Mam u siebie GL5 i żadnych negatywnych objawów. Kilka osób powiedziało mi, że teoria mówi, ze się nie nadaję taki olej do skrzyni z mosiężnymi synchronizatorami ale podobno z praktyki wynika, że nic złego się nie dzieje.
Printable View
Mam u siebie GL5 i żadnych negatywnych objawów. Kilka osób powiedziało mi, że teoria mówi, ze się nie nadaję taki olej do skrzyni z mosiężnymi synchronizatorami ale podobno z praktyki wynika, że nic złego się nie dzieje.
To jeszcze krótka piłka: TUTELA CAR MATRYX 75W-85 GL 4 czy VALVOLINE GEAR OIL MAXLIFE GL4 MTF 75W90 czy FUCHS TITAN SINTOPOID 75W85 ? Olej silnikowy kupiony więc szybko chce zamówić do skrzyni.
Vege, w poprzedniej 159 wymieniłem na Tutele. Jest trochę drozsza od pozostalych, które wymieniles, ale przy wymiane robionej raz na kilka lat kilkadziesiac złotych więcej jest mysle do przezycia. A Tutela jest zalecana przez Alfe.
Po wymianie odczulem lekka poprawe, wiec w mojej obecnej 159 tez wymienie na Tutele.
Jest polecana bo kiedyś należały do grupy Fiata aktualnie należy do koncernu Petronas jest droższa ale wcale nie lepsza od konkurencji.
FUSCH SINTOPOID 75W85 jest dedykowany właśnie do fiata i alfy. Ja taki kupiłem i wlałem ostatnio do mojej cromy - skrzynia M32. Śmiga aż miło.
zamówiony FUCHS TITAN SINTOPOID 75W85, niech alfa ma na pierwsze urodziny ze mną :)
Czy któryś z kolegów, którzy pisali do producentów dostał odpowiedź?
Ja się właśnie chce kupić olej i:
Fuchs Titan Sintofluid 75W80 ma GL5, ale przez producenta jest zalecany do AR.
Fuchs Titan Sintopoid 75W85 również GL5 i również polecany jw.
Amsoil 75W90 GL4 Synthetic Manual and Transaxle Gear Lube (MTG) ma GL4 ale o zastosowaniu do AR nie wspominają, poza tym 75W90.
Tutela zalecana przez AR ma lepkość 75W85 i API GL4.
To nieco komplikuje mi wybór. Czy ktoś zechciałby się podzielić opinią po "przelataniu" na którymś z olejów większego przebiegu?
Jakie fi ma otwór do wlewania oleju w skrzyni? Chciałbym uniknąć zdejmowania aku.
Ja dostałem od Niemieckiego przedstawiciela Liqui Moly , że nie można lać GL5 do skrzyń z zalecanym GL4. Natomiast Pablo jak i znajomi mechanicy, których pytałem potwierdzili, że nie zauważyli negatywnych skutków stosowania GL5. Ja przejechałem ponad 10k km na GL5 i zero negatywnych objawów.
Co do korka daj se spokój z kombinacją. Wyjmij aku i podstawę to trwa 15minut, a będziesz miał idealny dostęp do korka
Zalałem właśnie FUCHS TITAN SINTOPOID 75W85 GL5, skrzynia chodzi ,,gładziej'', mechanik mówił że często leją teraz GL5 do wynalazków typu m32 i nikt zgłaszał problemów.
Przy okazji pytanko. Myślę jeszcze nad jakimś dodatkiem, możecie coś śmiało polecić ? Ar 9100 ?
Bodajże Magil wspominał o AR9100 kilka stron wcześniej. Pisał też o ceramizerze w planach, ale nie chwalił się jakie efekty.
Vego77, ile zalałeś oleju? Zastanawiam się ile jest psychologii, a na ile faktycznie "gładziej" chodzi. Ja osobiście po każdej wymianie oleju w samochodzie mam wrażenie, że lepiej chodzi, ale nie wiem czy to nie jest podobny efekt jak z laniem benzyny 95 i 98...
U mnie stuka skrzynia (najpewniej wałek sprzęgłowy), stąd cudowałem.
Wlałem 75W90 + AR9100 + jakieś estry od wlyszkow'a + Ceramizer.pl
Z pracy skrzyni jestem zadowolony, mimo że grzechocze. Chodzi lekko (nasmarowałem i wyregulowałem linki, biegi wchodzą same :) ), co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło - na mrozach przekraczających -15*C skrzynia pracowała lekko i bez żadnych zgrzytów.
Jeździłem niedawno Giulią z manualem - tam skrzynia dopiero fajnie chodzi. Leciutko, znacznie krótszy skok lewarka, krótszy lewarek. Nie jest może super precyzyjna, ale i tak to krok w bardzo dobrym kierunku. Żal mi tyłek ściska, że będę musiał jeszcze tyle jeździć 159 ;)
Archoil można też dodawać do oleju silnikowego - tam też się sprawdza.
A co do efektu - u siebie też wlewalem do skrzyni i imho efekt na plus. Wiadomo, że sporo pomaga sama zmiana oleju, ale skrzynia od razu gladziej zaczęła chodzić
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Do silnika już wlałem i według mnie jest lepiej dlatego chcę też dodać do skrzyni.
Jestem po wymianie - zalałem Tutelę. Miałem problem z odkręceniem korka wlewu, ale trochę wd40 i obróbki termicznej pomogło. Nie widzę jakiejś szczególnej różnicy w pracy skrzyni, ale liczę na to, że ta wymiana zaprocentuje bezproblemową eksploatacją jeszcze przez jakiś czas :)
Co do tutoriala video, który jest podlinkowany na forum - autor napisał tam torx, ale obie śruby to imbusy (odpowiednio 8 i 10).
Też jestem po profilaktycznej wymianie oleju. Mialem zalany czerwony ściekło go tak ze 2.3l. Zalałem fuscha 75w80 i jak narazie wszystko jest ok i minimalnie lepiej wchodzą biegi.
Cześć.Zalałem 2.7l i żadnych specyfików nie lałem. Ta skrzynia lubi pływać a nadmiar w razie czego zostanie wyrzucony przez odpowietrznik ale zrobiłem już 200km i jest wszystko ok.
Zrobiłem dwie dłuższe trasy po wymianie oleju w skrzyni i nastała cisza :) także u mnie wystarczyło wymienić olej ( dolane 2,4 litra do tego co w skrzyni) i problem skrzyni rozwiązany
Luźno kiedyś przeglądałem ten wątek.
Myślę nad wymianą oleju w skrzyni biegów. Pierwsze pytanie: czy jest możliwość, aby jakimś cudem w 2,0 JTDm 170 KM była zamontowana inna skrzynia niż F40 (o czymś takim ostatnio się nadziałem na forum, że bodajże właśnie przy tym silniku ktoś miał coś innego), mój VIN: ZAR93900007274438? Drugie: wiem, że w tym temacie były podawane różne wartości jakie trzeba wlać oleju, zresztą sam GM zmieniał to na przestrzeni lat odnośnie M32. Także ile w końcu oleju powinno być w F40? Oraz co tam wlać (marka) ale i lepkość, raz mowa o 75W80 a raz o 75W85?
Zamówiłem dzisiaj Liquy Molly 75W80 do skrzyni, dyfru i tylnego mostu i mam zamiar wzbogacić to uszlachetniaczem Xado
Wymiana w piątek a wrażeniami podzielę się po kilku dniach jazdy
Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE
U mnie w F40 było ponad 3 litry, wlałem jakieś 2,8. Olej powinien być według instrukcji 75W85 GL4 ale ja akurat mam 75W90 i też jest ok.
Witam Panowie;
może tak podsumowując. Przeczytałem koło 30 stron tego wątku i też chcę wymienić olej w skrzyni biegów. Czytałem o Fuchsie i o tym oleju dedykowanym do naszych skrzyń oraz innych dodatkach. Mam manuala 6 stopniowego w Alfie 159 1.9 Jtd 8v. I pytanie moje: ile lejemy wszystkiego :) Po informacjach z pierwszych stron pisaliście że lejemy 2,1 litra oleju więc musiałbym kupić 3 opakowania Fuchsa. Jednak chciałbym dodać Archoil 9100 bądź 9200 i jakiś ceramizer więc jak rozumiem samego oleju byśmy wlewali odpowiednio mniej? Czyli:
1. Jaki olej kupić i ile?
2. Dodajemy Archoil 9100 czy 9200 i w jakiej ilości?
3. Jaki ceramizer i w jakiej ilości?
Pozdrawiam
Nie żartuj, że przeczytałeś tyle wątku, bo byś wiedział.
Do mokrej M32 lejemy 2.5-2.6 litra.
Możesz dodać AR9100 w ilości nie więcej jak 1:10 (czyli np 200 ml AR9100 na 2.4 litra oleju.
Ceramizer wedle uznania, że swojej strony polecam ceramizer.pl
Dzięki za szybką odpowiedź, towar zakupiony, teraz będę się bawił w wymianę:)
Orientuje się ktoś ile oleju wchodzi do skrzyni c635, bo wczoraj wziąłem sie za wymianę i spuściłem 2.5 l, a podobno powinno być 1.9l.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Właśnie jestem po wymianie oleju w skrzyni biegów, różnica w działaniu przekładni niewyczuwalna;) ale jak ktoś wcześniej pisał mam spokojne sumienie warte kazdych pieniędzy:) teraz chciałbym dołożyć ceramizer, który wg instrukcji ma być dodany po przejechaniu samochodem odpowiedniej ilości km. Jaki jest najszybszy sposób by móc go dodać? przez otwór pod podstawą akumulatora czy przez czujnik cofania?
Hej
Czy ktos z szanownych forumowiczow zalewal olej firmy REVANOL do skrzyni biegow (m32).Ile tego oleju rzeczywiscie powinno sie zalac. Do nowej pustej skrzyni wchodzi 2.3l tak? To po spuszczeniu wlac 2 litry czy wlac 2.3,2.4 l.Nie bedzie wtedy za duzo tego oleju?
Pozdrawiam
Załącznik 226752
Nada się, o ile zastosujesz właściwą lepkość :) (Ravenol!)
Do suchej skrzyni wlej ok 2.7 litra, do mokrej 0.2 mniej.
Dzieki kolego.Sorki za przejezyczenie w nazwie :D
Jaka jest optymalna ilość oleju w skrzyni F40 w 159tce 2.0jtd? Gdzieś na forum opla insignii czytałem i były podzielone zdania ale mowa była o 2.2/2.4/2.6l. Przy jakiej ilości F40 będzie najlepiej pracowało? Oleje które chodzą mi po głowie to Tutela matryx, TITAN SINTOFLUID 75W-80, Motul GEAR 300 75W90. Który z nich będzie najlepszym rozwiązaniem? Aktualnie jest tutela, zalane około 2.8l(Dostałem resztkę tego co zostało z 3l oleju zalanego przez poprzedniego właściciela). Pierwsze 2 biegi chodzą ciężko do momentu przejechania ok 10-15km, więc myślę że tego oleju jest wlana zbyt duża ilość.
Ja wlałem z tego co pamiętam 2.7 l i też dwa pierwsze biegi wchodziły niezbyt dobrze ale zrobiłem regulację serwisową linek i jest dużo lepiej.
Hej polecacie dodać ceramizer do skrzyni czy lepiej AR 9100 w celu poprawy jakości zmiany biegów (M32) ? Jakiś sprawdzony sklep, i prosiłbym o opinie kogoś kto dolał czy brak poprawy czy jakaś poprawa czy bez zmian. Z góry dzięki :)
Niedługo zmieniam olej. Przejechałem przez caly temat i rzucily się w oczy 4 marki-turela, motul, valvoline i najmocniej reprezentowany fuchs. Żona poszła na nocny dyżur, to moglem sobie pozwolić na zmarnowanie 1,5 godziny i zrobiłem zestawienie danych ze stron producentów+ceny ceneo. Jeśli by patrzeć po "suchych" wynikach ze specyfikacji producenta, to fuchsa bym nie kupił.
Załącznik 227217
lista jest posortowana wg indeksu lepkości, który - ogólnie podchodząc do tematu - wskazuje na jakość oleju
oblicz indeks lepkości: http://www.viscopedia.com/calculator...-40c-and-100c/
(nie obliczałem za pomocą tej strony, brałem dane z prospektu producenta)
Zdecyduję się na motula, jeszcze nie wiem czy pobełtam z archoilem.
Polecam porównywać sobie parametry, podobnie porównałem rok temu silnikowe i od 3 wymian jeżdżę na totalu ineo 5w40-(choć mobil1 ma jeszcze lepsze parametry, ale jest ciężko dostępny w Polsce).
Mam nadzieję, że się komuś może przyda taka informacja, ale polecam sprawdzić sobie finałowych faworytów na stronach producenta-robiłem to w nocy i mogłem się walnąć w jednostkach (niestety producenci nie używają standardowego formularza), czy pomyliłem rubrykę co się zdarza.
edit:
oblicz indeks lepkości: http://www.viscopedia.com/calculator...-40c-and-100c/
wyjaśnienie terminów: https://castrol.scigacz.pl/Wyjasnien...ych,22779.html
kalkulator jednostek: https://www.translatorscafe.com/unit...-dynamic/16-1/
Pozdrawiam
Ja mam tego Motula (Gear 300 75W90) u siebie i złego słowa powiedzieć nie mogę, poza tym, że w temperaturach poniżej 5 stopni na 2-3 biegu słychać słynne w M32 chrobotanie.
@burza - pewnie też trochę dlatego, że skrzynia (wg różnych źródeł) przenosi bezproblemowo do 320-330 Nm, a Ty masz dłubnięty sprzęt. Ja z powodu tego limitu odpuściłem chip i jeżdżę standardowym osiołkiem