a spróbuj jeszcze drugi raz włożyć kluczyk do stacyjki po zgaszeniu za pierwszym razem wszystkich kontrolek, albo szybciej nacisnij start/stop bez sprzegla lub hamulca i wtedy odpal. zobacz czy jeszcze lepiej nie bedzie :)
Printable View
Zawsze nurtowała mnie ta kwestia. Na zdrowy rozum, zakręcenie dwumasą i wałkiem w skrzyni jest niczym w porównaniu do obciążeń jakie działają na dwumasę przy zmianach biegów podczas jazdy. Nie czepiam się, po prostu chciałbym poznać racjonalny argument na czym polega ochrona dwumasy przy odpalaniu z wciśniętym sprzęgłem (ja odpalam zawsze z wciśniętym).
Teraz nie wiem, czy to bylo w 156, czy w nowym bravo 2 (silniki ma takie same jak w 159 - 120km i 150km jtd), to producent zaleca (nawet pisze to w instrukcji obsługi), by zawsze odpalac silnik przy wciśniętym pedale sprzęgła. Natomiast co do gaszenie to nie pamiętam, ale ja zawsze gasze na sprzęgle. Nigdy przez to nie miałem problemów z dwumasami w fiatowskich jtd.
Wrocmy do glownego tematu nie zasmiecajac go postami instruktazowymi :)
Dzien Dobry
Ostatnio miale problem z wtryskami prawie chcialem jechac do mechanika Tak wygladaly wtryski na Fes
1 cylinder -1,15mm
2 cylinder -1.22 mm
3 cylinder 0,35 mm
4 cylinder 2,03mmKupilem produkt z Liqui Moly
http://liquimoly.pl/components/com_v...7d3d_90x90.jpg
Powiększ zdjęcie
DODATEK DO OLEJU NAPĘDOWEGO 8343
I dzisiaj ruszylem w reis 670 km w gorach
No i sprawdzenie na Programie Wtryskow rewelacja(tak mnie sie wydaje)
1 -0,35mm
2 -042mm
3 034mm
4 055mm
Moim zdaniem cos to pomoglo wiec polecam ten srodek wyprobowac
Pozdrowienia
Dodatki Liqui Moly są różne. Do czyszczenia (i do stosowania co kilka-kilkanaście tysięcy km) lepiej nadaje się Spüllung (oczyszczacz wtryskiwaczy 2666).
Na co dzień do naszych CR lepiej nadaje się dodatek do common rail 2185.
Mi po tym pierwszym środku też znacznie poprawiły się korekty.
To ja się pochwalę dzisiejszym małym sukcesem:) Jak jest ciepło miałem problem z odpalaniem, po różnych diagnozach uznałem że chyba zostają już tylko wtryski. Mianowicie czwarty miał odjazd troche ponad +2 w FESie. Po przeczytaniu poradnika w zrób to sam nabrałem odwagi i uznałem że z pomocą mechanika wymienie końcówke z pominięciem wizyty w boschu. Wymiana poszła dość gladko. Zgodnie z opisem podkładka pod wtrysk dość ciężko wchodziła. Jednak po wymianie odpalam FESa i moje wielkie zdziwienie bo mimo skasowania "wyuczeń" mam jakieś dziwne rozjazdy. Czwarty osiąga wartości -3 a drugi +3... Wyraźnie się kompensowały. Jednak okazało się że nie odczekałem zalecanych 40sek. po komunikacie complete od fesa i oznaczało to że chyba nie usunął tych ustawień. Było to dziwne bo samochód pięknie odpalił, na luzie pracował dużo bardziej gładko... i jak wracalem do domu wogóle miałem wrażenie na plus... Pod domem jeszcze raz dokonałem cyzszczenia tym razem czekając te 40 sek przed ponownym wlączeniem samochodu. I tu miła niespodzianka... korekta na cylindrze czwartym nie przekracza 0,1:) Także dzięki wszystkim którzy w tym wątku dzielą się swoją wiedzą bo zaoszczędziłem sporo kasy a problem naprawiłem..
Kolego mercury gratuluję odwagi i efektu! Ja również podejrzewam u siebie wtryski (jak ciepło to odpala, ale nierówno pracuje jakby na 3 cylindry po nagrzaniu ok, gdy zimny odpala lepiej i równo tylko lekko drży) Gdzie kupiłeś tą końcówkę?
Wcześniej była podana aukcja sprzedawcy gazparts (http://allegro.pl/rozpylacz-koncowka...650505084.html). Wysłałem maila z zapytaniem o koszt końcówki do mojego silnika i w ciągu trzech dni miałem już u siebie wysłaną za pobraniem. Zapłaciłem 200zł z przesyłką pobraniową i czterema podkładkami pod wtryskiwacze. Sama końcówka 176,80.
cieszę się że się udało :)
Mam pytanie odnośnie pomiaru korekt przy włączonej i wyłączonej klimatyzacji.
Gdy klima jest włączona to korekta na drugim wtrysku odjeżdża po chwili na ok +3.5 i tam się mniej więcej stabilizuje.
Przy wyłączonej klimie jest natomiast ok +1.3:
Załącznik 74824
Jakieś uwagi?
moze mi ktoś pomoc mam problem z wtryskiem i chcialem sie upewnic czy to napewno wtrysk czy moze wtyczka kolega
w innym poscie poradzil mi aby zamienic miejscami ten wtrysk z innym.I teraz pytanie do was jak poz zmianie mam zakodowac wtryskiwacz
w MES-ie mam pelna wersje Multiecuscan 1.1R1
Kolego epsonix, a jak sprawuje Ci się autko? Jak chodzi odpala co z mocą i osiągami? Pytam bo przerabiam też ten temat...ostatni mój "wywód" znajdziesz tu: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1002848
odpala bez problemu. przyspieszenie jest bez zastrzeżeń, szczególnie od jakiegoś tygodnia gdy założony został kolektor bez klap wirowych (poprzedni przepuszczał na zewnątrz mnóstwo powietrza i syfu przez osie klap wirowych i auto nie jeździło tak dobrze). co do kultury pracy na wolnych obrotach to ciężko tu być 100% zadowolonym jak się ma klekota, wydaje mi się że jest w miarę OK, choć mam wrażenie że kumpla ojca 159-ka chodzi trochę równiej. paliwo dobre, dodatki leję, styki wtryskiwaczy na wszelki wypadek podginałem i prysnąłem kontakt sprayem jakieś 2 tyg temu.
Zastanawia mnie to że po włączeniu klimy korekty się znacznie zmieniają a bez wszystko jest cacy.
Mi już ręce opadają.. jadę niedługo na sprawdzenie wtryskiwaczy do boscha, tak nie może być - ma muła totalnego, a jak wypala DPF-a to wszystko wraca do normy...
Standard. Po obciążeniu silnika korekty zachowują się inaczej niż na biegu jałowym. Zresztą spróbuj mierzyć korekty zduszając silnik (ręczny plus lekkie puszczanie sprzęgła). Też korekty lecą wtedy w kosmos. Pozostaje pytanie o interpretacje takich wyników. Jest ona trudna. W zasadzie na podstawie samych korekt niemożliwa. Z tego powodu mówi się, by badać korekty na luzie bez żadnego obciążenia, nawet bez dmuchawy, lamp, radia, wtedy częściowa interpretacja wyników jest możliwa.
Swoją drogą – ostatnio trochę osób mnie nastraszyło, że po wymianie samych końcówek bez nadania kodu IMA i bez sprawdzenia takiego wtrysku na stanowisku diagnostycznym można się spodziewać dziury w tłoku (oczywiście w dłuższej perspektywie czasowej i przy częstych wizytach na niemieckich autostradach z niemieckimi prędkościami >160-180 km/h, gdy silnik produkuje w sposób ciągły i przez dłuższy czas dużą moc).
Wiem o zalecanym wyłączaniu świateł, radia, dmuchawy itp przy sprawdzaniu korekt, choć z tego co patrzyłem to te urządzenia akurat u mnie nie zmieniają wyników. dziwiła mnie tak duża różnica przy pracującej klimie. ciekaw jestem czy u innych forumowiczów też to tak mocno odjeżdża.
dzieje sie tak dlatego że przy włączonej klimie silnik dostaje obciążenia więc aby utrzymać bieg jałowy trzeba wzbogacić miesznke więc komp podlewa troche paliwka co widać na korektach
Kolego prymie, dziękuję za zainteresowanie moją sprawą :) Tutaj mój problem (nie chciałem zakładać nowego tematu dlatego postanowiłem włączyć go tutaj) http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1002848
witam prosze was o porade otóz wymieniam koncowke wtrysku i wyleciała mi sprezynka i kulka mam teraz pytanie w jakiej kolejnosci to zlozyc czy najpierw jest
podkladka nastepnie sprezynka kulka z prowadzeniem czy moze w innej kolejnosci
Cześć,
W temacie o mojej Belli wrzuciłem wykresy z logowania za pomocą Multiecuscan - moglibyście rzucić okiem i ocenić? Dzięki
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1021638
ps. mam nadzieję, że link do innego tematu nie jest crosspostingiem - nie chcę kopiować treści drugi raz tutaj.
7 tego co pamietam to zdjeciu koncowki wtrysku w samym wtrysku najpierw jest sprezyna. Co jest pod nia nie wiem nie wyciagalem ale z tego co piszesz wynikaloby że musisz wlozyc kulke a nastepnie sprezyne. Zobacz w googlach jakis schemat wtrysku boscha z ukladu CR i powinno ci się rozjasnic.
Proszę bardzo oto foto wtryskiwacza CR bosch z renault. http://w828.wrzuta.pl/obraz/3QAktx37Gu2/zdjecie0127
Jak widać wtryskiwacz w nim w środku została podkładka potem sprężynka i ten tłoczek z kulistym zakończeniem.
A teraz pytanie dla osób którzy wymienili końcówki i nadal problem z korekcją ponieważ 2 z 4 mają u mnie około +-2 a 2 pozostałe blisko zera czyli najwidoczniej nawala w którymś wtryskiwaczu część hydrauliki? :P
wcześniej były wachania na wszystkich w okolicach +- 4 :cray: a więc poprawa jest:D sprawa tyczy się silnika DCI na układzie Bosch więc układ taki jak w JTD chyba bo zainteresował mnie wasz temat. Pozdrawiam
Załącznik 77653
A tak poza tym skok kulki rowniez jest regulowany i to ...nie na oko.Wystepuja tam wartosci rzedu 0,00 mm.Ciekaw jestem jak to teraz wyregulujesz???No chyba ze dysponujesz maszynami Bosch do regulacji III-fazy wtrysku.
Przy okazji zaproponuje zalozenie nowego konkursu na...Wielkiego Regeneratora:cool:
Jeśli dobrze zrozumiałem to wymieniał tylko końcówkę a góry chyba nie ruszał?
Dzisiaj widziałem X5 z wtryskami po regeneracji. Niestety auto miało dziurę w jednym tłoku. Nie znam szczegółów, ale to trochę odstrasza mnie od samodzielnej zabawy z końcówkami wtrysków.
Wymieniając końcówkę praktycznie nie ingerujesz we wtrysk, oczywiście jeżeli końcówka jest firmowa, sprawna i wykonana zgodnie ze sztuką.
pozdrawiam
wymieniałem sama koncówke wiec nie ma problemu z ustawianiem trzeciej fazy a złozyc koncówke pomogł mi przez telefon Tomek KRK któremu WIELKIE DZIEKI
po skosowaniu parametrow adaptacyjnych wszystko wrocilo do normy korekty wtrysku sa jak w nowym przy okzaji do paliwa zalałem czarny STP i po przejechaniu ok 700 km silnik ma lepsza kulture pracy
Załącznik 78277Załącznik 78276Załącznik 78275Załącznik 78274Załącznik 78278
Witam mam alfe 156 1.9 jtd 16v 150KM.
Mam problem z odpalnie po dluzszej przerwie ale tylko jak jest zimno na dworze.
Czytałem cały ten temat i chciałbym abyście mi pomógłi zweryfikować moje. Ponieważ sprawdzilem już całe multum drobiagów w aucie a problem z odpaleniem pozostał, wiec oddałem wtryski do sprawdzenia na maszyne bosch. Dostałem protokół EPS 200 z którego wynika podobno, że wszystko jest ok. W załączniku wysłałem zdjęcia z wyników na maszynie bosch i zrobione FESem. Widać ewidentnie w fesie że na wolnych obrotach wtrysk 3 odstaje dość mocno, a pierwszy jakby próbował zrównoważyć? Mam rację? I po zwiekszeniu obrotów wartość korekty sie wyrównuje i spada poniżej wartości 1. Tylko martwią mnie te wolne obroty. Czy możliwe jest że coś jest nie tak z wtryskiwaczem nr 3 pomimo niby dobrych wyników na maszynie bosch czy szukac przyczyny gdzieś indziej? Dodam ze zaraz po odpaleniu wartość korekty na 3 wtryskiwaczu wynosi ok 3.5 na pierwszym 2, pozostale w granicach 0,2.
Witam
Takie pytanko - jakim interfejsem robicie test ? elm czy kkl ?
Załącznik 78346
Teraz nowe dane. Wtryski zamienione miejscami. Wpisałem w ECU poprawnie. Odłączyłem aku na 20 min podłączyłem ponownie, poczekałem aż sie zagrzeje na wolnych obr. Doszło do 60 stopni. Wyłączyłem auto ponowny rozruch i test jak na zdjeciu całkiem u góry. WTF? Ile tych koncówek w końcu kupić i na którym wymienić?
moim skromnym zdaniem korekty mierzy się dopiero przy w pełni nagrzanym silniku.
poza tym widzę że cyklicznie dość mocno zmienia Ci się korekta z ok. 1 na ok. 5 w cyklach ok 20sek mała wartość potem duża i tak w kółko - nie masz przypadkiem włączonej klimy podczas pomiaru? korekty ma się mierzyć przy wyłączonych odbiornikach, a szczególnie klimie która cyklicznie zmienia obciążenie (sprężanie/rozprężanie). U mnie jest podobny efekt jeśli robię pomiar z klimą (korekta skacze na ok 3-4) a znika po wyłączeniu klimy. nawet przy +85st C u mnie ten efekt dość wyraźnie występuje, natomiast zaraz po jeździe, gdy jest naprawdę 90st C jest minimalny mimo włączonej klimy.
korekta na skacze na +5 gdy podwyzsze obroty. jak na wykresie. wszystkie odbiorniki wylaczone lacznie z klima
Dzieki za zainteresowanie. Reset robilem przez odpiecie akumulatora. pozniej chodzil z pol godz na wolnych obrotach z powylaczanymi wszystkimi odbiornikami.
Fuunkcji kasowania w fesie nie mam. Co do kolejnosci wtryskow to tylko pierwszy sie zgadzal. pozostale byly pozamieniane wzgledem tego co pokazywal komputer. Czyli trzeci byl na drugim itd. Na kompie wszystkie kody wpisalem z wtryskow oczywiscie. biorac pod uwage to, ze pierwszy od strony rozrzadu itd.