-
Posiadam Bannera w 1.8TS oraz 1.9JTD od paru lat działają normalnie:P
-
Witam ja mam passata B5 19 tdi i kupiłem na stronie www.prostowniki-akumulatory.pl akumulator marki Tuborg Silver 75 i jestem z niego zadowolony mam go 4 lata i nie miałem z nim problemu dużo za niego nie zapłaciłem a jakościowo bardzo dobry POLECAM.
-
banera miałem w golfie diesel 7 lat cykał sprzedałem z autem
centra padła po ok 2.5roku a u ojce 3lata w benzynie:D dziwne
bosch silver 3 rok ok
akumulator delphi w moim oplu 10 lat i zdechł rok temu
wszystkie nowe aku to nie to samo co kiedyś, teraz to aby gwarancja się skończyła to potem już loteria jak długo pociągnie
-
We wrześniu 2013 roku zmieniłem na Varta Blue Dynamic. Do dziś bez zająknięcia. Cena wtedy to było około 300zł.
Oryginalny z Alfy wytrzymał 6 lat i 160tys km przebiegu.
-
Od 2010 roku użytkuję Varte Silver dynamic 77Ah 780A wg(EN) w turbodieslu i jak na razie działa poprawnie, choć bez wątpienia spadek sprawności jest odczuwalny w stosunku do tego co było 5 lat temu.
Wcześniej był Bosch Silver 74Ah 680A wg (EN) zgon w zimie 2010- jak długo był w aucie nie wiem, ja eksploatowałem go przez dwa lata niespełna.
-
Ja mam w Alfie Energizer'a (tak to ta sama firma co produkuje baterie) i chodzi należycie a w leciwym Nissanie GIGAWATT'a, podobno Bosch to produkuje. Powiem szczerze, że chodzi jak należy a kosztował 65 Ah 190 zł, nowy z gwarancją u znajomego mechanika. W 166 miałem 2 centry i obydwie po skończeniu gwarancji poszły do utylizacji. Moim zdaniem aku Centry są drogie i g***iane, bynajmniej mi wytrzymywały po 2 lata.
-
A moim zdaniem są całkiem OK (Centry) - mam w jednej 156 Futura , w drugiej Plus i oba akumulatorki śmigają bez wyjmowania, doładowywania itp. od okolic 2008-2010, wciąż z zielonym oczkiem każda i żadnej z zim nawet się nie zająknęły. O ile pamiętam, ceną w żaden sposób nie odbiegały wówczas od innych, no ZAP chyba były tańsze tylko. Następne więc naturalnie będą również Centry. Więc nie uogólniajmy.
-
Ja osobiście polecam Centrę, bądź Vartę :)
Bosch był kiedyś dobry, ale niestety teraz pada zbyt szybko..
-
Czy używacie w swoich autach akumulatorów żelowych ? Jak się sprawują, czy warto zapłacić wyższą cenę w stosunku do tradycyjnych akumulatorów ? i jeszcze jedno - wybierając kolejny akumulator chciałbym aby był on możliwie najlżejszy. Może macie jakieś propozycje ??
-
Żelowy na pewno nie będzie lekki. Poza tym dobry akumulator zawsze będzie ciężki, jest to jeden z prostszych sposobów żeby porównać akumulatory. Oczywiście o tych samych parametrach.