domyślam się - podejrzewam, że 99 procent użytkowników po zapalaniu się tej kontrolki jechałaby od razu do serwisu, że silnik się zepsuł :D
Podobnie jak jest z czujnikami ciśnienia w oponach...
Printable View
Ja sobie radzę w ten sposób, że gdy wyczuję wypalanie (dziwna praca silnika, nagły spadek zasięgu do przejechania) to kasuję licznik przebiegu i wracam do wypalania po ok 500 km. Nawet gdy jakieś wypalanie przerwę to w skrajnej sytuacji komputer auta przypomni o koniecznej wymianie oleju.
Dlatego robotę przy DPFie robi DPF Monitor od EcuLab. Szkoda, że zaprzestali ich produkcji.
Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka
Ja w sumie od razu wiem, że jest wypalanie. W 2.0 silnik ma w tym momencie taki basowy dźwięk. Nawet nie trzeba patrzeć na DPF Monitor.
Swoją drogą, wartość Alfy maleje, a DPF Monitor'a wzrasta. Jak przeskoczy wartość auta, to wtedy sprzedam swój egzemplarz :D
Panowie a ja mam pytanie zakupiłem alfa 1.9 jtdm 120km ma wycięty dpf dzis mialem sytuację, po 500km przy 40km zaczął dymic i wskazowka turbo ponad 0 i spalanie wzroslo do 16l.czyzby dpf byl usuniety ale nie wyprogramowany? Dodam ze mam błąd p2081 i 2085 z checkiem, w tym tyg miałem te czujniki zakupić.
Wszystko możliwe. Jeżeli po odpuszczeniu gazu wskazówka turbo odrazu opadła na dół to było wypalanie na 100 proc
Hm kurcze nie pamietam czy spada po odpuszczeniu gazu, a jezeli sa uszkodzone czujniki p2081 i 2085 to proces wypalania sie aktywuje? Dodam ze wskazowka od turbo jest cały czas lekko uniesiona (moze czujnik wymienię) na zgaszonym aucie jest na 0, jednak gdy zaczął kopcic wskazowka byla wyżej.
W sumie dzis przejechalem 15km z prędkością 100km przy zjezdzie zwolnilem do 40km spalanie wzroslo do 12l zaczął kopcic z 5min wskazowka od turbo byla wyżej (w milimetrach to tak 5mil od 0 normalnie jest podniesiona o 3mil.
- - - Updated - - -
Jezeli czujnik jest uszkodzony to by auto kopcilo? 500km bez kopcenia jezdzilem odkąd kupiłem alfe
Mi się wydaje że coś z tym dpf będzie
Dzieki za odpowiedź wymiecnie jeszcze ten czujnik od wskazówki. Dziwi mnie tylko ze mam błędy o uszkodzonych czujnikach w dpfie a sie chce wypalać.
Może tak jak mówisz z
Nie był wywalony z kompa najlepiej by było podpiac mesa i zobaczyć
Tylko zastanawia mnie, mam pusta puszke to dlaczego chce wypalić skoro jest przeplyw powietrza?
Czy ktoś z Was regenerował swój DPF? Jest możliwe, że przywraca to pełną sprawność filtra, czy to zwykły chwyt marketingowy? Możecie polecić jakichś fachowców od takiej regeneracji?
Panowie i Panie z wypalanie dpf w alfie jest prosta sprawa, podczas wypalania ciśnienia doładowania po odieciu gazu spada gwałtownie. Są też efekty wyższego spalania i dymienia. Regeneracja filtru dpf pozwala w teorij na powrót 100% sprawności i to jest prawda, niestety po regeneracji filtr dużo szybciej się zużywa /zapełnia to moje obserwacje.
Tak jak napisał wojtek215, po regeneracji szybciej sie zużywa, mozliwe ze tak jest poniewaz podczas regeneracji(płukania) razem z sądzą wyplukiwane są również metale szlachetne, aczkolwiek robilem dla kumpla do mazdy to minął rok i nir miał narazie problemów, takie czyszczenie wydaje się mieć sens.
A u mnie częste wypalanie też mogło być spowodowane sparcialym wezykiem do czujnika różnicy ciśnień
I dalej lipa już nie mam głowy do tego dpfa... Po regeneracji założyłem zrobiłem 230km i dalej wypalanie... Już nie wiem gdzie szukać przyczyny
Omkaa a sprawdzaleś silnik, turbo? Moze cości poprostu leje... Do mnie do roboty czesto przynoszą dpfy aż zalane olejem to jak musi kat wyglądać....
koledzy jak to jest w końcu w 2.0jtdm z tym wypalaniem dpfu,czy wskazówka od doładowania podnosi się nad zero.Na pewno podczas jazdy zauważyłem że wskazówka od turba spada do zera,jadąc np 80km/h to pokazuje 0.
Ciekawy jestem jak na postoju,jeżdżę 2.0 dopiero tydzień,w 1.9 od razu wywaliłem go.
a ktoś płukał dpf czyms sam.
W 2.0 wskazówka się nie podnosi, leży na 0
wypalanie można zaobserwować wydostającym sie z tłumika białym dymkiem.
W 2.0 podnoszą CI się wolne obroty silnika i załączają odbiorniki poboru prądu ( tylna szyba-bez załączania kontrolki ) i m.in wentylator chłodnicy i oczywiście spalanie około 20 % więcej. U mnie wypalanie średnio 500 km. Jeżeli chodzi o w Berlingo 1.6 HDI to wpuszczenie płynu przez czujnik nie pomogło, dopiero wyciagniecie , moczenie i myjka ciśnieniowa dały radę, ale przebieg 280 tyś,więc nie wiem jak przy niższych przebiegach.
U mnie nie podnoszą się obroty z tylną szybą nie zauważyłem. Ja obserwuję wypalanie się dopiero jak otworzę dzwi przy włączonym silniku wtedy słychać charakterystyczny dźwięk wydechu ( buczenie ). Naprawdę nie dało się jakiejś kontrolki na wyświetlaczu dać że się wypala:mad:
Sprawdź sobie wolne obroty i porównaj bez wypalania, a podczas wypalania ( jak zauważysz zatrzymaj się i posłuchaj, powinny być ciut wyższe i to nie tylko moja opinia). Tylna szyba włącza się ale nie załącza kontrolki, i wentylator zapier.........
To załączanie tylnej szyby bez kontrolki to pewne ? Ktoś może potwierdzić ??
włąsnie ta szyba to pewne? bo jeżeli tak to i lusterka grzeją a jak tak to zaraz diodę montuję;)
No nie wiem, jak dla mnie to nie jest NAJELPSZY sposób rozpoznania wypalania :) Wolałbym nie odpuszczać gazu i po prostu widzieć palącą się diodę.
Już nie wspominając o tym, że musisz odpuścić gaz akurat w momencie wypalania, a to raczej nie jest takie proste, jeśli wypalanie trwa 15-20km przy prędkości autostradowej?
Czyli jadąc na tempomacie trasę 400km, co 20km musisz go wyłączać i sprawdzać czy może CI się akurat teraz DPF wypala.
Tylko po co komuś informacja że przy prędkości autostradowej wypala się DPF. Częstotliwość wypalań można sprawdzić w MES-ie
Informacja o wypalalaniu dpf jest po to żeby go nie przerywać ale skoro wolisz nasłuchiwać dźwięku silnika lub patrzeć na obrotomierz po którym nic nie widać...
Co do diody to wątpię żeby tylna szyba się włączyła skoro lusterka tego nie robią. Ja przynajmniej nie zauważyłem żeby tak się działo.
jak już się zatrzymasz to widać po obrotomierzu, wskazówce turbo i słychać po dzwięku silnika i wydechu. Mi to wystarczało, nigdy nie przerwałem procesu wypalania, nie potrzebowałem sygnalizacji świetlnej. Natomiast przy jeździe autostradowej czy będzie sygnalizacja czy nie to właściwie żadna różnica.
a skąd wiesz że lusterka się nie włączają?i skąd niby wiesz że tylna szyba też nie grzeje wtedy?kontrolka się nie załącza