Ja też mam Progression i mam strzałkową navi między zegarami, ale błędu żarówek to mi nie pokazuje...
Printable View
Ja też mam Progression i mam strzałkową navi między zegarami, ale błędu żarówek to mi nie pokazuje...
Ja mam 2009 i nie pokazuje komunikatu o spalonej żarówce w światłach mijania czy drogowych. Co do komunikatów na wyświetlaczu między zegarami, to w moim przypadku da się je włączyć w ustawieniach navi. Navi oczywiście jest fabryczna. Można włączyć/wyłączyć właśnie komunikaty z radia i navi.
Bo mijania nie sa podłączone do Can,niezależnie od rocznika i wyposażenia.
No to ja też nie wiem jakim cudem. Każda żarówkę mi pokazuje. Czy to postój ,kierunek ,drogowe czy mijania. Myślałem że nasze alfy po prostu tak mają.
Jest jeszcze jedno wyjście które by wyjasnialo nasze watpliwosci. Tym którym nie pokazuje błędu żarówek jakie macie światła ? Zwykle h7 czy jakieś xenony itp? Bo teraz mi się przypomniało że jak założyłem pierwszy raz hid wywalalo ni błąd świecacych żarówek. Były bez systemu can. Musiałem dołożyć tzw oszukiwacz spalonej żarówki. Wtedy nie pokazywalo mi błędów nawet jak się przepalila. Podejrzewam że teraz też jak mi się ten zenon przepali nie Bedzie błędu. A jak odlaczycie całkiem zasilanie lamp przednich to nie wyskakuje wam błąd ? Bo mi tak. I wyskakuje między licznikiem obraz przodu alfy i po kolei mruga lampa która nie ma światła.
Ja mam zwykłe H7. A sprawdzałeś czy nie masz czasem, o ile to możliwe, ustawione w ECU czy gdzieś tam że masz xenony? Można by to sprawdzić MES-em.
Co do tej nawigacji to wygląda ona tak: http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/12/458.jpg
Dzieki,:)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/12/459.jpgZałącznik 186961
Tak wygląda po odlaczeniu zasilania. Jak przepali się jedna żarówka jest tak samo tylko dodatkowo piszę i zaznacza która.
Nie chce mi się już latać i kombinować z żarówkami. Jeśli się przepali wyskakuje taki komunikat i coś tam jeszcze piszę. Więc wiem że jest przepalona.
To Ci nie dodaje wiarygodności. Pokazałeś komunikat, który każdy widział. Piszesz, że wyświetla Ci się taki, którego nikt nie widział, ale już "nie chce Ci się kombinować, żeby go pokazać".
A odlacz nazar jedna lampę i zobacz czy Ci się wyświetli. Ja teraz nawet jak odlacze mijania to mi nie pokaże pewnie błędu bo mam hid. Jak miałem zwykłe h7 to pokazywalo taki komunikat jako wstawIłem +opis. Przecież sobie tego nie wymyśliłem. Ale wiem że jak miałem poprzednio hid + oszukiwacz to jak mi się zarnik spalił to nie pokazywalo nic.
Nie rozumiem zbytnio,co za róznica czy hid odłączysz czy H7?
Przeczytaj ostatnie swoje zdanie,przecież to potwierdza to co piszemy,spalone mijania nie pokazuje.
To że hid jest z oszukiwaczem. Jak go odlacze nic nie da pewnie.
Rocznik 2006, zwykłe H7 i nigdy nie pokazywało przepalonych mijania. Widziałem tylko komunikat o pozycyjnych i oświetleniu tablicy rejestracyjnej. Według instrukcji powinno informować również o kierunkowskazach i tylnych przeciwmgielnych.
Mijania nie pokazuje, tak było u mnie jak i u brata w 159, zresztą nawet w instrukcji jest wyszczególnione które żarówki są kontrolowane i są to pozycyjne, kierunkowskazy, podświetlenie tablicy i stop.
No niestety macie racje. Odlączylem hid i błędu nie ma. Nie wiem co ja zrobiłem że był błąd i poprzednio kupiłem oszukiwacze a teraz założyłem już z systemem can. Ale jak drogowa się przepali to błąd wywala czy nie ? Bo tego już nie sprawdzałem. Za zimno.
A więc te hidy bez systemu can przy zakupie 10szt zalatwie po 149zł jak byście byli chętni.
A które marki żarówek zwykle kupujecie: Osram, Philips czy Bosch?
Ja wreszcie mam spokój ! :-) po wymianie kompletnych soczewek i założenie zestawu hid jest super. Światło w nocy piękne. W deszcz bardzo dobrze oświetla drogę. Polecam taki zabieg.
Kompletnych soczewek tzn soczewek i odblysnikow?
Pod warunkiem że lokalna policja nie jest cięta na takie zabiegi :sarcastic: gdyby to nie było zabronione to wszyscy by sobie hid pozakładali już dawno. Niektórzy niestety chcą spokojnie jeździć.
Policja pół biedy, nie daj Boże jakaś czołówka nawet nie z naszej winy a sprawca będzie miał dodatkową możliwość zrzucenia winy na nasze hidy
Nowe auta oslepiaja bardziej jak hid. Ale wiem że macie racje. A co do policji to mogą mi skoczyć. Niech znajdą u mnie przetwornice.
To założyłeś oryginalne odbłyśniki z przysłoną ksenonową? To przecież musiałbyś kupić fabryczne żarniki z przejściówką.
- - - Updated - - -
159 nie ma oznaczeń na kloszu tylko naklejkę na obudowie :P
- - - Updated - - -
I nie ma co dyskutować o legalności bo nawet średnio inteligentny policjant w minutę się zorientuje że masz nie oryginalne.
Średnio inteligentny policjant nic nie musi szukać. Nawet nie musi patrzeć na oznaczenia. Dowód może zabrać zawsze i wysłać cię na dodatkowy przegląd.
Auta oślepiają tylko wtedy, gdy kierowca jest pajac u nie umie świateł ustawiać. Najbardziej to widać w okresach świątecznych jak dziadki pakują auta po sufit i ruszają na trasę oświetlając niebo.
U nas same tępaki w policji pracują więc nie mam się czego bać :-D
Wiem że zenon jest nie legalny i co z tego. Ja się nie znam , tak kupiłem , skąd mam wiedzieć że to xenon a nie zwykła żarówka ? Nic nie widzę bo jest soczewka. Przegląd przechodzi. I tyle.
Nieznajomość prawa, nie zwalnia z jego przestrzegania.
Temat każdemu dobrze znany, każdy zakłada na własne ryzyko. Zależy ile się ma szczęścia w życiu i czy trafi na policjanta któremu brakuje do statystyk kilku mandatów czy nie. Ja tylko dodam od siebie iż nieraz mijałem się ze 159 na trasie z hidami w obie strony i nigdy nie raziły(owszem subiektywna ocena.), ostatnio nawet z francuzem na a4 w korku, wiec miałem czasu sporo by się poprzyglądać jak mu to świeci z rożnych odległości. Oznaczenia są nadrukowane na czarnej ramce miedzy tubami od góry.
A jakie musi być oznaczenie by lampa miała homologacje na xenon?
DC, dla porównania H7 ma HC
- - - Updated - - -
Ja wiem że to tylko głupia literka na kloszu identycznym jak pod ksenon ale takie są przepisy. Szkło jak szkło zawsze jest takie samo.
Trzeba z H zrobić D i po problemie ;-)