Pewnie i tak miał zamiar kupić. Taki klucz zawsze się przydaje przy samochodzie :)
Printable View
Muszę tylko znaleźć ,jaki jest odpowiedni moment dokręcania
Mechanior tłumaczył mi że niby nie zaszkodzi jak będzie ciut mocniej dokrecone. Przy tego typu łożysku nie zaszkodzi,inaczej ma się sprawa z łożyskiem stożkowym. Tam ważny jest moment dokręcania.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Taki klucz się przydaje. Chociażby do poprawnego dokręcenia koła.
Nie polecam tylko tych tanich typu Kraft czy takie wynalazki.
Który ,to prawidłowy moment dokręcania centralnej nakrętki? http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2017/02/89.jpg
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Źle napisali :P
Z eLearn:
Załącznik 221758
Końcowy tak, ale dokręcanie w sposób zaprezentowany w instrukcji jest bardziej precyzyjne.
Czy ktoś montował piaste tej firmy? http://allegro.pl/lozysko-piasta-prz...4.html#thumb/2
Cena ok 100zł tańsza od SNR i 3 lata gwarancji...
pytanie jak ta gwarancja wyglada
czy nie przeczytasz np "niewlasciwy montaz i uzytkowanie"
warto dla stówki sprawdzac ?
Dokładnie, ja jakiś rok temu założyłem optimala bo nic innego nie miałem na szybko w lokalnych sklepach. I dosłownie po 10k się rozleciało. Teraz mam snr od kolegi z forum 5k zrobione i cisza. Mam nadzieję, że wytrzyma długo. Pozdro.
Właśnie, ciekawe jak ta gwarancja jest rozpatrywana, bo faktycznie 3-lata bez limitu km to fajnie brzmi.
Tylko czy może być tak, że np nie wystąpiła wada a zwyczajne zużycie eksploatacyjne i po przejechaniu 100.000 km
odpowiedzą, że owszem gwarancja była na wady produktu a nie na to że się nie zużyje ?
Warto by dopytać o taki przypadek.
Mam male pytanko. Czy jest mozlowosc wymiany samego pierscienia magnetycznego w piascie? Czy da sie go wyjac i przelozyc z innej piasty? Sa problemy z czujnikiem predkosciomierza i abs, esp i chcial bym przelozyc pierscien z starej piasty bez uszkodzenia.
Wysłane z mojego HUAWEI RIO-L01 przy użyciu Tapatalka
Mam mozliwosc kupic piaste ktora generuje ten blad. I stad moje pytanie.
Zdaje się, że mam podobny problem, ale będę reklamował czujnik ABS. Wymieniłem piastę i czujnik, a po kilku miesiącach pojawił się pierwszy błąd ABS. Po skasowaniu jak ręką odjął, wszystko zaczęło działać. Problem powtórzył się jeszcze 2 razy w ciągu kilku miesięcy, a ostatnim razem już nie ustąpił. Przy stanowczym hamowaniu, ale bez zrywania przyczepności wibruje pedał (ABS), ale da się go mocniej wcisnąć i zahamować awaryjnie. Do tego szarpie na tempomacie, a wskazówka czasem faluje. Na wykresie prędkości kół, na tym uszkodzonym są piki o wartości kilku km/h większej niż powinien wskazywać. Mam nadzieję, że Bosch uzna reklamację. Problem wracał zawsze po umyciu auta (nie po każdym myciu).
Demontuj oddawaj i się z tym nie baw. Snr kupuj i problem z głowy
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
Nie przyglądałem się tak szczegółowo jak wymieniałem piastę ale wydaje mi się, że jest to część nierozbieralna, i bez uszkodzenia tego nie wyjmiesz.
Tego paska magnetycznego raczej się nie da wymontować z piasty bez jego uszkodzenia - dzisiaj wymieniałem i łożysko z piastą i wygląda to na nierozbieralne.
Gdyby ktoś chciał sam wymieniać to potrzebny jest klucz nasadowy 36 i E-torx E14 i można działać ;) Przydaje się też klucz dynamometryczny.
Witam.
Pada mi łożysko z tyłu. Chciałbym zainwestować w SNR, ale są dwa rodzaje R160.32 i R160.34. Wie ktoś może czym się one różnią i czy obydwa będą pasować do 1.9, 8V, 115 koni? Które z powyższych stosowaliście u siebie i działało bez problemów? Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Wg opisu R160.32 jest
do roku prod.: 2006.03
do numeru podwozia: 7026206
R160.34 powyżej. Widocznie jakiś detal je różni.
Wczoraj wymienialem piaste. Uzepelniajaco do wypowiedzi dodam tylko aby uważać na czujnik abs. Latwo mozna go uszkodzić próbując wybić piaste od wewnetrznej strony. Oraz potrzeba klucza oczkowego E14 bo nasadki nie udalo mi się tam zmieścić.Poza tym prosta robota [emoji5]
To masz słabe klucze xd
Ja te torxy to kluczem pneumatycznym odkręcałem.
Widocznie kolega Rafael21 odkręcał piastę bez odpinania dolnego sworznia. Ja niestety klucza oczkowego E14 nie miałem, tylko nasadkę, więc z wypięciem dolnego sworznia z wymianą wyrobiłem się w jakieś 3 godziny (nie jestem mechanikiem, lubię tylko grzebać przy swoim samochodzie).
Przy demontażu starej piasty jakby wspomógł sie ściągaczem do łożysk to pewnie obejdzie się bez odkręcania sworznia dolnego wahacza ? Co o tym sądzicie?
Koledzy, mam problem z doborem piasty na tył.
Teoretycznie powinna być SNR R160.32 ale ich jest niewiele i są droższe, większość dostępnych to SNR R160.34 - w opisach podają że pasuje do mojego moedelu.
Czy nie jest tak, że obie wersje różnią się jedynie wycięciem pod śrubę stabilizującą tarczę? Np. jedna pod śrubę z frezem, a druga pod śrubę bez frezu?
Żeby zdemontować piastę, najpierw trzeba odkręcić 4 śruby, które ją trzymają. :) A dostęp do nich za pomocą nasadki utrudnia przegub. Dlatego odpina się sworzeń, żeby odsunąć zwrotnicę i mieć łatwy dostęp do śrub. Jeśli ktoś ma torx'y oczkowe, to może się uda bez wypinania sworznia.
Co do zastosowania ściągacza, to łożysko, które demontujemy i tak jest zazwyczaj na złom, więc zamiast walić młotem od tyłu, można walić w tym samym skutkiem w to do czego przykręcana jest tarcza. :) Też zejdzie. A czy ściągacz do łożysk pomoże... Raczej nie.
Moje nasadki Yato nie wchodziły...Musiałem wyciągać sworzeń i przegub...Na drugi raz kupie sobie inny klucz nie nasadkowy...
Witam,
czeka mnie wymiana prawego łożyska, szukam SNR i na allegro trafiłem na taką ofertę http://allegro.pl/piasta-lozysko-alf...772883581.html
Cena 259 kusząca, pytanie czy to możliwe? Pytam pod kątem, czy to SNR a nie jakiś "badziew". Ktoś może kupował?
Dzięki za info. Pozdro
- - - Updated - - -
Tanie, bo to goła piasta bez śrub i nakrętki ;)
Orginał to SNR ale SNR niekoniecznie równa się orginałowi. Mi jeden zamiennik SNR sie rozleciał po 9 miesiącach(przy wymianie kół jak zobaczyłem luz przeraziłem się...), drugi SNR w lewym kole jeździ nadal
Domyślam się, że zależy to od zastosowanych przegubów zależnych od silnika. W 2,4 nie widzę możliwości, żeby wepchnąć tam nasadkę z wpiętym kluczem. Może w 1.9 przegub ma mniejszą średnicę.
Ostatnio wymieniałem u siebie w 2.4 i bezproblemowo, wystarczy nasadka na 3/8" i pokrętło (nie grzechotka), przegub po odkręceniu ładnie się cofa a więc nie miałem najmniejszego problemu.
Orginał ze śrubami jest pod numerem 71753815