To gazu czy benzyny? :D
---------- Post added at 10:42 ---------- Previous post was at 10:40 ----------
Marku, po raz kolejny stwierdzam, żeś jest gość i za Twoją wypowiedzią powinna iść skrzynka piwa :)
Printable View
Nie szukaj przepływki, ja mam nową i spalanie też podobne :)
Generalnie w 2.5 sportronic wychodzi pewnie podobnie jak w 3.0 manual: np. wyjazd Poznań - Wrocław 13.5 - 13.7 litra LPG (instalacja Prins, korki w obu miastach + trasa), testowane kilka razy. 2-3 osoby w aucie, na trasie 100-140, z wyprzedzaniem.
Po mieście (Poznań) 16-20+, zależy jak blisko centrum.
Ekstremalnie niskie wyniki można uzyskać jadąc 80 bez wyprzedzania - tylko kto tak jeździ 166 V6? Ja po takiej trasie musiałbym zaliczyć jakąś terapię chyba :D
Pozdrawiam,
~tomaz
Chcę kupić AR 166 (co prawda wszyscy mi odradzają ale ładniejszego auta nie znajdę wcenie 20 tys. ) i mam kilka pytań:
Czy szukać dieselka czy na gaz (benzyna odpada)
Myślę nad dieselkiem ale w ogólnym rozrachuku chyba taniej wychodzi jeżdżenie na gazie niżma ropie.
Nie wiem który silnik jest mniej awaryjny. - Będę wdzięczny za opinie.
2 rzecz to fotele.
Skóra to skóra ale czy jest wygodna?
Obecnie mam Voyagera w skórze i fotele są twarde. Zero miękkości a na zakrętach normalnie się zjeżdża z fotela.
Czy w AR 166 też są twarde fotele? Czy lepiej wybrać welur?
Ja mam 166 2.5 V6 na sekwencji Prinsa i smiga elegancko spalanie okolo 14l gazu nie ma co sie oszukiwac :) przynajmniej mi tyle pali :) Co do foteli mam czarna skore Momo elektryczne i podgrzewane i sa baaardzo wygodne :) Mialem wczesniej 156 bez skory i jak dla mnie skora jest wygodniejsza i przede wszystkim nie brudzi sie ;) Tyle moge sie wypowiedziec pozdrawiam ! Jazda 166 jest nie do opisania konfort,wygoda i wogole wypas ;)
No właśnie chyba skóra ale szerzej dostępna jest czarna.
Mi osobiście dużo bardziej podoba się jasna.
Czekam jeszcze na opinie.
Dzięki KwachuGSE
Witam. Również jeżdżę Alfą 166 2,5 V6 z gazem na instalacji STAG, co do awaryjności to w ciągu 2 lat nie zawiodla ani razu ale:
1. Jeśli kupować to zadbany egzemplarz (ja swojej szukałem prawie rok)
2. Serwis u sprawdzonego mechanika i nie w momencie jak już wszystko jęczy, skrzypie i puka
Reszta to już jak kolega wyżej napisał sama radość, komfort, klasa i ... ten dźwięk V6 który sprawia iż nie chce się z niej wysiadać... :)
No właśnie. Też myślę nad V6 z gazem ale po FL są praktycznie same JTD
---------- Post added at 18:49 ---------- Previous post was at 18:48 ----------
Czy alfy 166 po FL wogóle miałysilniki benzynowe??
---------- Post added at 18:51 ---------- Previous post was at 18:49 ----------
OK. mieć miały alemam problem bo szukam w automacie (koniecznie) a tu wszystkie są JTD
benzyniaki były mam 2.5 gaz BRC 40l zbiornik w trasie to 300km w mieście 240-260km silnik bez uwag
Witajcie. Jestem o krok od zakupu Aluni z takim silnikiem i skrzynią... Nie jest ona nigdzie wystawiona wiec o wizualny stan się Was nie pytam... Chodzi mi najbardziej o skrzynie... jest faktura na wymiane sprzegla, oleju i jakis serwis 2.5 tys zl... o co moge pytac sie sprzedawcy, na co powinienem zwrocic uwage? Jakie jest faktyczne spalanie z taka skrzynia (4 biegi) gaz sekwencja... duzo o tym czytalem ale jasnych, konkretnych danych nie znalazlem... moze zle szukalem poprostu...
Pozdrawiam
Przy automacie musisz przejechać się trochę i zobaczyć czy po rozgrzaniu się oleju
Wszystko pracuje prawidłowo:
1 skrzynia pracuje w trybie normalnym i nie przechodzi w tryb alarmowy
2. biegi wchodzą bez żadnych zgrzytów czy też zahaczeń
3. czy w momencie przełączenia na D ruszanie jest płynne
To chyba na tyle na temat automatów
Powodzenia
Czy w razie gdyby przechodzilo w tryb alarmowy to pokaze sie cos na wskaznikach?
Co do p3; czy w momencie przełączenia na D ruszanie jest płynne... chodzi Ci po dodaniu gazu, czy od razu po przejsciu na D autko powinno juz troche ruszyc (podobno nie ktore automaty tak maja ze po przelozeniu na D bez trzymanego hamulca auto rusza do przodu) tak slyszalem, moge sie mylic
Jak przechodzi w tryb awaryjny to wysietla jedna z lampek a przedewszstkim masz tylko jeden 3 bieg
jak trzymasz na hamulcu to stoi ja puścisz to rusza powoli nawt bez dodania gazu
potem po dodaniu gazu powinna płynnie zmieniać biegi to samo dotyczy biegów w dół puszczasz gaz i samo hamuje i redukuje biegi w dół az do toczenia sie powoli na 1
no ok rozumiem, teraz czy zeby to sprawdzic i zastosowac to lepiej jest pedal gazu wcisnac z umiarem i tak starac sie go trzymac zeby powoli w swoim tempie zmienial biegi czy pedal w podloge i czekac reakcji... bo czytalem ze skrzynia zmienia biegi zaleznie od wcisnietego pedalu gazu czyli pedal w podloge zmienia biegi przy wiekszych obrotacz a jak sie jezdzi ''normalnie" to przy mniejszych obrotach sie zmienia
Dokladnie tak jak piszesz jak wciskasz normalnie to biegi zmieniaja sie przy okolo 2000 obrotow a jak depniesz do dechy to przy 7000. I sprawdz czy dziala reczna zmiana biegow.
a czy przy recznej zmianie biegow (sportronic) powinno cos szarpac czy tak jak przy manualu dajesz 2 gaz do dechy i piszczy opona
Z tym piszczeniem opon to nie wiem bo nie probowalem ,a jesli chodzi o szarpanie to u mnie nic takiego sie nie dzieje, jak na automacie wszystko plynnie dziala
Ok to juz troche wiem, a teraz jak jest ze spalaniem??? Mialem juz jedna 166 2.5 V6 ale manual i spalanie na 1000km pokazywalo 9.8 zapamietalem dobrze bo to byl dla mnie szok!!! W trasie do 140 i po miescie to do 3500 obrotow.... A jak jest to z 3.0 automat???
No ale i tak chyba na ropkę ciut taniej. Jesli 166 jeśli benzyna to tylko 2.5 3.0 3.2, 2.0 to lipa chyba że doładowany :) 2.4 jtd lub m super sprawa i bardzo bezawaryjny ja mam swoją 4 rok i jesli chodzi o jednostkę igła. A skora być musi jakto taka gablota i bez skóry :). Jak to pisał taki kolega bez dymu nie ma ognia :)
Witam. Odświeżam kotleta ;) Szukam kolejnej 166 i mam taka na oku : http://m.otomoto.pl/oferta/C23770429?fromweb Co o niej sadzicie? Ktoś oglądał?
Mam jej VIN : Zar93600000091848
Czy w eperze mozna sprawdzic czy ma np DSP ?
to alfy 166 miały czujnik zmierzchu?? wątpię !!!
Nie no opis to można między bajki włożyć. A teksty w stylu "Auto wyposażone maxymalnie jak się tylko da ;)" widząc brak chociażby czujnika cofania to ja zlewam. 90% ludzi nie ma pojęcia że my się jednak "trochę" znamy ;) A opis na aukcji jest dla nieświadomych żeby ładnie wyglądało jakie to nie bogate auto ta 166...
A właśnie Dawid pięknie się nawinołeś :) masz gdzieś w jakimś poście coś więcej o swoim aucie ? Nie chce żebyś się musiał powtarzać ale mam trochę pytań nt skrzyni (model, awaryjność, wymiany oleju) oraz ogólnie silnika. Były z tym jakieś problemy ? Bo to mój pierwszy automat może będzie i trochę się go obawiam.
VIN ZAR93600000032148 czy ktoś może rozszyfrować?,z góry serdecznie dziękuję.
a w jaki sposób mogę sprawdzić historię tego auta?Czy czarna tkanina to może byc skóra?Cholera wie czy mogę wklejac linki,mysle że nic wielkiego jednak sie nie stanie,jezeli to wbrew zasadom to usuńcie lub sam dokonam edycji. http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-C23797362.html to konkretne auto mnie interesuje,jezeli potraficie to pomóżcie.
niestety nie :( może tylko na podstawie książki serwisowej dzwoniąc do warsztatów których są pieczątki na wpisach w niej.
ksiązki oczywiście brak,dzięki za zainteresowanie i czekam na wiecej.
Czarna tkanina to nie skóra, raczej alfatex. Przebieg 160tys. rocznik '99 praktycznie nierealny. Cena 4500 sugeruje... duże kłopoty ;) (czyt. zainwestuj po zakupie 10tys.). Oczywiście mogę się mylić :)
sie nie mylisz tomaz:) 4,5 tysiąca haha... Dobre dobre.
z tą ceną to nie do końca tak różowo,dochodzą opłaty a te w przypadku auta z takim silnikiem wyniosą grubo ponad 2000,no i już mamy 6500,do tego felgi i już 8000.Nie wiem właśnie jaką opcję wybrać,kupić auto wypicowane czy lepiej kupic coś taniego i dopieścić własnoręcznie,przynajmniej bym wiedział że mam zrobione uczciwie.
O tym co trzeba zrobić w silniku benzynowym się nie wypowiadam (ale rozrząd na pewno), ale zawiechę trzeba zrobić na 100% w każdej sprzedawanej 166-tce. Koszt dobrze zrobionego zawieszenia to w tej chwili ok. 5 tys.
Nie no trochę się zapędziłeś z tymi 5k. Spokojnie można na aukcjach i na forum kupić taniej części a w miarę ogarnięty mechanik je wymieni. Nie ma co straszyć ludzi - 3k to już górna granica i to na częściach TRW.
No nie wiem, czy się zapędziłem. Policzmy:
wahacze góra TRW - 180 zł/szt x 2 = 370zł
wahacze dół TRW - 400 zł/szt. x 2 = 800zł
końcówki drążków TRW 88 zł/szt. x 2 = 176zł
gumy stabilizatora 14zł x2 = 28 zł
łączniki stabilizatora 57zł x 2 = 114 zł
tuleje wahacza (Lamforder na zwrotnicy) 2 x 220zł = 440 zł
tuleje tylnej belki 4 x 85 zł = 340 zł
gumy i łączniki stabilizatora = 198 zł
to moim zdaniem trzeba wymienić zawsze, części razem: 2410 zł
ja wymieniłem jeszcze zetki, banany, drążki ustawcze geometrii i linki ręcznego - części 1150 zł
Oczywiście tych elementów za 1150 nie trzeba wymieniać wszystkich, ale coś tam na pewno będzie do zrobienia.
Nie wspominam nawet o sprężynach i amortyzatorach.
Ale zakładając nawet optymistycznie, że do wymiany będzie tylko "kanon" za 2,5 tys to ciężko będzie znaleźć mechanika, który zrobi zawiechę za 500 zł.
Nie straszę, tylko się dzielę doświadczeniem :) Wszystkie ceny, które tu opisałem zapłaciłem w lutym tego roku przy okazji remontu mojego auta.
Powiedzmy ze szukajac glebiej rabaty sraty itd plus nawet 1000 dla mechanika to dalej tylko 3,5k a nie 5k. Ale dobra nie ma sie co spierac czyja racja. Mowie tylko ze nie ma co zawsze przyszlych nabywcow tak bardzo straszyc bo da sie taniej i nie zawsze wszystko trzeba wymieniac. Mozna tez najpierw zrobic tyl a potem przod czy jakos tak ;)
no, można :)
Rozumiem ze to aukcja pogladowa?? :) jest napisane ze zarejestrowane w DE a rejestracja PL :) Miala byc czarna tkanina a na fotkach skora:) Czego to ludzie nie wymyslą zeby sprzedac samochod :) Powiem tak , kiedys tez szukalem jak najtaniej ale jak zobaczylem na zywo tanią 166 to sie wystraszylem (fotki nie oddają faktycznego stanu) Wszytsko do czego sie dotknąłem to sie ruszało, odpadało, rdzewiało, bylo pękniete, uszkodzone, nie działało... Taki samochód kupuje sie dla radosci z jazdy a nie zeby ciagle go naprawiac a i tak sie nie naprawi... bo do stanu fabrycznego trudno wrocic a czasem jest to nawet niemożliwe...
Ostatnio pojawiły się ( moim skromnym zdaniem) dosyć ciekawe propozycje:
1. http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...237aacdd;r:;s:
2.http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-C23892485.html ( przerobiona na wersje po lifcie)
Czy może już ktoś miał okazje rozmawiając ze sprzedającymi lub oglądać na żywo? :cool:
Ja np w 156 i teraz w 166 wszystko robie sam z kolega.Jest troche wiecej roboty jak sie dokladnie nie wiem co i jak ale wszystko powoli da sie ogarnac zamiast placic mechanikowi za wymiane kupuje na sobote 4 leszki lub Krupnik 0,5 i wszystko smiga :) Tak sie teraz wymadrzam a nie kazdy ma tak jak ja garaz i kanal;/ No ale jesli macie to czemu nie probowac.Kasiora zostaje nam w kieszeni