Normalnie, pianą aktywną i wodą z kranu.
A czy jeżeli chce wyczyścić całą rurę Intercoolera potrzebuję również zdjąć przedni zderzak ?.
Kto stosuje kobminację 2t i jakiegoś dodatku zimowego? Zimno się zaczęło robić, a to w sumie będzie moja pierwsza zima z klekotem i wolałbym, żeby obeszło się bez jakichś niespodzianek.
A teraz z innej beczki: Czy źle dobrany olej 2T może spowodować zmianę pracy silnika na -, zwiększyć spalanie i spowodować skok korekt wtrysków do góry?
Olej 2T zawsze wymiesza się z paliwem, i spali. Nic mu nie zaszkodzą złe proporcje.
Nie chodziło mi o proporcje tylko dobór 2T
W sumie mogę dodać iż swego czasu zalałem ok 1litr mixolu na 50L do primery td i nic się nie działo (nastawnik pompy śmigał bez błędu)lecz to nie common rail, więc ta teoria może być złudna.Do JTD staram się zachować mniej więcej zdrowy rozsądek 200-250ml 2t na 60L ropy co by nie przedobrzyć z dobrodziejstwem
Ja miałem problem z czwartym wtryskiwaczem ( komp. wskazywał błąd), silnik dusił się. Znajomy w serwisie trzy razy usuwał błąd. za każdym razem było dobrze do kolejnego ranka. Zimny silnik w czasie jazdy przy małych obrotach zaczynał szarpać i ukazywała się kontrolka błędu silnika. Zdecydowałem, że wymienię filtr paliwa (niepotrzebnie) i doleję oleju Orl.Plat.2T. Była to bardzo trafna decyzja. Po przejechaniu ok.50 kilometrów następnego dnia uporczywe szarpanie zniknęło. Silnik pięknie chodzi czy jest zimny, czy ciepły. W tej chwili wyjeżdzam już drugi zbiornik. Poza tym mam wrażenie, że mniej pali i kultura pracy też się poprawiła.
Korekty przed
Załącznik 110626
Korekty po zastosowaniu dolewki do paliwa w postaci Orlen Platinum 2T, 250ml / około 70L ON, w Alfie 159 z 1.9JTDm 16V, korekty bo przejechaniu 2 baków zatankowanych w ten sposob, w momencie pomiaru samochod byl ponownie zatankowany w ten sposob.
Załącznik 110625
Chyba coś nie tak wkleiłeś, bo oba wykresy są identyczne :) Chyba, że Orlen Platinum 2T to placebo ;)
EDIT:
Ok. Kolega już chyba poprawił. Post do skasowania.
Chyba już poprawione ;p
Z mojego doświadczenia - w przypadku korekt na + w większości przypadków 2T pomaga. W przypadku korekt na - niestety nie.
A ja nadal nie mam pewności czy wybór Orlenowskie 2T Platinum jest dobrym rozwiązaniem? Czy lepiej zastosować 2T semisynthetik? Bo niebawem muszę kupić nową butelkę, a mam straszny mętlik w głowie i problem z wyborem!!
Na to pytanie odpowiedź mógłbyś znaleźć tylko w badaniach laboratoryjnych :D Mój silnik po Platinum żyje i ma się dobrze, koledzy pisali wcześniej, że leją semisyntetyk.
Właśnie, że nie za bardzo to to samo. Platinum spełnia więcej norm podobno ma lepsze właściwości czyszczące i redukujące dymienie tyle oczywiście w teorii. Na forum avensisa natomiast twierdzą, że czerwony semi 2T ma lepsze właściwości smarujące może idealnym rozwiązaniem było by pół na pół platinum z czerwonym? ;) Ja póki co mam bańke Platinum ale może dokupie czerwonego i na testy zrobie mix :D
Ja przepaliłem jedną butelkę Makity, a teraz kupiłem właśnie semi 2t z orlena. Makita 25zł, orlen 15,90zł. Wlałem orlena i jest dobrze.
Platinium jest trudniej dostępny a semi jest wszędzie. Z racji mojego lenistwa:) będę kupował semi, bo wątpię żeby róznica była warta przepłacania, jeżdżenia i szukan ia platiniuma:)
A mi się ostatnio nie chciało szukać orlena po stacjach i zalałem czerwonego lotosa 2T. Nie odczuwam różnicy w stosunku do orlena, tak na marginesie to w ogóle nie odczuwam różnicy ale myślę, że warto lać profilaktycznie.
Ja również Platinum 2T nie mogłem znaleźć, więc kupiłem Orlen 2T Semi za 16 zł. Wlałem bezpiecznie 80 ml na jakieś 30 l paliwa w baku. Niech się Alfa troszkę przesmaruje ;) Zobaczymy, czy odczuję różnicę.
Ponad 600km temu dolałem Orlenowskie 2T semi. Odczuwam nieco mniejsze wibracje, szczególnie przy odpalaniu, oraz chyba trochę lepszą reakcję na gaz. Choć to odczucie subiektywne bardzo, bo aktualnie całymi dniami przesiaduję za kierownicą szalenie szybkiego firmowego 55konnego Polo;)
Korekty wtrysków kilka tys. km były przyzwoite, ostatni wtrysk zbliżał się do wartości 1, reszta bliskie okolice zera. Jak będę miał okazję, to sprawdzę jeszcze raz i podzielę się wynikami.
Jeżeli chodzi o dostępności 2T Platinum to jest on w Praktikerze za 27zł
Dzisiaj wymieniłem wtrysk na pierwszym cylindrze, ponieważ ostatnio podczas próby przelewowej zauważyłem, że przelewa. W międzyczasie przez trzy ostatnie tankowania dolewałem też oleju 2T.
Wyniki próby przelewowej, którą robiłem 2 miesiące temu:
1 cyl - 38 ml
2 cyl - 26 ml
3 cyl - 22 ml
4 cyl - 24 ml
Po wymianie wtrysku na pierwszym cylindrze oraz kilku dolewkach Orlenowskiego 2T, próba przelewowa wyszła tak:
1 cyl - 22 ml
2 cyl - 19 ml
3 cyl - 21 ml
4 cyl - 22 ml
Swoją drogą ciekawi mnie co się stało z wtryskiem na drugim cylindrze w tym czasie. Czyżby olej pomógł.
Krzywo pedał gazu naciskasz i dlatego :driver:
panowie poczytajcie troche po necie to dowiecie ze wszystkie te orleny i lotosy to maja baaaaardzo mizerna smarowalność wiec ich uzywanie jest mocno syskusyjne. ponoć dobrze czyszczą ale to nie wszystko. są ludzie co na tych olejach zjedli zeby i wychodzi ze najlepsze to LM 1052, ravenol scooter moto 2t oraz elf 2t hp eco. testowalem pierwsze dwa i efekt jest mocno wyczuwalny. jutro kurier przywiezie mi tego elfa to bede mial calkowite rozeznanie. ale nie lejcie wszystkiego co ma napisane 2t bo to nie o to chodzi.
Ale podobno po produkowanym tylko w Niemczech chińskim wlewie jest jeszcze lepiej :D
Załącznik 110988Załącznik 110989
Mi jedyne co zjadło na orlenie platinum 2t to wysoką korektę (dane z testu wcześniej w tym temacie)
Pomijając fakt, ze Elf Moto 2 HP ECO został już jakiś czas temu wycofany i zastąpiony innym to rzuciła mi się w oczy jedna rzecz. Wszędzie piszą jaka to jest ważna niska temperatura zapłonu, a zarówno polecany LM jak i ELF mają wysoka i tak np. Elf ma 116 stopni. Wiec jak to w końcu jest? ;] No i gdybyś był tak uprzejmy to podaj link do jakiś badań o smarnościach Orlenu i Lotosu chyba, ze to tylko na zastadzie "wydaje mi się, że..." ;)
Tak tylko co do temp. zapłonu, warto dodać, że EGT (temp. gazów wylotowych) to pareset stopni (zależy od przypadku ale pewnie 500-800). Naprawdę myślicie, że będzie różnica między 80*c a 120*c? :)
http://avensis.info/viewtopic.php?f=...501&start=1080 - najlepiej cały wątek - tam są linki do różnych badań
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2392644.html - poczytaj łącznie z tym co jest w linkach w tym wątku
Czyli to wszystko co czytaliśmy, co jest tu na forum i nic więcej...
Warto przeczytać wątek zanim się napisze. Przynajmniej pierwszą stronę. Nie będzie trzeba czytać wątków o skośnookich samochodach :)
Dla przykładu
Forum elektrody (04 Paź 2012):
---------------------
Wpływ oleju 2T na liczbę cetanową.
Liczba cetanowa ON to oględnie mówiąc, zdolność paliwa do samozapłonu. Im LC jest wyższa, tym „miększa” jest praca silnika.
Minimalna LC paliwa wynosi 50.
I tak, dodatek oleju 2T w proporcji 1:50 zmniejsza LC o 26 punktów!
Dodatek 2T w proporcji 1:150 zmniejsza LC już zaledwie o 3 punkty, co jest wartością akceptowalną.
Linki:
próbka 1:50 http://www.motor-talk.de/forum/aktio...hmentId=686109
próbka 1:150: http://www.motor-talk.de/forum/aktio...hmentId=686110
---------------------
Pierwsza strona naszego wątku (06-07-2012):
--------------------------------
Wpływ oleju 2T na liczbę cetanową.
Liczba cetanowa ON to oględnie mówiąc, zdolność paliwa do samozapłonu. Im LC jest wyższa, tym „miększa” jest praca silnika.
Minimalna LC paliwa wynosi 50.
I tak, dodatek oleju 2T w proporcji 1:50 zmniejsza LC o 26 punktów!
Dodatek 2T w proporcji 1:150 zmniejsza LC już zaledwie o 3 punkty, co jest wartością akceptowalną.
Linki:
próbka 1:50 http://www.motor-talk.de/forum/aktio...hmentId=686109
próbka 1:150: http://www.motor-talk.de/forum/aktio...hmentId=686110--------------------------------
Slider, nic szczególnego te linki nie wnoszą. Na forum toyoty też dolewają orlena i są zadowoleni. Na elektrodzie to samo co u nas pisze w pierwszych postach.