2:42 - maska od prędkości nieźle się unosi.
Printable View
Oh wait! Oni tej maski nie domknęli prawidłowo do końca testów!
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2016/12/95.jpg
La meccanica delle emozioni! ;-)
L.
Domknęli, ona ma zamki po bokach - dwa, nie ma na środku.
Pakiet powitalny Giulii Q.
Składa się on z podziękowań od CEO/Sergio w formie listu, skórzanego etui i breloka z włókna węglowego, w który został wbudowany Pendrive 8Gb:)
8 GB? Marketing Alfy jak zwykle na czasie :)
Giulia Winter Emotions
Załącznik 217325 Załącznik 217332
drozsza niz ta ze szwajcarii (chyba 38kchf), ktora byla ostatio podlinkowana na forum, bardziej uszkodzona i tamta miala 600km przebiegu, a ta 6k.
po takim uszkodzeniu to balbym sie jezdzic autem z 500+ konmi.
Przynajmniej ktoś walnął jak rasowym RWD - tyłem :D.
Alfa Romeo Giulia Veloce Media Drive
https://www.youtube.com/watch?v=NvDZtP2Tk9s
Jak kolorowo, jak pięknie na tym parkingu ;)
Przy okazji francuski deszczowy test Veloce
https://www.youtube.com/watch?v=TGApWGCaLG0
I znowu muzyczka, zamiast prawdziwej muzyki z wydechu :-(
jest, trochę ...
https://www.youtube.com/watch?v=xY2FoT6zleo
Film tak dobrze zrealizowany, że wygląda jak render albo gra komputerowa. Benzynie brakuje trochę mruknięcia, ciekawe czy sytuację poprawiłby jakiś aftermarketowy wydech (albo czy z czasem będzie jakiś kit "fabryczny").
PERTYN pojeździł, poględził i jest zachwycony! Szczególnie elastycznością silnika, jakością materiałów- a jeździł zwykłą stockową czarną wewnątrz Julką 2.2 dizel od Bołtowicza!
https://youtu.be/ZM3YF67Z4bA
Marchionne zrobił wreszcie po latach dobrego sedana! Czas zbierać cebuliony do skarpety...
L.
I takie testy są (niestety) najważniejsze, a nie jakieś Q...
Może przełoży się to na głosowanie w COTY 2017.
Gdyby Giulia powtórzyła osiągnięcie 156 z 1998 r. byłoby świetnie.
Byłoby miło, ale zejdźmy na ziemię. Poprawność polityczna powoduje, że musi wygrać auto, które "na papierze" będzie miało "najczystszy" silnik w stosunku do mocy ;-)
Proszę Państwa - pierwsza Julka Q jeździ po Rzeszowie. Ciekawe, czy właściciel dostał propozycję (nie do odrzucenia), żeby nie włączać zimą trybu RACE :-)
http://www.forum.alfaholicy.org/podk...ml#post1913811
L.
znajomy przewiózł mnie ostatnio Julią Q w trybie Race i... ja sam chyba zimą nie odważyłbym się go włączyć :D
Wazelina opowiedz coś więcej.. jakie wrażenia...
prasówka w kolorze Rosso Competizione, z manualem. był grudniowy, zimowy wieczór. na drodze średnio sprzyjające warunki dla 510-konnego tylnonapędowca. generalnie jak na hardkorową wersję to wybieranie dziur całkiem ok, kręgosłup nie bolał. a co do wrażeń stricte z jazdy to wciśnięcie gazu do oporu wbija w fotel. strasznie wbija w fotel. jak rozmawiałem przez telefon i nagle kierowca postanowił dać upust emocjom to wykrzyczałem rozmawiajacemu "ja pierd.." do słuchawki :D i nawet po kilku godzinach i oswojeniu się z myślą jakim kawałem sk..wiela jest ten samochód to moc nadal robi wrażenie. a co do trybu Race... przy manualu naprawdę łatwo stracić nad tym samochodem kontrolę w taką pogodę. jeśli na desce macie ESC OFF, to naprawdę znaczy, że jest wyłączony :D kiedy oglądałem testy to zdaje się Chris Harris napisał, że to sedan, którego nie powstydziłoby się Ferrari i serio. ten wóz jak dla mnie jest z księżyca. jeździłem wcześniej dieslem 2.2 i zastanawiałem się, jak to się ma do topowej odmiany i... to czego mi brakowało w dieslu znalazłem w top wersji, a nawet więcej. dla mnie pozycja obowiązkowa za jakiś czas.
Jestem tu nowy. Cześć! A może lepiej buongiorno :>
Odbyłem z rana jazdę benzyną 2.0. Auto ma naprawdę świetny dźwięk jak przyciśniemy przy okazji nieźle wyrywa do przodu.
Moje przypuszczenia co do automatu się potwierdziły, jest to na 99% ta sama konstrukcja co np z bmw seri 5(z widocznych różnic to trochę przerobili plastik joysticka). Czyli sprawdzony bardzo szybki automat! I najważniejsze nie ma tego irytującego jednosekundowego czekania na ruszenie jakie jest w vagowski DSG. Dodatkowo automat ten potrafi wytrzymać naprawdę spore momenty obrotowe więc jest spory potencjał na wszelkie boxy/chipy. Jeżeli się zastanawiacie nad automatem to się nie zastanawiajcie tylko bierzcie. Jak jesteście fanami macania drążka to po prostu sobie weźcie łopatki(to taki nowy dużo lepszy manual).
Co mnie miło zaskoczyło:
- niesamowita zwrotność.
- świetny dźwięk przy deptaniu
- cisza(silnik) przy spokojnej jeździe
- cisza tak do 100 km/h
- znacząco lepsze wrażenia jak bmw serii 3 auto jest dużo żwawsze
- biały wygląda spoko
- ekran między zegarami i pozostawienie analogowych zegarów. AID w passacie to jakaś pomyłka. w audi jest analog/ekran jak w alfie i to lepsze rozwiązanie.
- w porównaniu z moim dieslem bardzo szybko było ciepło w środku, chyba już nigdy nie kupię diesla po jeździe tym autem.
- zawieszenie na małych rondach bardzo fajnie to wszystko działało nie było czuć żadnego przechylania, niestety nie zapytałem się czy w aucie jest aktywne zawieszenie(ale sprzedawca nic nie wspomniał, więc pewnie nie ma). Salon w poznaniu więc może ktoś odp w komencie.
Co jest moim zdaniem średnie:
- wykończenie wnętrza, źle nie jest ale niestety muszę to powiedzieć - w passacie b8 jest lepiej, w szczególności boczki drzwi i generalnie przedział tylny ale to trochę czepianie się bo nic nie skrzypiało i nie strzelało.
- ten start na kierownicy jest bardzo średnim pomysłem, kierownica się obraca więc ten guzik jest zawsze w innym miejscu
Czego nie miałem okazji sprawdzić
- było czuć wyraźny przeskok w odgłosach wiatru z 80 na 100 km/h, nie wiem jak powyżej 120(nie chce stracić prawka a w tym aucie to dość łatwe). Mogłem po prostu wyjechać na bardziej otwarty odcinek drogi.
- aktywny tempomat, niestety testówka go nie miała.
- jazdy po dziurach, w okolicy salonu jest nowa droga.
- kompletnie zapomniałem spojrzeć na spalanie.
- android auto - niestety nie jest jeszcze dostępne. Sprzedawca nie wiedział o czym mówię, w vagu jest od roku. W stelvio ma być
Ja tez jestem tu nowy, wiec sie witam.
Zarejestrowalem sie wlasciwie z jednego tylko powodu - przekonajcie mnie prosze do tego samochodu. Zona juz jest przekonana, ale ja mam jeszcze z tym problem.
Skonfigurowalem sobie wersje business za ok. 140 tys. zl (okazuje sie ze mozna przy tym jeszcze liczyc na rabat ok. 4 tys zl), benzyna, automat, tkanina. Dopiero w przyszlym tygodniu bede mogl przejechac sie dieslem w manualu bo w Zielonej Gorze innego jako demo nie przewiduja:(
Bylaby to moja pierwsza Alfa. Jedyne dwie rzeczy sa pewne w tym samochodzie: pierwsza to wyglad, ktory jest ok (ale nie rusza mnie tak jak 159) oraz fajny automat i sam silnik. Natomiast przeczytalem wszystkie Wasze watki dotyczace Giuli i dopiero dzisiaj ktos wspomnial jak to jest np. z wyciszeniem. Jezdze glownie na trasie NL - PL i przez Niemcy bardzo czesto 160km/h i wiecej. Jak jest z wyciszeniem przy takich predkosciach?
Po drugie, ten samochod ma ogromne szczeliny miedzy elementami zewnetrznymi oraz bardzo czesto niespasowany przedni zderzak. Nie widzialem jeszcze zadnego samochodu, wlacznie z Dacia, ktora bylaby tak schrzaniona. Czy tylko ja to widze? Czy serwis potrafi poprawic przynajmniej ten nieszczesny zderzak?
Po trzecie, widze ze na Android Auto nie mam co czekac, mimo, ze sa wersje uconnect ktore go obsluguja (USA, 4-ta generacja). Czy wie ktos moze czy mozna sie spodziewac aktualizacji takze dla modeli juz sprzedawanych? Delearzy nie maja pojecia co to jest wiec pytanie ich mija sie z celem.
Serce glosuje za BMW 420i Gran Coupe po lifcie (juz w marcu, doplata ekstra 70 tys), rozum... cholera wie za czym (troche za Alfa). Moze Wy troche pomozecie w podjeciu decyzji.
Pozdrawiam
Jezeli chodzi o wyciszenie to jechalem dieslem 2.2 okolo 160-170km/h i wg. jest cicho. Mozna spokojnie rozmawiac z pasazerami bez podnoszenia glosu. Benzyna powinna byc nawet troche cichsza. A jak bedzie update software za jakis czas to pewnie dorzuca Android Auto, skoro w Stelvio ma byc...
Dziś miałem okazję przejechać się benzyną z AT. Jakiś czas temu jeździłem dieslem 180 z manualem. Wydaje mi się że ta dzisiejsza konfiguracja jest dużo fajniejsza.
Do samego silnika mam miszane uczucia. Brzmienie silnika jest ok, ale szału nie robi. Czerwone pole zaczyna się przy 5500. Moment jest na tyle ile mogłem wyczuć dość równy. Praca z tym automatem wygląda tak, że jak się depnie, to obroty oscylują w okolicach tych 5000 i szybko zmieniają się biegi. Aż...brakuje efektu że obroty rosną. Przez to nie odczuwa się tak przyśpieszenia, które jednak jest bo auto wskakuje na te 160 bardzo szybko. Na tyle ile mogłem ocenić to szum powietrza przy 130-140 jest cicho. Nie bezgłośnie ale spokojnie można rozmawiać czy słuchać radia. To tyle jeśli chodzi o jazdę na prostej.
Natomiast ten napęd plus ta skrzynia plus to zawieszenie w zakrętasach (miałem tylko krótkie odcinki przy zjazdach/rondach które tworzyły swoiste szykany) REWELACJA. To jak sie depnie przekraczając szczyt zakrętu. Ta sprężystość i zwinność... ech. A na pokładzie miałem 3 osoby więc można jeszcze 160 zejść z masy.
Ciekawostki:
Auto spaliło na dynamicu przy dość dynamicznej jeździe (miasto plus 2 pasmówki ale dość zatłoczone z licznymi próbami niepotrzebnego przyśpieszania) 8,5l na setkę, kolega, który mi towarzyszył posiada mazde 3 (bardzo moim zdaniem oszczędny silnik) był pod ogromnym wrażeniem.
2. spojrzałem pozniej do katalogu i ta benzyna jest dość ciężka cięższa niż diesel w manualu, automat dorzuca ok 70kg
W salonie (auto plus w Gdańsku) mają już więcej opcji kolorystycznych. poza czarną i białą jest m.in niebieski. Jest też skóra brąz z czarnym - bardzo fajna, a po zdjęciach z neta bałem się że crap.
Mają też już egzemplarze lipari i vesuvio grey ale pod szmatami, sprzedawca odchylał ale nic nie było widać przy tym świetle. Mówił tylko że ten lipari jest troche inny niż w giulietcie. Mogłem porównać też wykończenie aluminium (pakiet sport) vs standard w wersji super) i trzeba brać aluminium :).
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
dzięki kolego.Zamówiłem białą,z łopatkami zupełnie w ciemno.No,ale to będzie moja czwarta Alfa;)
Witamy :)
Zarejestrowalem sie wlasciwie z jednego tylko powodu - przekonajcie mnie prosze do tego samochodu. Zona juz jest przekonana, ale ja mam jeszcze z tym problem.
Jak kupowałem pierwszą Giuliettę, drzwi pasażera z przodu były nieco za wysoko, więc samochód poszedł na blacharnię, w rezultacie poprawili tak, że w zasadzie nie trzeba było pchać drzwi, żeby się zamknęły, a jedynie puścić i zamykały się same :). Co prawda zderzak to inny element, ale może będzie podobnie. Nie wiem, skąd jesteś, ale jeśli masz względnie blisko do Poznania, to ja akurat serwisuję się w Pol-Carze.
Ja byłbym raczej sceptyczny - niestety, jeśli chodzi o infotainment w samochodzie, to Alfa ewidentnie sobie leci w kulki od paru lat - więc raczej się nie nastawiaj, że coś poprawią.
Nie powinno być odwrotnie? ;) Rozum za BMW, a serce za Alfą? A tak serio, BMW może mieć każdy, zwłaszcza w Twoich okolicach (wiem coś o tym), a Giulię przez najbliższe 3 lata będziesz zapewne widywać tylko swoją ;).
- - - Updated - - -
I o to chodzi! :D
Ad. 1.
Mnie też jakoś wykończenie nie powaliło, ale średnie mam porównanie z konkurencją, bo nie zaglądam do niemieckich samochodów raczej, ale Pertyn twierdzi, że jest dobrze w porównaniu do BMW na przykład, a on trochę samochodów w życiu przerobił, więc jest to jakieś odniesienie.
Ad. 2.
Nie bardzo rozumiem zarzut, używa się go tylko przy zapalaniu i gaszeniu silnika, a ja zazwyczaj zostawiam samochód na prostych kołach...
Giulia QV w Motor Trend moim ulubionym programie motoryzacyjnym w internecie
https://www.youtube.com/watch?v=Vpc0FBxh-hc
Ja czekam na porównanie w Head to Head kiedy z Jonnym siedzi Jason. To już w ogóle jest super :D
Ktoś tam napisał w komentarzach, że Alfa w stanach to jak rzucanie pereł przed wieprze - i takie trochę odniosłem wrażenie oglądając tych dwóch typów. "moc mercedesa, zawieszenie z cadillaca, wykończenie z bmw" albo "na początku myslałem że ulepią to auto z części jeepa i chryslera i bedzie do d..." kurna ja wiem, że alfy nie było u was 20 lat i 90% Amerykanów nie jest nawet napisać poprawnie "Alfa" ale trochę profesjonalizmu... To nie jest jakaś marka noname z dupy, która dostała trochę chajsu na zrobienie szybkiego auta, i se teraz sprzedawać będzie auta w USA.
Film z produkcji Giulii:
https://www.youtube.com/watch?v=cWBGGo6cXIk
Może dla nas w Europie tak jest ale Alfa w USA jest naprawdę mało znana, to zupełnie inny rynek. Tym dziennikarzom też profesjonalizmu bym nie odmawiał, bo auta ogarniają naprawdę dobrze a program ma mieć też humorystyczne wstawki :)
https://www.youtube.com/watch?v=Blf7FM3UvHo
Cała seria nowych filmików (w tym dużo instruktażowych) z AlfaRomeoUSA: https://www.youtube.com/results?sp=E...&q=alfa+giulia
Ciekawe dlaczego im tak dokładnie wszystko tłumaczą:)?
Nareszcie...test Giulii Q na Autogalerii:
http://autogaleria.pl/testy/alfa-rom...-quadrifoglio/
The Grand Tour: Week 9 Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=-__PhMipb3I
The Grand Tour: Dumb Fight at the O.K. Coral sees the tent travelling to Nashville. Jeremy Clarkson, Richard Hammond and James May introduce their attempt to save the world’s coral reefs. In the interests of conservation, the three travel to Barbados and begin an earnest attempt to establish a new reef using
i Giulia
La nuova puntata, disponibile in streaming come detto da venerdì, vedrà proprio Jeremy Clarkson impegnato in un test con la Giulia Quadrifoglio sul circuito Eboladrome, la pista utilizzata per i test di The Grand Tour. La berlina di casa Alfa Romeo sarà messa a confronto con la BMW M3, a conti fatti una delle principali rivali tedesche, già testata dalla trasmissione di Amazon Video.
http://www.clubalfa.it/21545-alfa-ro...rand-tour.html
Dzisiaj w The Grand Tour:
"Jeremy finally indulges his series-long Alfa Romeo obsession with a test of the new, 500 horsepower Giulia Quadrifoglio"
Właśnie obejrzałem, wspaniały test, cudowne zdjęcia, słowa Clarksona na koniec:
"I decided to do something I have never done before, with any car I have ever filmed in my entire life.
I decided when the test was over, to go to the nearest Alfa Romeo delaer and buy one..."
Dostępne na www.primevideo.com
Kto bogatemu zabroni :D Ot tak spontanicznie wydać 100.000 euro, bo pewnie "golasa" Quadrifoglio nie zamówił