To czy dobrze rozumiem że czujnik od stopu i drugi na sprzęgle musi być jakiś specjalny pod tempomat ? czy poprostu wystarczy że są ? bo napewno są ;P
A ze sterowanim kierownicą zgadzam się.. będę przymierzał pod zwykłe radio..
Printable View
To czy dobrze rozumiem że czujnik od stopu i drugi na sprzęgle musi być jakiś specjalny pod tempomat ? czy poprostu wystarczy że są ? bo napewno są ;P
A ze sterowanim kierownicą zgadzam się.. będę przymierzał pod zwykłe radio..
hmmm... poczytaj troche w eLernie jak dziala cruise control etc i pozniej pytac;) ja tak samo nie wiedzialem co jest co i to mi duzo pomoglo. tam wszystko jest w miare opisane, a pozniej koledzy wyjasnia co bedzie niejasne;)
Witam!
Dziś znalazłem trochę czasu i w końcu zabrałem się za przekładkę kierownicy. Od razu napisze że mam GT a nie 147, ale to raczej nie ma znaczenia w radiu? Kierownice multi miałem już w gratisie jak kupowałem Alfę ale dopiero teraz zacząłem mysleć o przekładce.
Zacznę od początku:
- z tyłu radia miałem już zieloną wtyczkę mini iso z której wychodził kabelek z miejsca 12.
- mimo ze nie miałem multi, po zdjęciu starej kierownicy okazało się ze w taśmie air-bagu jest kostka 8 pinowa.
- w kostce przy radiu włożyłem dwa piny w miejsce 10 i 11, a później połączyłem je z przewodami wtyczki air-bagu odpowiednio- 10 z 4 stykiem, oraz 11 ze stykiem 3.
I dalej nie wiem co robić, myślałem że to wystarczy ale kierownica jest nieaktywna :(
Potrzebuje porady co dalej począć, z góry dziękuje.
Witam! dziś jeszcze raz wszystko sprawdziłem, piny podpięte prawidłowo i nadal brak sterowania(foto), brak też podświetlenia. Mógłbyś Noname pstryknąć fotkę gdzie się dokładnie wpiąłeś z piątego pinu pod stacyjkę? Bo szukałem w okolicach bezpieczników miejsca gdzie wg elear-na trzeba się wpiąć ale ciężko to zlokalizować.
Załącznik 49864Załącznik 49865
Zlokalizowałem, złącze B02H gdzie wpinamy podświetlenie jest z tyłu skrzynki bezpieczników, raczej bez wyjęcia się nie obejdzie.
Ktoś już wyjmował skrzynkę, jest to w miarę proste?
a czyli działa i tak jak mowilem to ze sie nie podswietla nie oznacza ze nie dziala sterowanie;) i jak pisales ze masz zielona kostke zrozumialem ze masz cala instalacje a choidzilo tylko o sam plastik. Teraz troche jasniej sie zrobilo;)
co do zasilania na pin 5 to ja nie bawilem sie w podpinanie w skrzynke jakby nalezalo bo byla zima mroz dawal po lapach i wpialem sie w kabel do stacyjki... cajmerskie wykonanie ale dziala. w takim przypadku proponuje wziac multimeter czy miernik jak kto tam mowi i sprawdzic na ktorym przewodzie podaje napiecie po przekreceniu stacyjki. najlepiej w ten sposob, zeby dzialalo i nie zrobic choinki w aucie
---------- Post added at 19:18 ---------- Previous post was at 18:14 ----------
aha czyli jednak nei dziala:p czegos tu nie rozumiem....na pierwyszym zdjeciu masz ta wtyczke wpinana w spiralna tasme airbagu od gory ktora sam zrobiles? bo nie widze tutaj tych kabelkow od radia co masz(czarny i czerwony i fiol-czar).
tu jest ta spiralna tasma:
http://allegro.pl/tasma-airbag-alfa-...156044222.html
widoczne piny z blaszkami to piny 11 i 12 od poduch i wczensiej dawalem schamt wtyczki wiec latwo sie domyslic ktore piwny sa ktore...moze zle podpiales we wtyczce? bo za abrdzo nie widze.... i inne sensowne wytlumaczenie mi nie przychodzi do glowy....
Inne kolory są dlatego że kable przechodzą przez wtyczki. Kierownica multi i taśma airbag są niewiadomego pochodzenia, dostałem je w gratisie z GT..może tu tkwi problem? Umówię się z elektrykiem, niech on popatrzy.
wlasnie przez noc mi zaswiatl pomysl ze skoro we wtyczce na bank jest wszystko podlaczone wg "zalecen" to moze sek tkwi w kierownicy. dostales ja w gratisie to mozliwe ze jest cos w niej uwalone, bo w zasadzie pytanie czemu ktos jej nei zalozyl dla siebie albo chociaz aby zwrocic uwage kupujacego?
moze przyda Ci sie schemat budowy kierownicy (przyciskow):
Załącznik 49968
Dzięki wielkie!
Będę sprawdzał po kolei, kierownice, taśmę i ten sensor skrętu co jest pod poduchą. Poprzedni właściciel chciał zamontować kierownicę ale chyba nie zdążył, nawet zakładał tutaj temat na forum.
Studiuję temat, elearna, DTE od paru godzin :P ponieważ przyszła do mnie paczka z gratami do tej przeróbki wreszcie..
Ale mimo wszystko mam pare pytań..
Ile kabli docelowo wchodzi w taśmę airbag ? bo mam kompletny zestaw fabryczny wypruty z alfy w całości.. i w kostce dochodzącej do taśmy airbag mam 6 kabli.. 3 z nich idzie do zielonej kostki w radio, jeden z nich po drodze idzie do zworki z większą ilością kabli ale potem dalej do celu czyli do radia.. 1 cienki kabel jest czarny więc strzelam że to masa, i jeszcze dwa kable i zapewne one są do samego airbaga.. więc wynika mi z tego że tu 6 kabli ma być a z czytania tematu wynika mi że wy macie 5 ? albo mniej ? albo coś informacji mi brak..
Problem taki że ta kostka jest nie rozbieralna na moje oko..
Kolejna sprawa to kurcze jakbyś ktoś mógł mi powiedzieć której kostki to jest schemat ?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...cy-schemat.jpg
Bo nie mogę tego ogarnąć.. chciałbym zobaczyć schemat tej kostki która wchodzi w taśmę airbag żeby być pewnym po kolorach kabli oryginalnych który kabel jest do czego..
Kolejna sprawa..
Zielona wtyczka w radiu.. jak mówiłem 3 kable wiem że idą od kostki z taśmy airbag.. a pozostałe 3 doszły do takiej białej wtyczki..
http://www.forum147.com//files/zdj_cia-0001____158.jpg
Co to za wtyczka ? czy ja mam ją w aucie jeśli nie mam fabrycznie sterowania radiem ? i czy te kable są Nam potrzebne do czegoś ?
Pytam bo schemacie tej zielonej kostki tak możnaby wnioskować tam jest np. "mute" i jeszcze dwie opcje.. że jeśli tych 3 kabli się nie podłączy to działać będzie tylko odgłaszanie, przyciszanie.. a nie będzie dzialać guzik wyciszenia czy też zmiany stacji/piosenki.. Więc jak to jest..
Dzięki wielkie z góry..
D47 to taśma AB
P20 radio
D97 złącze zwierające.
Mi to wygląda na wtyczkę od tempomatu
Sterowanie radia to funkcja napięcia
http://iv.pl/images/85526179629243518142.jpg
Line A to RC-A Line B to RC-B