W dyskusje wyzszosci swiat BN nad WN sie nie wdaje z zalozenia. Nikogo nie przekonuje. Ktos pytal - napoisalem co moglem z wlasnego doswiadczenia. Masz jakies tez to sie podziel.
Printable View
W dyskusje wyzszosci swiat BN nad WN sie nie wdaje z zalozenia. Nikogo nie przekonuje. Ktos pytal - napoisalem co moglem z wlasnego doswiadczenia. Masz jakies tez to sie podziel.
To nie jest dyskusja o wyższości jednych czy drugich świąt. Bliżej jej upodobaniu do spożywania czekolady i wyrobu czekoladopodobnego.
Wątek o którym wspominał bocian:
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...znikowane.html
http://www.tyrereviews.co.uk/
Może się przydać, dla konkretnych modeli są zamieszczane linki do testów przeprowadzanych nie tylko przez ADAC
O zerwanych bieżnikach w oponach bieżnikowanych słychać dość często. Nie dzieje się to każdemu, ale dość sporo osób miało z tym do czynienia. O zerwanym bieżniku w oponie ze średniej czy wyższej półki słyszy się bardzo rzadko. Prawdopodobieństwo takiej awarii oceniam na kilkadziesiąt razy mniejsze. Miałem kiedyś bieżnikowane w aucie do zabawy i nie byłem z nich jakoś specjalnie zadowolony. O ile po śniegu było super, to po deszczu i suchym było średnio, delikatnie mówiąc.
siemanko :) mam warsztat wulkanizacyjny (tzn teściu ma ja u niego pracuje ;) )
jeśli chodzi o opony zimowe do belli to powiem tak -w swojej GT jeździłem na chińczyku (wanli) opona rewalacja! w tej chwili mam uszykowane na zimę 205/60/16 Yokohama ! oryginalny rozmiar jest 205/55/16 lub 215/55/16 ale na zimę postanowiłem ją troszeczkę podwyzszyć i założyłem 205/60/16 (opona im węższa tym lepsza na zime) na lato mam 215/50/17 micheliny. Dla mnie najlepsza opona michelin,pirelli, conti! nie kupujcie czasem fuldy czy bridgestona! fulda się ząbkuje i wyje a bridge jest z natury twarda-głoścną oponą. Na zime nie kupujcie nalewki ! jest to opona odnawiana ,nalewana jest guma która po roku jest twarda. A teraz coś dla ludzi którzy kupują używke i uwazają ze dot jest ważny... opona mają rok np 2004 ma 10lat (ma załóżmy 7mm bieźnika,leży w suchym miejscu,nie jest popękana ) czyli ma tak naprawde 10lat bo jest jak nowa, i mamy teraz opone ktora jest 2012r i ma 4/5mm bieźnika... którą opone wybieracie? ceny powiedzmy takie same. Założe się ze wiekszość z was wybrała by opone z 2012r i tu jest bląd :) nie jest wazne ile opona ma lat. ponieważ tak naprawde opona z 2012r bedzie starsza jak ta która ma 10lat i 7mm. Opona jak jeździ miesiąc to tak jak by rok leżała. Wiem sam z własnego doświadczenia. A jeśli chodzi o michelina czy Continentala... to jest normalne że robią się spękane :) niestety. Podsumowując - jeśli nowa opona na zimę to kupujcie taką na jaką was stać! polecam chińczyka (nie najtanszego) są opony formy NEXEN niby koreańskie ale ceny jak za chińskie. Na lato ale Nexen-cicha oponka ale pirelli czy conti-michelin! a z używki? patrzcie na bieźnik nie na date :D pozdro ziomkii
nie no moze jeszcze powiesz, ze Wanli S 1088 jest rewelacjyjna?
nie polecam chińskich opon na lato kolego!! :)
na pewno twoje wanli strasznie wyło :)
ja miałem w swojej GT wanli s1083 i z czystym sumieniem mogę polecić na zimę. Koszt nowej w 16" ok 230zł
Dodano po 3 minutes:
doświadczenie mnie nauczyło. Wyrażam swoje zdanie. Nie wolno? kiedyś robili dobre opony jak i samochody :P dlatego wiem co piszę :)
Coś chyba jest na rzeczy - bo mi tez te gumki proponował - tzn Continental ContiWinterContact TS850 - że podobno jedna z lepszych opon na rynku. Wyróżniają się doskonałymi parametrami jezdnymi w różnych warunkach zimowych. U sprzedawcy były po 280 zł/sztukę, na Motointegrator znalazłem za niecałe 250 zł za sztukę - ale to i tak trochę za drogo. Max jaki mogę wydać to 200 zł/sztukę.
Teraz się zgadza. Bardzo fajna oponka z wyglądu i opinii.
Porównując do Nokiana http://www.oponeo.pl/dane-opony/noki...-v-xl#70842383
ma wg mnie bardziej "zimowy" bieżnik, ale i cena znacznie wyższa. Ja ciągle myślę o tym nokianie, ale boję się ruszania bo nie powiem że z rana pod domem mam lekką górkę do podjechania i nie zawsze będzie odśnieżona ;) a niby asymetryki są słabe w ruszaniu.
To kup WR D3, klasyczna choinka, ponoć lepsze na śniegu i przy ruszaniu, jest tańsza no i lepiej wygląda. :)
A3 jest bardziej oponą autostradową, zależy jak i gdzie jeździsz głównie.
Poniżej 450 zł w tym rozmiarze o dobrą oponkę będzie ciężko.
2 znajomych ją ma i są bardzo zadowolenie. Wcześniej mieli "typowe" premium więc mają do czego porównywać.
http://www.oponeo.pl/dane-opony/noki...-h-xl#70840193
Ja wybrał bym model A3 jesli chodzi o nokiana. Ale model D3 moge załatwić za 400zł.
Panowie, czy ktoś pojeździł trochę dłużej na Nexen Winguard Sport 225/50 R17? Bardzo ciekawi mnie ta opona, cena jest bezkonkurencyjna, opinie/oceny przyzwoite. Czy ktoś ma porównanie z oponami typu Conti, Pirelli, etc?
ja właśnie będę miał na testy nexena 18"
no ale niestety dla ciebie dopiero będę robił testy więc nie pomogę na już
Ja kolego zeszły sezon na nich przejeździłem i nie można im w sumie nic zarzucić... w tej cenie rewelacja... w porównaniu z oponami michelin i Conti. jakie miałem okazje używać, to różnicy w zasadzie nie widzę, a jeżeli jakieś by się znalazły, to na pewno nie na tyle duże żeby płacić za nie 2 albo 3x tyle... co za wspomniane przez ciebie Nexen Winguard Sport...
Bocian, Artek dzięki za opinie, jeszcze chwila minie zanim kupię. Na razie się rozglądam i zastanawiam się, gdzie tu haczyk ;-) Cena powala ;-) Jak subiektywne odczucia odnośnie głośności?
Ja opinii nie wyrazilem - na to przyjdzie czas po testach ktore mam zrobic
haczyka raczej nie ma... poprostu marka u nas bardzo mało znana... bez renomy... a tym samym jeżeli chce zaistnieć na rynku cena nie może być wysoka... to samo było parę lat temu z zimowymi oponami firmy Nokian, cena była śmiesznie tania (w cenie chińszczyzny)... teraz jak już spora ilość osób się do nich przekonała, to już cena jest wyższa niż była... a przy oponach firm michelin, pirelli, Conti itd. płaci się sporo za ,,markę i renomę" firmy... przy czym cena 2 czy 3x wyższa nie przekłada się w takim samym stopniu na jakość produktu - takie przynajmniej jest moje zdanie w tym temacie...
Tylko w przypadku firm takich jak np. Nexen, liczy się model opony, bo wymieniona przez ciebie Winguard Sport zbiera raczej pozytywne opinie, natomiast zwykła Winguard już raczej takie delikatnie ujmując średnie...
Natomiast jeżeli chodzi o głośność to wiadomo, że opony zimowe są głośniejsze niż letnie i im bardziej ,,bieżnik w kostkę" tym opona będzie głośniejsza na asfalcie, ale tym lepsza na ,,kopnym" śniegu... Co do Nexen Winguard Sport to najcichsze nie są, ale żeby jakoś przesadnie głośne były to też nie mogę powiedzieć... raczej takie średniaki jeżeli chodzi o hałas...
Racja, zatem podziękowania z góry za przyszłą recencję ;-)
faktycznie tanie te opony.Komplet 18" mozna juz dostac za 1200 zl.Mialem kiedys Nexeny Wiguard i bylem zadowolony tylko byly to chyba kierunkowe opony.Pewnie jakbym mial teraz kupic te to bym powaznie to rozwazal.Ja za swoje Sava Eskimo 3 lata temu zaplacilem podobne pieniadze ale za rozmiar 205/55/16 to chyba bym teraz wolal 215/55/15 kupic te i tak zaplacilbym podobne pieniadze,a za rozmiar taki jak moj widzialem trzeba dac ok.840-900 zl wiec taniocha ale wcale wedlug mnie nie tandeta tylko bdb opony
Też się nad nimi zastanawiam, cena powala. Ale czytałem trochę o niej na naszych i zagranicznych stronkach i na śniegu bardzo słabiutka. Gdzieś napisali nawet, że porównywalna do opon premium ale... letnich. W pozostałych przypadkach średnia (czyli dobra przy tej cenie). Sam nie wiem, trochę boje się, że kupie na zimę opony które na zimę się nadają, ale w Hiszpanii. :)) No może we Francji, ale nie u nas. Z drugiej strony "król śniegu" WR D3 podobno przeciętnie radzi sobie w cieplejsze dni na mokrym. Z letnimi tego problemu nie miałem. Pirelli Cinturato P7 radzą sobie znakomicie.
Też polecam nexeny
No i dziś zostały zakupione opony Dębica Frigo HP 205/55/16
Zobaczymy co potrafią w zimę jeśli będzie :)
runforestrun a co ma do wysokości opony rozmair 205 a 215
Ano to panie ze profil oponki to % z szerokosci
A 55% z 215 wynosi wiecej niz 55% z 205
Z tego co ja wiem 205,215 to szerokość opony a 55 profil.Może gdyby były 205/60/16 była by wyżej.
No chyba że ja się mylę i byłem pół życia w błędzie
dobra ja tez mam 205/55/16 i nie mam narazie zadnych problemow od 3 zim.Nie straszcie bo wcale nie ma tragedii