nie zgodzę się z Tobą. wymiana oleju co 10kkm i używanie płukanki wydłuża jego działanie
Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym użytkownikiem Giulietty. Przeglądam tak ten temat i czegoś nie rozumiem.W serwisie mi powiedzieli, że od kiedy sprzedają auto, dotychczas mieli tylko jeden przypadek wymiany modułu. Podobno trzeba wymieniać filtr i zero problemów.
Czytając temat postanowiłem, że wymienię w swoim Mito przy okazji wymianu oleju filtr modułu MA. Filtr kosztował mnie 124 zł. Autko miało 91,5 tyś przebiegu i pierwszą wymianę oleju u nowego właściciela. Dotychczas wymiany oleju były przy 30 tyś, 60 tyś, 80 tyś. Na początek zalałem płukankę MILLERS ENGINE FLUSH 250ML. Pierwszy raz używałem płukanki, kolor spuszczonego oleju przypominał olej z diesla a nie z silnika benzynowego.
Co do filtra MA, wymiana jest bajecznie prosta, wystarczy zdjąć osłonę rozrządu i ukazuje nam się filterek. Zdjęć nie robiłem bo już są w tym temacie. Trzeba tylko okolice filtra zabezpieczyć jakąś szmatką, przy wykręcaniu filtra pojawił się niewielki wyciek oleju. W moim przypadku filtr wykręcił się bez uszczelki, potrzebny był haczyk żeby ją wyjąć. Sam filterek nie był jakoś przesadnie zabrudzony. Natomiast uszczelka była w stanie fatalnym.
Załącznik 230409
moze plukanka wyczyscila filterek?
Możliwe, też tak miałem i dlatego nie widzę sensu jego wymiany jeśli stosujemy płukankę.
Czyli w uturbionych jednostkach dostęp jest swobodny jak widać. W moim niestety nadlew blokuje dostęp : Załącznik 230416
I jak w temacie:
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...t=#post1780340
Może tu nie ma filtra jak w TB MA tylko korek?
Panowie a czy płukanki są bezpieczne dla silnika ? Czy nie ma ryzyka, że silnik się rozszczelni? Ja mam 104k przebiegu. Mój mechanik stwierdził, że płukanka może spowodować rozszczelnienie.
Jeżdże na Selenia Digitek 0W30. Jaką płukankę silinika polecacie przy tym oleju i tak w ogóle to możecie w 2-3 zdaniach na czym polega taka płukanka silinka w sensie jak to się robi?
chyba rozszczelni jesli masz jakiegos trupa zalanego motodoktorem przez mirka handlarza. co to mialby byc za silnik ktory szczelny jest szieki syfom i osadom?
rozne sa plukanki, wiekszosc to takie ktore wlewa sie tuz przed zlaniem oleju do rozgrzanego silnika i startuje sie silnik na 15 minut i koniecznie od razu spuszcza(dokladnie/dlugo) olej. inne to takie co wlewasz na 2-3tys km przed wymiana oleju i z tym normalnie jezdzisz. na kazdej jest dokladna instrukcja. producenci rozni, kupic cos markowego najlepiej np. liqui moly, archoil czy millers. niektorzy oferuja oba typy pkukanek. ja u siebie uzywam tych 15 minutowych, najczesciej archoil i przy kazdej znianie oleju jest plukanka.
pytanie czy jest jakiś filtr na przewodach Turbo w TB T-JET? jeśli tak proszę o foto poglądowe i nr katalogowy
tak, sa posty gdzies tu lub w watku olejowym o tym, numery czesci itp. z reszta jaki problem otworzyc sobie epera i samemu sprawdzic, albo w aso przez tekefon zamowic. mniej lenistwa a wiecej samodzielnosci, bo inaczej w kolko na forum odpowiada sie na te same pytania.
posłucha Kolego- ja wiem że wszystko wiesz lepiej ale trochę jestem na tym forum i jakbym znalazł to bym nie pisał. co do epera- posiadam ale jakoś w T-JETnie jestem w stanie tego zlokalizować.
wiec jak wiesz to napisz a jak się chciałeś wyładować - polecam siłownię
- bez odbioru.
tu masz link do ePera, akurat dla przedlifta, ale po lifcie chyba to samo (sprawdz sobie):
http://eper.fiatklubpolska.pl//navi?...&DRW_NUM=3%7C0
potrzebujesz 1szt srube z filtrem nr 7 i 2 podkladki nr 9.
co do mojego komentarza o samodzielnosci. w google wpisalem "sruba z filtrem Giulietta 1.4TB". pierwszy link juz odsyla do tej samej czesci:
http://ricambi.pl/pl/p/Sruba-turbosp...t-71769773/379
dzieki Stary!! mam 70 tkm wymiany oleum co 15 tm ale profilaktycznie wymienię
dzieki za informację - wymienię na ori i potem co druga wymiana - koszt śmieszny
Witam,
Jestem świeżo po zakupie Julki 1,4 MA 170 Km i tuż przed wymianą rozrządu i oleju. Nie wiem czym była zalewana wcześniej.
Muszę się na coś zdecydować. Jaki olej polecacie w okolicach 150 zł / 5 L
Który z tych będzie lepszy dla mnie?
Motul 8100 x-clean 5W40, czym poza ceną różni się od Motul 8100 x-clean 5W40 FE
lub
VALVOLINE SynPOWER Xtreme MST C3 5W-40 5L
Nie ukrywam, że kierowałem się też forumową sondą (te dwa olej są tutaj najpopularniejsze wśród forumowiczów), a nie chciałbym zmieniać tego oleju za każdym razem.
Jakie filtry polecicie? Czy wymieniać też filtr paliwa. O czym jeszcze trzeba pamiętać przy wymianie rozrządu?
Z góry dziękuję za rady i rabaty od sprzedawców odwiedzających ten wątek ;-)
do 1.4 MA od paru lat jest zalecany 0w30 c2, choc dobrym 5w40 c3 tez krzywdy silników nie zrobisz.
Z nieznaną historią olejowa bym 0W-30 nie lał bo może brać olej. Mój nie brał ale wcześniej sporo plukanek na mycie poszło.
Ja bym na pierwszy rzut zrobił szybkie płukanie min. 15 minut na gorąco, wymiana oleju na 5W-40 C3 z płukaniem długim AR2300 na cały okres wymiany i wtedy może uda się zmienić przed zimą na 0W30 i zostać na tym.
Zdecydowanie lepsza formuła od KPE ale nadal średni TBN więc powyżej 10kkm bym jednak płukał.
Spokojnie Specol Premium 5W-40 C3 da radę. ;-)
Archoil AR2820 i AR2300 ;-)
AR2300 poszło raz. Pół butelki do normalnej jazdy + reszta butelki na ostatnie 500-1000km. Potem już samo AR2820 do każdej wymiany oleju.
Olej teraz na testy pójdzie Specol Premium VW 5W30 nowy.
Rozumiem, że śmiało można zastosować tylko ten AR2820 przy samej wymienie oleju, bez AR2300?
Tak z ciekawości zapytam, bo może to urban legend ale zwsze wydawało mi się, że najlepiej dla silnika jak jeździ na jedynym typie oleju, a widzę, że Ty dość mocno eksperymentujesz z olejami (częste zmiany) - czy to nie wpłynie negatywnie na silnik?
Z tych olejów co do tej pory testowałeś, który według Ciebie najlepiej "robił" Julce? :) Jak na ich tle wypada Selenia Digitek 0W30?
Pytam bo mój od nowości jeździ na tym digiteku (teraz przebieg to 100 kkm) i nie wiem czy jest sens eksperymetnować, żeby nie było tak, że "zamienił stryjek siekierkę na kijek" :)
AR2300 wystarczy raz na początku i wg mnje warto bo żadna szybka płukanka tak nie domyje jak te estry przez kilka tys km.
0W-30 ja stosowalem Amsoila a nie Selenie ale także z niższym HTHS i było super, żadne 5W-40 wg mnie nie działało lepiej. Testowałem nawet mineralne 15W-40 do celów badawczych no i niestety, zgodnie z oczekiwaniami rozruch nawet przy +20C rano niczym agonia tdi...
Jak mój mechanik usłyszał że chcę zalewać ten Specol to się wystraszył i odowodzi mnie od tego pomysłu twierdząc że to najgorszy sort obok Lotosu. Proponuje GM lub Mobil. Ja już nawet kupiłem ten olej z dodatkami AR. Jakieś alternatywy? Chciałbym po prostu spać spokojnie, że nie zabijam swojego cuore sporivo jakimś badziewiem.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Lej bez obaw..
Tak wygląda filtr oleju używany max 2 tyg w Julce 1.4 TB MA na mineralnym 15W-40. Powyginany od nadmiaru ciśnienia z oleju który miał przynajmniej +15C w garażu po niecałym tygodniu postoju bez odpalania.
MA oczywiście wywalił błąd podczas uruchamiania a pierwszy rozruch po zalaniu tego świeżego oleju pokazał błąd braku ciśnienia oleju ;-)
Nie polecam nawet płukania tego silnika minerałami...
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/07/129.jpg
Witam, jestem po wymianie oleju. Mechanik stwierdził, że stary olej był strasznie stary i brudny. Prawdopodobnie długo nie wymieniany. Sugerował przejechać 1000 km i wymienić ponownie. W związku z tym że dodałem 1/2 butelki AR2300 mam pytanie, czy od razu dolać pozostałe pół butelki i rzeczywiście wymienić olej po następnych 1000 km, czy jednak pojeździć przez wakacje zrobić ze 4 tys. i dopiero dolać pozostałą połówkę AR 23000 bezpośrednio przed wyminą?
Opcja długa będzie lepsza. AR2300 lepiej umyje na dłuższym dystansie a na ostatnie 500km przed wymianą wlej resztę butelki.