Idealnie w miejsce po zwykłym radiu. Otwór po navi jest większy i trzeba kupić inny panel srodkowy. Niestety nie ma innych rozmiarów
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Nie, bo zamówiłem z niemieckiego magazynu.
Kurier z Chin to 99% szans na cło.
[MENTION=76888]beowolf.world[/MENTION] tak pasuje we wnękę po radiu chociaż musiałem użyć trochę pilnika, ale piłowałem radio nie ramkę (ramka ma takie "wypustki" 2 na górze i 2 na dole i mniejsze po bokach) musiałem przypiłować w tych miejscach radio bo ciasno wchodziło i nie mogłem wcisnąć do końca a bałem się, że coś połamię. Zamontowałem też antene gps (fixa łapie w nie wiem 3 sekundy) i mikrofon koło lusterka. Przeciągnąłem kable do bagażnika od kamery cofania, ale samej kamery jeszcze nie zamontowałem bo już mi się nie chciało a i nie wiedziałem którędy wyprowadzić kable z bagażnika do zderzaka - mam nadzieję że kable ze zderzaka da się przeciągnąć jakimś drutem bez ściągania :D mimo że kamera nie jest podłączona to radio wykrywa włożenie wstecznego bo ekran robi się czarny i mam żółty trójkąt brak sygnału co mnie trochę wkurza i jednak tą kamerę zamontuję tylko niech znajdę czas.
Co do samej jakości radia - wykonane jest spoko używam głównie janosika i map google, trochę irytuje mnie tuner FM bo chyba trochę bardziej gubi fale niż oryginalne, ale na oryginalnym też super nie było. A co do dźwięku to po pobawieniu się ustawieniami i jest znośnie.
Z całego montażu miałem zrobić poradnik na forum, ale jednak zrezygnowałem wszystko w zasadzie jest plug&play a przydatne mogłyby być tylko sposoby poprowadzenia przewodów z mikrofonem, antena gps i kamery cofania. Co na pewno będę chciał zrobić to root i zainstalować xposed i dostosować kilka rzeczy pod siebie ;)
[MENTION=77884]bananzo[/MENTION] jesli by Ci sie chcialo jakis poradnik z montazu anteny, mikrofonu i puszczenia instalacji dobkamery zrobic, bylbym niezmiernie wdzieczny... a label kamery to chyba najlepiej wzdluz wiazki do podswietlenia tablicy rej wyprowadzic?
Jeszcze sie tez zastanawiam czy jest mozliwosc i jak by dzialalo podlaczenie modemu 3g na pendzlu i wrzucenie gdzies pod deske rozdzielcza na kablu usb z tego radia... moze nawet router samochodowy wtedy daloby rade z tego zrobic :)
Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka
Ja też by był za poradnikiem ze zdjeciami, którędy puścić kable do kamery i antenty GPS.
Co do modemu 3G na USB myślę, ze nie ma problemu, bo wszedzie piszą, że obsługuje tylko nie ma w zesatwie.
I myślę że może być nawet za radiem i będzie miał zasięg.
Jeszcze mnie interesuje jak taka kamerę przymocować do zderzaka. Na wkręty bym nie chciał, może na jakąś taśmę. Ale chyba potrzebny jest otwór ja kable.
Widziałem kamery które się montuje zamaist lampki oświetlenia tablicy.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/06/159.jpg
Kup takie coś Speical samochód kamera tylna kamera do samochodu OPEL (Vectra/Astra Zafira//Insignia)/Haydo/M1/MPE/Lovns-Coupe/Regal 2009
http://s.aliexpress.com/IJr67feQ?fromSns=Copy to Clipboard
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
[MENTION=30769]olo_84[/MENTION] Roota zawsze używałem na telefonach. Tutaj na pewno jeszcze będę musiał zbadać temat - może jest jakiś ukryty a może trzeba będzie rootować jak uda mi się to zrobić to zrobię poradnik. Na pewno będę chciał zainstalować xposed framework - jest tam mega dużo modułów i jeden z nich pozwala ustawić różne DPI dla różnych aplikacji na czym zależy mi najbardziej i może potestowałbym jakieś mody do dźwięku + na pewno coś na wzór adblocka.
[MENTION=76888]beowolf.world[/MENTION] [MENTION=2758]kobe83[/MENTION] Przewody do kamery cofania, antenę GPS i mikrofon puściłem za schowkiem pasażera (trzeba go wymontować). Mikrofon i antenę GPS poprowadziłem prawym słupkiem, antenę przykleiłem do szyby w prawym górnym rogu. Kabel z mikrofonem wepchnąłem pod podsufitkę i przeprowadziłem w okolice lusterka (i teraz sobie spokojnie zwisa skierowany w moją stronę - podobnie jak czujniki od alarmu) może jak będę miał więcej czasu i będzie mi się chciało to może schowam go w lampce - teraz mikrofon zbiera kapitalnie a wyciągnąłem go ze starego mikrofonu krawatowego :D jak będzie w lampce to nie wiem. Co do kamery cofania to przewód też pościłem za schowkiem i zszedłem w dół pod listwy progowe i pod listwami przeciągnąłem aż pod tylną kanapę i tam dostałem się do bagażnika i na tym etapie narazie się zatrzymałem. W bagażniku przewody też puszczę gdzieś za osłonami - widziałem że chyba z wnęki koła zapasowego wychodzą jakieś przewody może z bagażnika wyjdę tamtędy, puki co tego nie dotykałem bo przewody są tam uszczelnione jakąś masą uszczelniającą/sylikonem a nie miałem nic takiego pod ręką. Druga sprawa, to to że jak zaglądałem od spodu to między zderzakiem a karoserią jest mega ciasno i ręki tam chyba nie włożę - może przewody uda się przeciągnąć jakimś drutem :D
Kamerę w zestawie mam podobną do tej ze zdjęcia kobe83 + tej kamery jest taki, że będzie na środku zderzaka a - że konieczne będzie wywiercenie co najmniej jednego otworu pod przewody chociaż i tak nie będzie go widać kamerę można przykleić jakąś mocną taśmą :)
Przewody usb i AUX wyprowadziłem do schowka przed pasażerem - po lewej stronie schowka tak od frontu jest taki demontowalny element wielkości ok 3x3cm i tamtędy wprowadziłem przewody. Docelowe chyba kupię gniazda usb i aux i zamontuje je w lewej ścianie schowka a samą ściankę pod montaż gniazd zaprojektuję i wydrukuję na drukarce 3D :)
Odnośnie mocowania kamery na środku zderzaka - gorąco odradzam.
Próbowałem tak zrobić, nawet przewierciłem otwór na przewody, ale okazało się , że pod zderzakiem jest wypełnienie z pianki poliuretanowej i nie ma takiej możliwości, żeby przeciągnąć tamtędy jakikolwiek przewód. Dziura została ...
Koniec końców kamerkę mam przymocowaną we wnęce na rejestrację , pomiędzy lampkami oświetlającymi tablicę . Po wyjęciu jednej z lampek nie było problemu, żeby przeciągnąć do wnętrza przewody od kamerki przez oryginalny otwór, przez który z wnęki koła zapasowego wychodzą przewody do czujników cofania.
[MENTION=55281]schab[/MENTION] dzięki za info kamerkę chciałem właśnie zamontować we wnęce między lampkami oświetlającymi tablice, ale że jest pianka za zderzakiem to nie wiedziałem nie będę w takim razie wiercił dziur tylko od razu będę zmierzał w kierunku lampki
U mnie dało się tak zamontować kamerkę, czyli po środku między lampkami rejestracji a przewody przypuszczałem drutem po zdemontowaniu jednej z lampek.
Tak to wygląda u mnie:Załącznik 246705
Coś takiego nadało by się do zamontowania w schowku?
https://pl.aliexpress.com/item/Brand...ceBeautifyAB=0
Mam pytanie do tych, którzy maja radio z Androidem dedykowane do Alfy Romeo 159:
Jak długo się ono uruchamia?
Witam, ja kupiłem kamerkę w ramce tablicy rejestracyjnej, musiałem wyciąć samą kamerkę tak aby pasowała pomiędzy światłami oświetlenia rejestracji-sama ramka zasłaniała.Do dziś nie żałuję tego zabiegu
Czyli idzie zmieścić kabel obok lampki oświetlenia tablicy? Ja myślę puścić kabel po wyciągnięciu lampki, a potem założyć lampkę. Myślę, że kabel jest na tyle cienki, że się da.
Jeszcze jedno pytanie. Podłączaliście wszystkie wiązki do radia jakie były czy tylko, te które będziecie wykorzystywać?
Też mam kamerkę w ramce i nie żałuję. Przejście mam pod tablicą, był tam fabryczny otwór-zaślepka. Naciskiem i tam weszły przewody.
Witam, czy takie radio wejdzie do 159tki ? Aktualnie posiadam seryjne radio 1 din, a chciałbym zakupić coś takiego. http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/10/281.jpg
Wysłane z mojego GRACE przy użyciu Tapatalka
Panowie,
W tegoroczny czarny piątek skuszony promocja na Ali kupiłem radio Android dedykowane pod AR159 razem z kamerką cofania szerokokątną zintegrowana z lampką tablicy.
Instrukcja montażu jest oczywiście nieistniejąca ale na szczęście opisy na radiu i wiązki nie pozostawiają za dużo wątpliwości. Niemniej mam kilka pytań:
1) Moje auto ma oryginalny B&M Nav, chciałbym w związku z tym użyć oryginalnej anteny GPS zamiast dołączonej. Czy ktoś z was to robił i wie jaki adapter kupić?(Zdjęcia poglądowe poniżej)
2) To samo dla gniazda USB, czy ktoś znalazł jakiś adapter z dedykowanego gniazda USB do nawigacji?
3) Moje autko ma Bose choć mam wrażenie że wzmacniacz nie działa bo nawet przy głośności 20 gra dość cicho. Czy muszę jakoś specjalnie podłączać to radio pod wzmacniacz Bose? Jak można go sprawdzić bez rozbierania?
4) Jak najlepiej ciągnąć kabel do kamerki cofania z min rozbierania auta?
5) Skąd najłatwiej pociągnąć zasilanie kluczyka i sygnał wstecznego?
6) Czy ktoś rozpracował wyświetlanie informacji z radia android na wyświetlaczu pomiędzy zegarami?
Pozdrawiam
Wojtekhttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/12/232.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/12/233.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/12/234.jpg
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
Witam wiem że temat był poruszany ale mam maly problem z przełożeniem radia zwykłego na oryginał navi alfy otóż kosole przełożyłem wszystko ok ale gdy podłącze kosci nie reaguje .dodam ze wczesniej bylo blue&me
Skoro wiesz, że temat był poruszany - po co tworzysz kolejny?
- magil
Chodzi mi dokładnie o podłączenie kosci radia czy pasują z jedynego radia do drugiego a tu jest zaczety post odnośnie przełożenia radia i w pewnym momencie jest kontynuowany odnosnie radia typu chinczyk a nie ma nic o podłączeniu oryginału
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Witam kolegów mam pytanie czy w 159 bez navi ori jest wiazka taka sama jak w wersji z navi
Nie ma navi = nie ma anteny gps?
U mnie niema navi a antena gps jest
Witam Panowie czy ktoś mógłby mi podesłać schemat opis podłączenia ori navi
Panowie mam problem w swojej 9, chodzi to ze mam fabryczie connect nav+bose, wyrzucilem ja dalem zwykle radio, miałem problem gdyz głośniki wgl nie startowały lecz podłączyłem któryś kabel do plusa po zaplonie i głośniki juz graja tylko pozostał problem radia fm gdy chce wlaczyc radio nic nie gra tak jakby sygnał antenowy tez trzeba było uruchomic do plusa ktory to kabel? Moze ktos to przerabial?
[MENTION=17515]Tomek_KRK[/MENTION] moze ty bedziesz wiedzial?
Hej. Czy ktoś podłączył to radio z aliexpress tak, że może programować przyciski z kierownicy? Podłączyłem wszystko i pasowało p&p, działa mi tylko głośniej, ciszej, strzałki w lewo i prawo i nic więcej. Podobno można sobie je progemować i zmieniać im dziąłanie, ale jak je wciskam przy programowaniu to radio ich nie widzi. Wydaje mi się, że coś tam jest zle podpięte bo chińczyk twierdzi ze musze jeszcze podłączyc jakis niebieski kabel, ktory jest luzem ale on nie wie gdzie... Zaczyna mnie ch.. z tym radiem strzelać. Podłączył ktoś to badziewie?
Witam, jestem nowym posiadaczem 159 i przy zakupie auta dali mi Navi oryginalne, więc wyjąłem swoje radio 1din żeby sprawdzić czy w ogóle działa. Po podłączeniu kabli z radia 1Din na 2Din, nic nie działa... . Więc moje pytanie co muszę dokupic do w/w Navi, żeby zaczęło działać. Chyba, że te radio po prostu nie działa ?
nie mialem navi ale gdzies tu na forum czytalem ze pid nieoryginalne cos sie przeklada w zasilaniach w kostkach iso, moze to pierdola tego typu? [MENTION=81747]wasillo[/MENTION] schemat w łapę i sprawdz sobie. elearny sa do sciagniecia z 2006r tu na forum linki a jak potrzebujesz polift to odezwij sie na pw
Witam
Podpinam się pod temat.
Pokusiło mnie ostatnio o kupno oryginalnej navi do mojej belli, zamiast standardowego radia.
Przerobiłem zasilanie, zaktualizowałem soft, język zmienił się z niemieckiego na włoski i pokazała się mapa Polski.
W celu zmiany języka ściągnąłem plik setup CD, nagrałem na płytkę cd i nic, radio chyba jej nie widzi. Proszę o informację jak mam stworzyć poprawnie setup cd, oraz jak mam wgrać najnowsze mapy, które też ściągnąłem z netu (czy to mają być obrazy iso czy zwykle pliki?)
Dziękuję i pozdrawiam
Pisałem, że działają, ale nie da się ich programować, a powinno. O to chodzi...
Teraz np mam tak, że jak dzwoni telefon przez bt, to nie mogę odebrać go z kierownicy, bo rozłącza rozmowę przez to, że przycisk ten zaprogramowany jest tak, że słuchawka ma rozłączać a przez programowanie można to zmienić i rozłączać będzie przy dłuższym przytrzymaniu a przy jednym kliknięciu będzie odbierać - jak w fabrycznym b&me :)
edit, za szybko odpisalem- te bez potrzeby ramki sa dla wersji ze zwyklym radiem, nie spotkalem sie z gotowcem dla wiekszego otworu po navi. no chyba zeby zmienic panel alu przy okazji. nowy 800zl chyba ale bedzie wygladalo auto lepiej.
Na szybkiego znalazłem coś takiego.
W Chinach parę stów taniej, ale nie mam pojęcia jak to gra. Podobno wszystko ma działać jak w orginale. Zadzwoń podpytaj.
https://allegro.pl/oferta/nawigacja-...2gb-8358715146