Jeśli dolewasz dodatek przy 1/4 baku a potem tankujesz do pełna to masz już dodatek lux wymieszany... Ile razy taki efekt stwierdziłeś? Może paliwo się już zmienia...
Printable View
Jeśli dolewasz dodatek przy 1/4 baku a potem tankujesz do pełna to masz już dodatek lux wymieszany... Ile razy taki efekt stwierdziłeś? Może paliwo się już zmienia...
No właśnie też jestem zdziwiony takim stanem rzeczy. Mniej więcej za każdym razem odnoszę wrażenie, ze zaraz po tankowaniu jest odrobinę lepiej. Ot taka ciekawostka.
po przejechaniu trasy i całego baku zwykłego ON z dodatkiem czyszczącym, silnik mam wrażenie pracuje bardziej twardo i metalicznie,
co tu dodać do ON "smarującego" żeby trochę delikatniej, łagodniej silnik pracował? czy jest tu jakiś związek?
ktoś coś pisał o LM 5122 , ale czy to podejdzie do 2.0 jtdm z DPF? bo zwykłego 2T boję się dolewać ;)
Mogę polecić LM 5122.
Premiera Archoil AR6900-P MAX do benzyny ;-)
http://sklep.archoil.pl/?product=arc...sis-do-benzyny
W sklepie, + za czujność ;-)
A co dostanę za 3 plusy? :D
No nic, trzeba będzie zamówić i wypróbować.
3+ ;-)
Przesyłka dotarła, gdzieś w przyszłym tyg pierwsze testy :-)
Załącznik 229033
AR6200 czy AR 6900 lepiej się sprawdzi po dodaniu do oleju napędowego żeby DPF mniej się zapychał.
Ktoś testował porównywał?
Według mnie AR6900D-max. Swoja drogą widzę różnice między tym starym 6900 a tym nowym. Jeździłem kilka tankowań na nowym i teraz wróciłem do starego bo została mi jeszcze prawie cała butelka, którą przecież trzeba "wyjeździć" i praca silnika na nowym jest płynniejsza - mniej "terkotliwa". Co do spalania i dynamiki się nie wypowiem ale raczej różnic znaczących nie ma.
tomek evo, porównujesz AR6900D-max względem AR6900 bez żadnych dopisków, czy jakąś nową II wersję AR6900D-max?
Od lutego/marca 2017 jest nowa wersja tego produktu lekko zmieniona po testach na polskim ON.
To ja mam jeszcze starszą wersję. Akurat dziś będę tankował i starał porównać do testowanego ostatnio oleju 2T.
Właśnie dziś dostałem paczke z Archoil 6200 do paliwa.
Na tym dodatku, a było już tego troche alunia przy rozruchu dostaje wiekszego "kopa" zarowno zima jak i latem.
Zobaczymy za kilka dni, gdyż ostatnio lałem Archoila 6900 D-Max z On Lotos Dynamic przez cały rok, ale jakoś 6200 wydaje mi się że lepiej silnik na nim pracował.
Stary motor 1.9jtd 115km z przelotem 203 000km. 6 lat u mnie wiec już troche tego poszło.
Jeśli porównujesz 6900-D Max z zeszłego roku to 'na ucho' możliwe ale obecna wersja już daje lepszą pracę silnika od 6200.
Mam pytanie .Zostało mi w butelce trochę 6200 czy mogę połączyć z 6900 D MAX czy lepiej skończyć 6200 a później dodać 6900 D MAX?
Najlepiej skończyć a jeśli razem to po połowie dawki każdy
Ok dzięki za podpowiedź.
Wlyszkow a tak z ciekawości zapytam czy AR 6900 był testowany na paliwach wszystkich stacji czyli Orlen,BP,Shell?Jeśli tak to z którym paliwem najlepiej współpracował?
Imho dobry dodatek powinien pasować do każdego paliwa, nie tylko zachodniego albo nie tylko z konkretnego koncernu. Z reszta jak powszechnie wiadomo mamy w Polsce dwie rafinerie. Płocką i Gdańską. Ani BP, ani Shell nie importują zwykłych paliw z zagranicy. Jedynie chyba Lukoil swego czasu importował paliwa od siebie.
Tu się mylisz bo dostawcy dodatków mają mapy nawet EU gdzie które składniki działają ok a gdzie źle lub w ogóle... Nawet w DE czy Skandynawii oferują inne składniki niż na PL i nie chodzi o ceny tylko o osiągi ;-)
Po korekcie formuły 6900-D Max 2017 pasuje i działa jak należy na wszystkich głównych paliwach w PL w proporcji 1:1000 czyli 50ml na 50L. Przy paliwach NIE Premium także dawka 75ml na 50L daje jeszcze lepsze efekty.
Możliwe, ze się mylę ale jeśli nowy 6900 działa to czy ma ktoś jakieś testy? I co zmieniono? Bo wydać znów kasę w ciemno na podstawie tylko frazesów z opakowania na coś co albo nie działa albo wręcz pogarsza sprawę jak w przypadku ON premium to średni pomysł :) Używałem 2T, później przerobiłem jedną butelkę 6900, znów wróciłem do 2T, później zakupiłem dwa dodatki Kleen Flo i również wróciłem do 2T bo to jedyne co daje jakąkolwiek różnice widoczną dla laika.
Zakres i zasada działania są te same. Zastąpiono składnik który zimą w niektórych autach powodował trochę gorszą pracę silnika.
Trudno dedykowane dodatki porównywać z 2T bo ten jest innej lepkości niż cokolwiek dopuszczalne do ON. Żaden odpowiedzialny producent dodatku do ON nie wypuści na rynek produktu, który tak wysokiej lepkości w 40C... Profesjonalne dodatki smarne jak i detergenty są w innej technologii dzięki czemu ich dozowanie to np. kilka ml na bak a nie szklanka...
W AR6900-D Max są wyłącznie skladniki dopuszczone do ON i bezpieczne dla diesela.
Sprzedaż nowej wersji 2017 wzrosła wielokrotnie więc chyba się podoba ;-)
Wiesz, motodoktor do oleju "dla laika" też działa lepiej niż dodatki typu Mo2S. Efekt realny za to 100% odwrotny. Nie neguję 2T, sam lałem, potem lałem różne inne rzeczy.
Testy to co najwyżej dupohamownią więc mało miarodajne. Wg mnie jest lepiej niż stary 6900, ale też szału nie robi. Do dodatków AR do paliwa! nie mam przekonania co już tutaj parę razy podkreślałem (inaczej niż z olejowymi które lubię i chętnie leję). Większość działa na ucho laika gorzej niż dodatki LM (mój pkt porównania podczas testów nowych dodatków, wlyszkow musiał się wkurwiać jak je czytał :D), Stanadyne czy Opti-Lube. Czy nawet 2T. Co nie znaczy że realnie nie działają lepiej. Ale skoro nie widać poprawy to po co lać? Do 2T też mam średnie przekonanie, zwłaszcza jak go zalewać do paliwa z biododatkami (biopaliwo lepiej zwiększa smarność niż 2T). Chociaż na ucho działa lepiej niż AR.
Ja wiem, LM 5122 (smarowidło) to niepełna szklanka (150 ml) na bak Alfy 166. LM5176 (seria Pro Line) to szklanka (200 ml) na bak. Kwestia rozcieńczenia i dozownika. Akurat tutaj AR mogłoby się sporo nauczyć od Liqui Moly, bo dodatki AR są koszmarne w dozowaniu, nawet te w butelkach z dozownikiem - rurka lepi się, śmierdzi, weź to zatykaj - fuj. A LM - odkręcasz, chlup, wyrzucasz. Ew. ma malutką "szklaneczkę" w nakrętce z miarką. Może ciut mniej wygodne niż butelka, ale przynajmniej nie syfi.Cytat:
Profesjonalne dodatki smarne jak i detergenty są w innej technologii dzięki czemu ich dozowanie to np. kilka ml na bak a nie szklanka...
Pisałeś też że działa lepiej od Twojego najlepszego LM...
Co do 2T to nie ma się co spodziewać wyników np. mycia w testach DW-10 skoro zawierają cynk, który jest traktowany jako zanieczyszczenie...
Bo [bjest[/b] lepsze od 5176, potwierdzam. Ale najlepiej do tej pory mój silnik chodził na Stanadyne (Performance, Lubricity jest na poziomie LM). Więc lepiej niż LM nie oznacza najlepiej ;) Sam od LM odchodzę, przepalam zebrane zapasy i nie kupuję nowych. Nie wiem jeszcze co będę lał jak skończę z 5176. Jak się uda z pewnego źródła w PL kupić Stanadyne to pewnie na tym. A jak nie to będę wtedy dumał :)
Sorry ale motodoktor i MOS2 mają dwa rożne zadania. Pierwszy ma doraźnie czasowo leczyć trupy, drugi ma zapobiegać potrzeby leczenia. Pomijając fakt, ze dodatek MOS2 modny był pół wieku temu bo na nim w latach 50/60 wypłyna Liqui Moly od tego tez mają nazwę ;)
Sprawdzam za każdym razem korekty wtrysków zanim coś zaleje i tak lejąc 2T oscylują miedzy 0,4-0,7. Odstawiając 2t i przechodząc na AR niby nie ma zmiany ale już po kilku przelanych bakach stopniowo rosną. Tak samo auto zachowywało się na Kleen Flo w obu przypadkach dłuższe stosowanie powoduje wzrost korekt do poziomu nawet ponad 1. Natomiast autem zrobiłem w ciągu roku ok 35K km i nie zauważyłem negatywnych skutków zabrudzania niepożądanymi składnikami 2T. Już po pierwszym przejechanym baku z 2T zamiast kleen Flo korekty spadły znów poniżej 0,7.Cytat:
Testy to co najwyżej dupohamownią więc mało miarodajne. Wg mnie jest lepiej niż stary 6900, ale też szału nie robi. Do dodatków AR do paliwa! nie mam przekonania co już tutaj parę razy podkreślałem (inaczej niż z olejowymi które lubię i chętnie leję). Większość działa na ucho laika gorzej niż dodatki LM (mój pkt porównania podczas testów nowych dodatków, wlyszkow musiał się wkurwiać jak je czytał :D), Stanadyne czy Opti-Lube. Czy nawet 2T. Co nie znaczy że realnie nie działają lepiej. Ale skoro nie widać poprawy to po co lać? Do 2T też mam średnie przekonanie, zwłaszcza jak go zalewać do paliwa z biododatkami (biopaliwo lepiej zwiększa smarność niż 2T). Chociaż na ucho działa lepiej niż AR.
To jedyny parametr, który mogę zmierzyć obiektywnie. Dźwięk i spalanie to raczej subiektywna ocena bo różnice sa ale niewielkie. Chociaż jak premium ON + AR6900 zaczął mi silnik 2.4 wciągać ponad pół litra więcej to dało się to zauważyć przy kilku tysiącach miesięcznie.
Kleen Flo zostawiam na zimę bo w mocniejszym stężeniu działa "antyżelowo".
No ja w swoim korekt niestety nie sprawdzę, a po każdym zalaniu nie będę strzykawek podłączał żeby ręcznie korekty mierzyć. Na ucho i dupę najlepiej działają: Opti-Lube XPD tylko dostać czy nawet sprowadzić ten środek do Polski jest ciężkie i drogie. Poza tym jest chyba wycofany i zastąpiony jakimś innym środkiem. Potem Stanadyne Performance Formula która dużo nie odstaje, a jest łatwiejsza do kupienia. Ale nadal ciężko bo jest tylko jeden dystrybutor a chyba skasowali profil Allegro i sprzedają tylko hurtem. Innych pewnych źródełek nie znam, a w sklepach tego nie widziałem. Rafinerie to leją i wykupują na pniu czy jak? Potem na równi Red Line 85 (chyba niedostępny w PL) i nowy AR 6900. Potem LM 5176, LM 5122, stary AR6900, AR6200, Millers i reszta to już puka w dno od spodu (STP i inne takie).
Gdzieś między w okolicach XPD i Stanadyne (na równi, może nawet lepiej) jest jeszcze jeden dodatek - wlyszkow wie o co chodzi, ale jest nie do kupienia :(
Co do 2T to ja poprzednią Paskudą też zrobiłem na 2T sporo kilometrów. I też musiałbym robić wtryski jak w tej, tylko tam nie zdążyłem. Nie mam do 2T jakichś większych zastrzeżeń czy pretensji. Może nawet sam bym lał, gdyby nie żyłka testera i chęć przepuszczania przez zbiornik ciągle nowych środków :)
Akurat STP do czyszczenia klekota jeśli chodzi o samo "ucho" to działa nadzwyczaj dobrze. Kerozyna robi swoje. Kilka osób, które to zalało się dziwiło w tym ja sam ;P Działa jak tylko jest w baku po wyjechaniu wraca do normy. Imo taki dodatek nie szkodzący ale i nic nie dający poza chwilowa poprawa kultury pracy.
Tyle że kerozyna akurat psuje smarność...
STP "na ucho" działa fajnie jak jest w baku, potem nagle idzie w drugą stronę (wg mnie). Bardziej profesjonalne środki na ucho po odstawieniu przynajmniej nic nie pogarszają :D
Sprawdzalem i po wyjechaniu baku korekty nie lecą wyzej niz przed ot nagly efekt braku nafty i zaczyna klekotać jak kilkaset kilometrow wczesniej i wydaję sie, ze jest gorzej.
A jakie masz na czystym ON?
Na czystym ON mam niecałe 0,9 na najsłabszym wtrysku. Na tym samym wtrysku bo dłuższym stosowaniu AR i Kleen Flo pojawiło się 1. Po aplikacji 2T spadło do 0,7.
Chyba raczej to efekt zmiany lepkości paliwa po dodaniu 2T do ON niż jakiekolwiek cudowne jego działanie np. myjące.
Nikt tu nie mówił, ze 2t ma mieć jakiekolwiek działanie myjące, a jedynie podnosi smarność co zostało udowodnione przez Niemców odpowiednimi badaniami, których wyniki były zamieszczone w temacie odnośnie dodawania oleju 2T...
Z chemii nigdy nie byłem biegły ale obliczy ktoś o ile % podniesie się lepkość po dodaniu 250ml oleju 2T do 65l ON?
Widzę że nie zapisało mojego posta.Czyli nowa wersja AR 6900 współpracuje lepiej np.z Verva?Nie zaszkodzi dodać 75ml na 10 l paliwa do zwykłego On?Po czym poznać że to nowa wersja AR ?