacji.
Mam Abartha Punto Evo rocznik 2012 i Tomtom. Ostatnio wykupiłem aktualizację map Live i fotoradarów. Generalnie kicha. Mapy są średnio aktualne, i co najciekawsze zatrzymały się w Polsce na etapie ograniczenia prędkości do 60km/h w terenie zabudowanym. Generalnie nie polecam. Szkoda kasy. Lepiej korzystać z GoogleMaps w telefonie.
Panowie (i damy), taki problem. Jak mi się nagrzeje aluminiowy panel na desce rozdzielczej w mej Julce, to zaczyna się restartować moduł B&M - przestaje grać piosenka z USB/odłącza się komórka z BT i nie można znowu przerzucić się na B&M jako źródło. Dopiero po jakimś czasie (kilka minut) znowu się samo podłącza, potem po kilka minutach znowu wyłącza się, itd. Podejrzewam ten aluminiowy panel bo jak auto stało długo na słońcu i panel był nagrzany zaraz początku to zaczęło to robić szybciej, a wczoraj jak jechałem i było chłodniej to sprawdzałem ręką temperaturę aluminia i było spoko i przejechałem godzinę bez problemów... dopiero później problem się znowu pojawił a jak sprawdziłem temperaturę panelu to już był znowu rozpalony.
A więc moje pytanie - maił z tym ktoś problem? Albo jakieś pomysły jak moduł B&M odsłonić żeby nie było mu tak ciepło? :) myślałem czy nie wsadzić pomiędzy "amelinium" i moduł naprzykład warstwę z włókna szklannego albo coś takiego?
Osłonięcie modułu od panelu nic nie da, ponieważ nagrzewa się cała przestrzeń nad schowkiem. Według mnie jest to raczej problem z samą płytką modułu, na której mogą być zimne luty ewentualnie jakiś uszkodzony układ. Radziłbym Ci ją zanieść do dobrego elektronika, który zacznie od wygrzania lutów i sprawdzenia kontaktów gniazda przyłączeniowego.
Tak jak napisał kolega wyżej. Sam mam aluminiowy panel i auto nie raz stoi w słońcu i nic takiego się nie dzieje. Poza tym, ten moduł jest jeszcze w obudowie plastikowej więc nie dotyka bezpośrednio tego aluminium.
Dzięki panowie, też o takiej możliwości myślałem, ale nim będę szukał elektryka to chciałem wyeliminować inne, bardziej "prozaiczne" możliwości :)