podaj nr vin na PW to sprawdzę jaki masz
to znowu ja, postanowiłem ten termostat odkręcić i zbaraniałem termostat jest zamknięty nie wiem co już mam robić , czy to jest możliwe ze jest teraz bardziej wrażliwszy na temperaturę ? czy jest to po prostu nie możliwe
Co z tego że jest zamknięty skoro działa nieprawidłowo? Najprawdopodobniej otwiera się zbyt wcześnie (albo jest nieszczelny), a jak się już otworzy to się nie zamyka dość dynamicznie i stad problemy z utrzymaniem temperatury.
Mam pytanie piszecie, że czujnik temperatury na termostacie ma 2 kanały, ale są tam tylko 2 piny pomiędzy którymi rezystancja jest odpowiednia do temperatur zgodna z kszywwą charakteryscyki czujnika. Moje pytanie w jaki sposób obsługiwany jest drugi kanał jeśli jest na tym czujniku?
Sa i 2pin 3pin i 4pin.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Mam 1,9 jtd 16v i mam 2 piny znaczy to , że mam jeden kanał czy może drugi jest inaczej obsługiwany?
Znaczy że masz dwa kanały, a "masa", jako ich sygnał jest brana z korpusu silnika - te najbardziej przekłamują. Najdokładniejsze są 4 pinowe - wtedy dla każdego kanału "masa" jest doprowadzona niezależnie
Między masą a pinem nie ma żadnej rezystancji poprostu jest przerwa więc jak to mirzy 2 kanały?
Tu jest schemat
http://t.iparts.pl/159/7.3546-FA/dok...cego-facet.jpg
jeden pin poprzez termistor połączony z masą, a drugi przełączający, albo dwa pomiarowe:
http://t.iparts.pl/159/7.3192-FA/dok...cego-facet.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=158129&stc=1
to jest mój czujnik, wiec gdzie jest drugi kanał? Pisałem, że pomiędzy masą a pinem jest przerwa. Rezystancja jest tylko pomiędzy dwoma pinami.
No tak. Jak wytrącić argumenty to już sie nikt nie odezwie.
Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150 KM nie dogrzewała się wymieniłem termostat na Verneta i problem zniknął; po 5-7 km trzyma 90 stopni :-) koszt 220 zł :-)
I u mnie przyszła pora na wymianę termostatu, co prawda nie ma tragedii, gdyż temperatura silnika oscyluje w granicy 80C (+/- 3C) i wygląda to tak jakby termostat nie do końca się zamykał, ale w momencie gdy powoli zbliża się zima i wahania mogą być coraz większe zwłaszcza na ciepłym nadmuchu postanowiłem część wymienić i przeglądając forum natknąłem się na bardzo dobrą ofertę.
Jako że pacjent to AR 147 JTDm 150km to termostaty do tego modelu są najdroższe, tanifiat zaproponował mi Gates'a za 255 albo oryginał BEHR za 410 na zamówienie, ale https://www.autosklep24.pl/pl/p/Term...16v-BEHR/17782 tutaj BEHR za 190 po zniżce na hasło Alfaholicy także oferta moim zdaniem bardzo korzystna, dam znać jak przyjdzie czy wskazówka stoi twardo jak sosna na 90C
;)
Też wymieniłem termostat na behr z autosklep24 I jestem bardzo zadowolony, wskazówka trzyma poziom. Mam nadzieję, że na dłuższy czas zapomnę o termostacie.
Średnia temperatura z kompa w czasie jazdy to u mnie 80 stopni. Otwarcie termostatu to wg przebiegu wykresu ok. 82 stopnie. Więcej już nie grzeje. Wskazówka temperatury lekko opada po włączeniu nadmuchu i po zatrzymaniu auta chociaż z przebiegu wykresu wynika, że to zaledwie ok. 1 stopień różnicy (79 stopni). Czy zacząć interesować się nowym termostatem?
Termostat masz dobry ale jest starego typu (na zimne kraje pełne otwarcie zmieniono z 82° na 88° C )
Napisane z komóreczki!
No niby tak, ale jeszcze pół roku wskazówka stała w pionie jak murzyńska pała i żadne nadmuchy, tudzież postoje nie miały wpływu zmianę temperatury. Miałem nawet gdzieś zrzuty z kompa gdzie widać było temperaturę 88 stopni. Problem pojawił się po ostatniej wizycie u mechanika, kiedy to wymieniono rozrząd i czyszczono EGR, więc albo na wahania temperatury ma zawór EGR, albo mechanik zakombinował coś z termostatem...
[QUOTE=Casio;1715638]No niby tak, ale jeszcze pół roku wskazówka stała w pionie jak murzyńska pała i żadne nadmuchy, tudzież postoje nie miały wpływu zmianę temperatury....
Gdyby twoja wskazówka stała w pionie jak Muszyńska pała, jak to napisałeś. To pewnie miałbyś poważne problemy z silnikiem [emoji4]
A niby dlaczego miałbym mieć problemy? Przy sprawnym termostacie z temperaturą otwarcia 88 stopni i sprawnym wentylatorze pracującym na I i II biegu nie ma prawa nic złego się wydarzyć. No chyba że o czymś nie wiem. Powtórzę jeszcze raz, jeszcze pół roku temu silnik nagrzewał się do połowy skali i wskazówka nie cofała się podczas postoju oraz przy włączonym nadmuchu. Auto mam z lutego 2006 (rynek niemiecki) więc zgodnie z tym co napisano na początku tematu, termostat powinienem mieć pozmianowy. Podejrzewam, że albo wpływ na takie zachowanie termostatu ma zawór EGR który był demontowany i czyszczony, albo pomocnik mechanika, bądź sam mechanik podmienił mi termostat na ten starego typu - takie rzeczy się przecież w warsztatach zdarzają.
Pytanie najważniejsze, czy te 10 stopni różnicy w temperaturze pracy silnika ma istotny wpływ na dynamikę silnika i spalanie?
A uwzględniłeś zmianę pory roku? :)
Napisane z komóreczki!
Oczywiście. Zresztą mam samochód od półtora roku i pamiętam jak zachowywał się z poprzednim sezonie jesień/zima :)
W pionie jest 130 °C
Przypomnę, że w moim przypadku rzecz dotyczy Fiata Stilo. Temperatura w pionie to okolice 90 stopni. Sprawdzone pod Multiecuscan'em po podłączeniu do sterownika silnika.
Ups ...
Tak wymieniłem kompletny rozrząd z pompą wody i nową osłoną rozrządu, bo stara odkształciła się temperaturowo i obcierała o rolkę. Czyli nowa pompa to lepszy przepływ cieczy i stąd wahania na wskazówce?
Może ktoś rzucić okiem i wydać jednoznaczny werdykt termostat do wymiany tak/nie
Na moje oko i zgodnie z tym co napisano w tym temacie wszystko ok. Masz termostat starego typu. Temperatura otwarcia ok. 80 stopni i niżej nie schodzi.
Witam,posypał mi sę czujnik temperatury(DAV 402 386 01 4 pinowy) ale jedyne jakie znalazłem to używki
jaki zamiennik można zamiast niego włożyć co by wskazówka za bardzo nie szalała?
To może wywołajmy do tablicy kolegę Maćka-156, który taką wersję wydarzeń przedstawił na kilku forach motoryzacyjnych ;) Z tego co napisał informacja o różnych termostatach pochodzi z programu Autodata. Wg programu stosowano dwa rodzaje termostatów o różnej temperaturze otwarcia.
Cytat:
Wszystko zależy od tego jaki masz termostat. Jesli oryginalny fabryczny to otwiera się on przy temp. 78C. W 2006 roku fiat wprowadził modyfikację termostatów do JTD i te termostaty utrzymują wyższą temperaturę silnika. OPIERANIE SIĘ NA WSKAŹNIKU KABINOWYM NIE MA ŻADNEGO SENSU - należy podpiąć komputer i odczytać rzyczywistą temperaturę widzianą przez ECU
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/147_...#ixzz3zCRK7DDz
JPeg z charakterystykimi termostatów na stronie 3 tematu niestety nie jest już dostępny.
Możemy wywołać, dyskusja z Maćkiem156 na forum Alfa-lancia.pl którą z kilkoma osobami z nim prowadziłem (już nieistniejącym) miała 160 stron, finał był taki że wypisywał bzdury bo jażdy termostat miał temp otwarcia 88 stopni, przynajmniej do JTD. W silnikach TD stosowanych w Bravo i Alfie 145,146 miał faktycznie 80 stopni
Na temat czujnika temperatury w termostacie też kolega maciek 156 miał dużo do powiedzenia tylko, że mijał się z prawdą
Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka
Mijał się, w każdym razie po wymianie termostatu temperatura wskazywana przez wskaźnik była 90 stopni co jest raczej bardziej pożądane niż 80, obojętnie czy był uwalony czujnik(akurat w alfie czujnik jest bardzo dokładny)czy termostat
Oczywiście temperatura robocza jtd to ok. 90 stopni C.
Panowie w JTD byla zmiana termostatu i nie jest to wymysł kolegi Maćka tylko prawda. Mogę Wam pokazać papier z tym związany.
Napisane z komóreczki!
To ja poproszę ten papier. I na to, że w moim jtd są niby 2 kanały w czujniki temperatury jak twierdził kolega maciek
Też chce zobaczyć ten papier, w swojej 105 konnej 156 JTD 10 lat temu wymieniałem termostat orginalny z pierwszego montażu i też miał wybitą temperature 88 stopni na korpusie. Jeśli była jakaś zmiana nie dotyczyła temperatury otwarcia
Mnie sprawa ciekawi z racji tego, że problem lekkiego niedogrzania pojawił się po wymianie rozrządu. Przedtem nie miałem z tym problemów. Wskazówka nie opadała przy chwilowym postoju lub lekkim nawiewie. Nie sądzę aby pompa wody miała z tym cokolwiek wspólnego.