Dopiąłeś swego :)
Printable View
Wydech przyszedł wczoraj, dzisiaj wizyta u mechanika, który skasował za montaż 150 złotych, odbieram auto i widzę coś takiego:
Załącznik 270491Załącznik 270492Załącznik 270493
Załamałem się jak to zobaczyłem. Oczywiście mechanik twierdził, że z ich strony lepiej się tego spasować nie dało, że i tak zrobili co mogli.
I teraz pytanie - kto ma rację? Wina Peśli czy mechanika? Na 3cim zdjęciu widać rurę w lewej końcówce, a w prawej już nie - z tym na pewno będę jutro dzwonił do Peśli...
https://www.youtube.com/watch?v=veaQGSLqSv8
(Sorry, ale musiałem, mam nadzieję, że nie dostanę bana). Wygląda jak zezowata kaczka. Nie wiem, co się stało, ale to nie jest nawet do chwilowej akceptacji.
No jednym słowem DRAMAT. Teraz muszę znaleźć kogoś kto to uratuje, jeśli to możliwe? Najpierw muszę się dowiedzieć czy to wina montażu czy wykonawcy rur..
Kur*a, kaszana... Miałem identyczną sytuację jak Ty (opisywałem ją w poście #429). U mnie prawa końcówa za bardzo wystawała poza obrys zderzaka względem lewej. Dodatkowo nie była centralnie w otworze zderzaka tylko zbiegała się ku środkowi. Co to za mechanik? Jak lepiej się nie da? Co się nie da? Kompetentny "tłumikarz" ogarnie wszystko. W moim przypadku to była chwila na poprawkę i zrobione. Pomierzył, przyciął, heftnął (wszystko już na aucie) i wuala - pasuje idealnie. Sam montaż i spasowanie powinien bez problemów wykonać pierwszy, lepszy dobry fachowiec. Natomiast z tą widoczną rurą w lewej końcówce a w prawej nie to już może w oko kłuć i tu Peśla się nie popisała...
Mocowanie poprawione. Byłem już umówiony do ogarniętego tłumikarza, ale najpierw podjechałem do teścia. W 2 minuty, bez kanału i podnośnika udało mu się doprowadzić do takiego stanu:
Załącznik 270537Załącznik 270538
Teraz tak. Pozostaje jeszcze kwestia widocznej rury w lewej końcówce. Mail do Peśli wysłany, czekam na odpowiedź.
Btw. próbka dźwiękowa wydechu u mnie w wątku ;)
Bez porównania ;-) Ciekawe co Peśla odpisze.
Kupujecie te wydechy j każdy ma problem. Dla mnie to oznacza jedno.
Bardzo merytoryczny i dużo wnoszący post :-)
Od peśli dostałem taką odpowiedź:
No tylko to nieprawda, bo po prostu rura w jednej końcówce nie jest docięta, a odesłanie jej w ogóle nie wchodzi w grę.. :|Cytat:
A tak! rury musiały być z dwóch różnych partii a błąd jest w tym że pracownicy nie przemalowali środka i z tąd widać że rura jest dłuższa! czy mamy wysłać tak jak prawa i odebrać tą nie przemalowaną? nałożymy pobranie za jedną rurę i jak Pan zamontuje zrobimy odbiór a jak Paczka wróci zwrócimy koszt rury.
Proszę tylko napisać adres na jaki mamy wysłać rurę? Pan nie ponosi żadnych kosztów.
Odpowiedź poważnej firmy, powinna brzmieć:
"Przepraszamy, nasza wina, doślemy wyrób bez wad, oczywiście pokryjemy koszty wymiany tłumików - po wymianie, prosimy o info, przyślemy kuriera po odbiór wadliwego produkty".
Jakość Peśli widać po cenie. Kilka lat temu zamawiałem od nich tłumik do auta, który w oryginale był astronomicznie drogi. Ich kosztował ułamek tej ceny. Wysłali tłumi i po montażu zaczął rezonować wewnątrz, jakby coś się w środku odczepiło. Reklamacja i wymiana tłumika na kolejny. O dziwo wysłali kuriera na swój koszt, ktory zabrał pierwszy tłumik i przywiózł drugi. I co? kolejny miał tę samą wade... Nie polecam ogólnie tej firmy.
Najlepiej to nic :-)
Ja oczywiście od Peśli nie oczekiwałem nie wiadomo czego. Przecież to jest połowa ceny ultera, więc nie oszukujmy się ;)
Jestem w trakcie rozmów z nimi i mam nadzieję, że uda mi się doprowadzić sprawę do zadowalającego mnie końca - dam znać.
Generalnie już teraz jestem zadowolony - pierwsze wrażenie zepsuł fatalny montaż przez nieudolnego mechanika.
Witam. Mam pytanie odnośnie podwójnego wydechu w 159 2.0 jtdm czy występowały z fabrycznie montowanym wydechem na dwie strony tak jak jest to w przypadku 2.4 i 1.75.
Kolega zaczął szukać 159 w DE i dużo jest ich właśnie z silnikiem 2.0 jtdm.
Chyba że niemiaszki tak ładnie przerabiają? Pozdrawiam
Cześć,
Mam dwa pytania o podwójny wydech. Czy montaż podwójnego wydechu z 2.4 do 2.0 jest na zasadzie plug&play, czy może trzeba coś przerabiać (nie licząc otworu w zderzaku)? Drugie pytanie, czy wydech od 2.4 (od puchy DPF do samego końca) wejdzie przez bagażnik do 159 SW?
Do 1.9 pasuje p&p to do 2.0 chyba też.
Panowie po 3,5 roku rozpadł się trójnik do dworurki ultera. Trochę krótko....teraz pytanie- kupić ponownie identyczny za 340zl czy z kwasówki za 500?
Pozdrawiam
Mój Ulter, właśnie dogorywa i zastanawiam się nad tym od Peśla - miał ktoś do czynienia z nim w benzynie, bo w jednej z aukcji napisali, że w benzynie jest bardzo głośny.
Hej. W kontekście żywotności tego wydechu mogę stwierdzić jednoznacznie, że polecam go ze spokojnym sumieniem. Jak z decybelami w JTS to przykro mi ale się nie wypowiem. Kompletną Peślę kupiłem i zamontowałem w lutym 2020 roku i do tej pory śmiga mi bezproblemowo. Zainstalowany jest w 1,9 JTDm bez DPF i z dwoma przelotami, czyli żadnego tłumika po drodze i jest cicho. Pozdrawiam.
Zamówiłem tę Peślę, bezpośrednio u producenta, zobaczymy jak to będzie działać w benzynie.
Założyłem podwójny tłumik od Peśli - generalnie jestem zadowolony, na niskich obrotach jest trochę głośniejszy i bardziej basowy od Ultera, taki trochę dudniący, na wyższych zauważalnej różnicy nie ma, a więc nie powinien być uciąźliwy w trasie (środkowy tłumik oryginalny), końcówki bardzo ładne, ścięte nie tylko ku dołowi, ale też na zewnątrz, co bardziej integruje je z linią zderzaka - jedyne, czego mi brakuje, to ta siatka wewnątrz końcówek, która była w Ulterze, a której w Peśli nie ma, nie wiecie gdzie można taką siatkę kupić - chodzi mi oczywiście o taką w kawałku, bo wyprofiluję ją sam.
chodzi Ci o blache perforowana a nie siatke , jest tego na tony wpisz nawet na ale drogo i juz masz
Dzięki :)